Žemę pasiekęs rekordinis kosminis žybsnis toliau stebina mokslininkus

2022 m. spalio 9 d. mokslininkai pastebėjo anomaliją danguje – rekordinis gama spindulių žybsnis pasiekė Žemę. Tai pirmasis tokio pobūdžio žybsnis, kuris paveikė viršutinius mūsų planetos jonosferos sluoksnius, rašo space.com.

Galingo gama spindulių žybsnio, sukėlusio Žemės atmosferos „svyravimus“, iliustracija.<br>ESA / ATG nuotr.
Galingo gama spindulių žybsnio, sukėlusio Žemės atmosferos „svyravimus“, iliustracija.<br>ESA / ATG nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 9:24 AM, atnaujinta Nov 16, 2023, 9:25 AM

Iš tamsos tarp žvaigždžių išsiveržęs gausus giliojo kosmoso rentgeno spindulių srautas ėmė plūsti į observatorijas. Šie signalai pasirodė esantys susiję su mūsų galaktikoje vykusiu nepaprastai ryškiu įvykiu, vadinamu gama spindulių žybsniu (angl. gama-ray burst, GRB) – labai energingų dalelių srautu, susijusiu su tokiais dalykais kaip žvaigždžių sprogimai ir juodųjų skylių gimimas.

Iš pirmo žvilgsnio įvykis jau buvo pakankamai dramatiškas. Buvo spėjama, kad tai ryškiausias GRB nuo žmonijos civilizacijos pradžios, o jo fotonai turi daugiau energijos, nei jos sukuria Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas. Šiam žybsniui netgi buvo suteiktas drąsus pavadinimas, papildantis oficialų GRB 221009A pavadinimą: „the Brightest Of All Time“ (arba BOAT), lietuviškai reiškiantis „visų laikų ryškiausias“. Tačiau vėliau mokslininkai suprato, kad BOAT yra dar įspūdingesnis, nes iš tikrųjų jis kilo ne iš Paukščių Tako, o iš galaktikos, esančios už mūsų galaktikos.

O dabar, lapkričio 14 d., mokslininkai paskelbė straipsnį, kuriame pradedama atsakyti į vieną iš klausimų: ką mums reiškia šis itin ryškus GRB?

Remiantis naujuoju tyrimu, atrodo, kad septynių minučių trukmės žybsnis sukėlė didelius Žemės atmosferos „svyravimus“. Įdomiausia tai, kad šie pokyčiai buvo nustatyti mūsų planetos viršutinėje jonosferoje – barjere, skiriančiame mus nuo kosmoso. Jei tai tiesa, tai būtų pirmas kartas, kai GRB paveikė šią sritį, teigia komanda.

„Gama spindulių žybsnius matuojame nuo 1960-ųjų, o šis žybsnis yra stipriausias iš visų kada nors išmatuotų“, – pareiškime sakė vienas iš naujojo tyrimo bendraautorių Pietro Ubertini iš Nacionalinio astrofizikos instituto Romoje.

Gyvybė mūsų planetoje priklauso nuo Žemės atmosferos stabilumo. „Buvo daug diskutuojama apie galimas gama spindulių žybsnio mūsų galaktikoje pasekmes“, – pareiškime teigė pagrindinis tyrimo autorius Mirko Piersanti iš Akvilos universiteto Italijoje.

Parengta pagal space.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.