Į kosmosą pakilo specialus NASA palydovas

Po atidėliojimų dėl netinkamų orų startui, į kosmosą pakilo NASA palydovas „PACE“. Tai palydovas, skirtas planktono, aerozolių debesų ir vandenynų ekosistemų (angl. plankton, aerosol, cloud, ocean ecosystem, PACE) stebėjimui.

 Ketvirtadienio rytą prieš 9 val. (Lietuvos laiku) palydovas sėkmingai atsiskyrė nuo jį iškėlusios raketos, ir kai jo paties skrydis stabilizuosis, bus išskleistos palydovo Saulės baterijos.<br> AP / Scanpix stopkadras
 Ketvirtadienio rytą prieš 9 val. (Lietuvos laiku) palydovas sėkmingai atsiskyrė nuo jį iškėlusios raketos, ir kai jo paties skrydis stabilizuosis, bus išskleistos palydovo Saulės baterijos.<br> AP / Scanpix stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2024, 9:19 AM, atnaujinta Feb 8, 2024, 9:20 AM

Palydovą į orbitą iškėlė „SpaceX Falcon 9“ raketa, kurios prieš tai jau tris kartus panaudota pirmoji pakopa sėkmingai sugrįžo į Žemę.

Ketvirtadienio rytą prieš 9 val. (Lietuvos laiku) palydovas sėkmingai atsiskyrė nuo jį iškėlusios raketos, ir kai jo paties skrydis stabilizuosis, bus išskleistos palydovo Saulės baterijos.

„PACE“ tikslas – padėti geriau įvertinti vandenynų sveikatą matuojant fitoplanktono (mažyčių augalų ir dumblių, palaikančių jūrų mitybos tinklą) pasiskirstymą. Taip pat bus tęsiami sistemingi pagrindinių atmosferos kintamųjų, susijusių su oro kokybe ir Žemės klimatu, stebėjimai.

PACE siekia dviejų pagrindinių mokslinių tikslų – plėsti pagrindinius sisteminius vandenyno spalvos, aerozolio ir debesų duomenų stebėjimus, skirtus Žemės sistemos ir klimato tyrimams, ir

spręsti naujus ir kylančius mokslinius klausimus naudojant pažangius prietaisus, kurie pranoksta ankstesnių ir dabartinių misijų galimybes.

Pagrindiniai planuojami PACE moksliniai prietaisai yra šie:

  • Vandenynų spalvos prietaisas (angl. Ocean Color Instrument, OCI) – spektrometras, naudojamas matuoti šviesos intensyvumą elektromagnetinio spektro dalyse: ultravioletinėje (UV), regimojoje, artimojoje infraraudonojoje ir keliose trumpųjų infraraudonųjų bangų juostose.

OCI leis nuolat matuoti šviesą mažesne bangos ilgio skiriamąja geba nei ankstesni NASA vandenyno spalvos jutikliai, todėl bus galima gauti išsamią informaciją apie mūsų vandenynus. Vandenynų spalvą lemia Saulės šviesos sąveika su jūros vandenyje esančiomis medžiagomis ar tokiomis dalelėmis, kaip chlorofilas – žalias fotosintezės pigmentas, aptinkamas fitoplanktone ir sausumos augaluose.

  • Daugiakampiai poliarimetrai (angl. Multi-angle Polarimeters) – radiometrai, naudojami matuoti, kaip keičiasi Saulės šviesos svyravimas geometrinėje plokštumoje: jos poliarizacija, praeinant pro debesis, aerozolius ir vandenyną. Įvairiais kampais matuojant ultravioletinių ir trumpųjų bangų šviesos poliarizacijos būsenas, galima gauti išsamios informacijos apie atmosferą ir vandenyną – pavyzdžiui, apie dalelių dydį ir sudėtį.

Kartu šie prietaisai bus didelė palydovinio stebėjimo technologijų pažanga, suteikianti naujų galimybių stebėti ir reaguoti į mūsų ekosistemos pokyčius bei atmosferos ir vandenyno sąveikos būdus, rašo NASA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.