Rusija ir NASA susitarė bendrus TKS skrydžius tęsti iki 2025 m.

Rusijos ir JAV kosmoso agentūros susitarė bendradarbiauti gabenant įgulas į tarptautinę kosminę stotį (TKS) mažiausiai iki 2025 m., ketvirtadienį pranešė Rusijos agentūra „Roscosmos“.

Rusijos ir JAV kosmoso agentūros susitarė bendradarbiauti gabenant įgulas į tarptautinę kosminę stotį (TKS) mažiausiai iki 2025 m., ketvirtadienį pranešė Rusijos agentūra „Roscosmos“.<br>NASA nuotr.
Rusijos ir JAV kosmoso agentūros susitarė bendradarbiauti gabenant įgulas į tarptautinę kosminę stotį (TKS) mažiausiai iki 2025 m., ketvirtadienį pranešė Rusijos agentūra „Roscosmos“.<br>NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

Dec 28, 2023, 11:54 AM, atnaujinta Dec 28, 2023, 11:55 AM

Kosmoso sektorius, įskaitant vadinamuosius kryžminius skrydžius, kurių metu vienu erdvėlaiviu skrenda įgulos iš skirtingų šalių, yra viena iš nedaugelio po Rusijos invazijos Ukrainoje likusių Maskvos ir Vašingtono bendradarbiavimo sričių.

„Buvo pasiektas susitarimas kryžminius skrydžius tęsti iki 2025 m. imtinai“, – pranešime spaudai teigė „Roscosmos“.

Toks sprendimas buvo priimtas, „siekiant užtikrinti bendrą TKS patikimumą“, nurodoma pranešime.

Be to, yra siekiama „užtikrinti, kad Rusijos segmente būtų bent vienas agentūros „Roscosmos“ atstovas, o Amerikos segmente – bent vienas NASA atstovas“.

TKS į erdvę pakilo 1998 m., kuomet, pasibaigus Šaltojo karo „kosmoso lenktynėms“, JAV intensyviai bendradarbiavo su Rusija.

TKS partneriai – Jungtinės Valstijos, Rusija, Europa, Kanada ir Japonija – šiuo metu yra įsipareigojusios orbitinę laboratoriją eksploatuoti tik iki 2024 m., nors JAV pareigūnai yra išreiškę norą tai daryti iki 2030 m.

Balandį Rusija pareiškė planuojanti tarptautinę kosminę stotį naudoti iki 2028 m., nors pirma yra minėjusi, kad iš orbitinės laboratorijos pasitrauks po 2024 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.