NASA aptiko paslaptingą „signalą“, sklindantį iš už mūsų galaktikos ribų

NASA astronomai aptiko netikėtą „signalą“, sklindantį iš už mūsų galaktikos ribų – ir bent kol kas jie negali jo paaiškinti, rašo „Business Insider“.

NASA astronomai aptiko netikėtą signalą, sklindantį iš už mūsų galaktikos ribų – ir bent kol kas jie negali jo paaiškinti.<br>NASA Goddardo kosminių skrydžių centro / menininko iliustr.
NASA astronomai aptiko netikėtą signalą, sklindantį iš už mūsų galaktikos ribų – ir bent kol kas jie negali jo paaiškinti.<br>NASA Goddardo kosminių skrydžių centro / menininko iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 8:59 AM, atnaujinta Jan 16, 2024, 9:03 AM

Mokslininkai analizavo gama spindulių kosminio teleskopo „Fermi“ duomenis, kai pastebėjo paslaptingą reiškinį.

Tai buvo „netikėtas ir kol kas nepaaiškintas reiškinys už mūsų galaktikos ribų“, – rašė Francisas Reddy iš NASA Goddardo kosminių skrydžių centro.

Galingas teleskopas gali aptikti gama spindulius, kurie yra didžiuliai energingos šviesos pliūpsniai, nuo tūkstančių iki šimtų milijardų kartų geriau nei mūsų akys mato. Gama spinduliai dažnai susidaro sprogus žvaigždėms arba įvykus branduoliniam sprogimui. Netikėtą reiškinį jie aptiko ieškodami visai kitko.

„Tai visiškai atsitiktinis atradimas“, – sakė Marilendo universiteto (JAV) ir NASA Goddardo kosminių skrydžių centro kosmologas Alexanderis Kashlinsky, pristatydamas rezultatus Amerikos astronomų draugijai.

Astronomai ieškojo sprinduliuotės, užsilikusios po Didžiojo sprogimo – vadinamojo kosminio mikrobangų fono arba KMF.

Vietoj to tyrėjai aptiko paslaptingą signalą, kuris sklindo iš panašios krypties ir buvo beveik tokio pat dydžio kaip ir kitas ankčiau aptiktas, nepaaiškintas elementas, kuriame buvo vienos energingiausių kada nors aptiktų kosminių dalelių.

„Radome gama spindulių dipolį, tačiau jo viršūnė yra pietinėje dangaus dalyje, toli nuo KMF“, – sakė Goddardo astrofizikas Chrisas Shraderis.

Šią savaitę žurnale „The Astrophysical Journal Letters“ buvo išspausdintas straipsnis, kuriame aprašomi rezultatai.

Jie mano, kad šis atradimas gali būti susijęs su 2017 m. Argentinoje esančioje Pierre Augerio observatorijos užfiksuotu kosminiu gama spindulių reiškiniu.

Astronomai mano, kad abu reiškiniai, atsižvelgiant į jų panašią struktūrą, gali kilti iš vieno nenustatyto šaltinio.

Jie tikisi surasti paslaptingąjį šaltinį arba sukurti alternatyvius abiejų reiškinių paaiškinimus.

Netikėtas NASA atradimas gali padėti astronomams patvirtinti arba paneigti idėjas apie tai, kaip susidaro dipolinė struktūra.

Parengta pagal „Business Insider“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.