NASA atideda žmonių skraidinimą į Mėnulį

Astronautų išsiuntimas į Mėnulį užtruks šiek tiek ilgiau nei tikėtasi. NASA atidėjo „Artemis II“ skrydį, kuriuo 2024 m. pabaigoje keturi astronautai turėjo apskrieti Mėnulį – iki 2025 m. rugsėjo. O „Artemis III“ misija, kurios tikslas – pirmą kartą nuo 1972 m. išlaipinti astronautus Mėnulio paviršiuje, taip pat perkelta – iš 2025 m. į ne anksčiau kaip 2026 m.

 „Space Launch System“ (SLS) ir „Orion“ Kenedžio kosminiame centre.<br> NASA nuotr.
 „Space Launch System“ (SLS) ir „Orion“ Kenedžio kosminiame centre.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2024, 3:13 PM

Sausio 9 d. NASA pareigūnai nurod4, kad šis sprendimas priimtas siekiant užtikrinti įgulos saugumą ir suteikti laiko pakankamai išbandyti visas erdvėlaivio sudedamąsias dalis.

„Noriu pabrėžti, kad sauga yra mūsų svarbiausias prioritetas... Ir ruošdamiesi siųsti savo draugus ir kolegas į šią misiją, esame pasiryžę startuoti kiek įmanoma saugiau, – sakė NASA asocijuotasis administratorius Jimas Free'as. – Mes startuosime, kai būsime pasiruošę.“

Viena iš susirūpinimą keliančių priežasčių buvo ta, kad bandymų metu erdvėlaivio „Orion“ – „Artemis“ misijų įgulos kapsulės – šiluminis skydas apdegė šiek tiek daugiau, nei tikėtasi, ir nuo jo nukrito keletas apanglėjusių gabalėlių. „Dabar šis šilumos skydas yra abliacinė medžiaga – jis turėtų apanglėti, tačiau mes nesitikėjome, kad nuo transporto priemonės atsilaisvins kai kurie apanglėjusios medžiagos gabaliukai“, – sakė NASA pareigūnas Amitas Kshatriya.

NASA šiuo metu tiria, kodėl taip nutiko, o taip pat analizuoja kai kurias kitas bandymų metu kilusias problemas, įskaitant gedimus, atsiradusius vožtuvuose, kurie gali turėti įtakos erdvėlaivio gyvybės palaikymo sistemoms. „Žinome, kaip tai ištaisyti, – sakė A. Kshatriya. – Mums tik reikia įsitikinti, kad skirsime tam laiko ir atliksime tai pagal standartą, kokio tikimės iš žmogaus valdomos transporto priemonės.“

Galiausiai, kilo tam tikrų galimų problemų dėl didžiulės naujosios raketos „Space Launch System“ (SLS) atsijungimo sistemų. Tai sistemos, kurios atskiria „Orion“ ir nubloškia jį į saugią poziciją, jei kas nutiktų pačiai raketai – todėl šias elektros problemas ypač svarbu išnagrinėti ir išspręsti prieš sodinant ten žmones, rašo „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.