Kiek kartų Žemė yra apskriejusi apie Saulę?

Stovint ant Žemės paviršiaus lengva pamiršti, kad mūsų planeta skrieja aplink Saulę daugiau nei 67 107 800 kilometrų per valandą greičiu. Dar lengviau pamiršti, kad aplink mūsų gimtąją žvaigždę panašiu milžinišku greičiu skrieja dar septynios planetos – arba kad visos aštuonios planetos jau milijardus metų nepaliaujamai skrieja aplink Saulės sistemą.

 Stovint ant Žemės paviršiaus lengva pamiršti, kad mūsų planeta skrieja aplink Saulę daugiau nei 67 107 800 kilometrų per valandą greičiu.<br> 123rf iliustr.
 Stovint ant Žemės paviršiaus lengva pamiršti, kad mūsų planeta skrieja aplink Saulę daugiau nei 67 107 800 kilometrų per valandą greičiu.<br> 123rf iliustr.
 Planetos, jų orbitinis periodas (metų trukmė) ir bendras kelionių aplink Saulę skaičius.<br> Lrytas.lt iliustr.
 Planetos, jų orbitinis periodas (metų trukmė) ir bendras kelionių aplink Saulę skaičius.<br> Lrytas.lt iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 1, 2024, 10:25 AM

Tačiau iš tiesų galvą gali apsukti tai, kiek kartų kiekviena planeta apskriejo aplink Saulę. Gali atrodyti, kad tai sudėtinga apskaičiuoti – tačiau kadangi planetų orbitos beveik nepakito didžiąją jų egzistavimo dalį, tereikia šiek tiek elementarios matematikos.

Saulės sistema susikūrė maždaug prieš 4,6 mlrd. metų, kai iš dulkių debesies, likusio po ankstesnių žvaigždžių sprogimų, pradėjo formuotis Saulė. Maždaug prieš 4,59 mlrd. metų susiformavo didžiosios planetos – Jupiteris, Saturnas, Uranas ir Neptūnas. Maždaug prieš 4,5 mlrd. metų susiformavo ir mažesnės, uolinės planetos – Merkurijus, Venera, Žemė ir Marsas, teigia Planetų draugija.

Tačiau kai atsirado planetos, jų orbitos aplink Saulę buvo kitokios nei dabar (ypač planetų milžinių). Praėjus maždaug 100 mln. metų po pirmųjų planetų susiformavimo, tarp jų buvo „dinaminis nestabilumas“, dėl kurio šie dideli kūnai gravitaciškai kovojo tarpusavyje, o likusi išorinės Saulės sistemos planetų medžiaga ir net kai kurios besiformuojančios protoplanetos buvo katapultuotos iš Saulės sistemos, pasakojo Bordo astrofizikos laboratorijos Prancūzijoje astronomas ir planetinių sistemų ekspertas Seanas Raymondas.

Tačiau kai visos planetos susiformavo ir baigė kautis tarpusavyje dėl pozicijų, jos įsitvirtino pastoviose, stabiliose orbitose, kurios nuo to laiko beveik nepasikeitė.

„98–99 proc. Saulės sistemos gyvavimo laiko planetų orbitos buvo gražios ir stabilios“, – sako S. Raymondas. Jis priduria, kad pagal dabartinę planetų orbitų dinamiką galima gana tiksliai nustatyti, kiek kartų jos apskriejo aplink Saulę.

Pavyzdžiui, Žemė. Mūsų planeta aplink Saulę apskrieja per metus ir egzistuoja jau 4,5 mlrd. metų, taigi ji yra atlikusi maždaug 4,5 mlrd. kelionių aplink Saulės sistemą.

Tačiau kitų planetų bendras apskridimų skaičius labai skiriasi – nes jų metai yra arba trumpesni, arba ilgesni nei Žemės.

Merkurijus, arčiausiai Saulės esanti planeta, vieną kartą aplink Saulę apskrieja vos per 88 dienas (arba maždaug per 0,24 metų, skaičiuojant pagal 365,25 dienų metus). Taigi, per pastaruosius 4,5 mlrd. metų jis aplink Saulę apskriejo apie 18,7 mlrd. kartų.

O toliausiai nuo Saulės nutolusi planeta Neptūnas vieną kartą apskrieja per 60 190 dienų (arba 164,7 metų). Vadinasi, per 4,59 mlrd. savo egzistavimo metų jis spėjo apskrieti aplink Saulę tik apie 27,9 mln. kartų. Tai reiškia, kad Merkurijus aplink Saulę apskriejo maždaug 18,7 mlrd. kartų daugiau nei Neptūnas.

Štai visas planetų sąrašas, jų metų trukmė ir bendras kelionių aplink Saulę skaičius:

Šie skaičiai atrodo įspūdingi, bet dauguma planetų per likusį savo gyvenimą gali dar padvigubinti savo apskriejimų skaičių.

Maždaug po 4,5 mlrd. metų Saulė išsipūs ir pasieks Žemės orbitą ir virs raudonąja nykštuke, kuri sunaikins Merkurijų, Venerą ir Žemę. Kitos planetos kurį laiką dar galbūt gyvuos (jei nesudegs), tačiau jų orbitos greičiausiai bus smarkiai pakitusios.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.