Netikėtas atradimas: plokščiažemininkai galbūt nėra tokie jau neteisūs – jie tik smarkiai vėluoja

Galbūt vadinamieji plokščiažemininkai vis dėlto ne tokie jau ir neteisūs – jie tik pavėlavo keletą milijardų metų. Centrinio Lankašyro universiteto (UCLan) mokslininkai nustatė, kad naujai susiformavusios planetos iš tiesų gali būti plokštesnės formos – ir tik paskui suapvalėti.

 Ne, Žemė būtent taip niekada taip neatrodė. Be kai kurios planetos savo formavimosi pradžioje iš tiesų galbūt buvo ištęsto sferoido formos.<br> 123rf iliustr.
 Ne, Žemė būtent taip niekada taip neatrodė. Be kai kurios planetos savo formavimosi pradžioje iš tiesų galbūt buvo ištęsto sferoido formos.<br> 123rf iliustr.
 Sumodeliuoti „plokščios“ protoplanetos vaizdai iš viršaus (kairėje) ir iš šono (dešinėje).<br> UCLan iliustr.
 Sumodeliuoti „plokščios“ protoplanetos vaizdai iš viršaus (kairėje) ir iš šono (dešinėje).<br> UCLan iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2024, 9:15 PM

Yra žinoma, kad planetos susiformuoja iš protoplanetinių diskų – žvaigždes supančių dulkių ir dujų žiedų, tačiau kaip tiksliai tai vyksta, vis dar diskutuojama. Labiausiai paplitusi teorija vadinama branduolio akrecija, kai dulkių dalelės pradeda lipti viena prie kitos, formuodamos vis didesnius objektus – kol išauga į planetas. Manoma, kad mažiau mėgstamas, bet vis dar tikėtinas modelis, vadinamas disko nestabilumu, vyksta daug greičiau – kai diskas atvėsta ir suyra į gabalus, kurie vėliau tampa planetomis.

Atlikdama naująjį tyrimą UCLan komanda superkompiuteriu modeliavo planetų formavimąsi, siekdama ištirti aspektą, į kurį dažniausiai nebuvo kreipiamas dėmesys – kokios formos būna jaunos planetos?

„Planetų formavimąsi tyrinėjame jau seniai, tačiau niekada anksčiau nebuvome pagalvoję, kad modeliavimo metu reikia patikrinti, kokia yra planetų forma, kai jos formuojasi, – sako vienas iš tyrimo tyrėjų daktaras Dimitris Stamatellosas. – Visada manėme, kad jos yra sferinės.“

Mokslininkai nustatė, kad kai planetos formuojasi disko nestabilumo metodu, jos neauga tolygiai į išorę, visą laiką išlikdamos rutulio formos, o atvirkščiai – jų poliai sukaupia daugiau medžiagos nei pusiaujas, todėl jos išsitempia į „išplokštėjusį sferoidą“, kuris yra tarsi suploto ovalo formos. Jaunoms planetoms augant, jos, žinoma, galiausiai įgauna gerai pažįstamą sferinę formą.

Nors kol kas tai tik modeliavimas, komanda teigia, kad jaunų planetų stebėjimai, siekiant išsiaiškinti, ar kuri nors iš jų turi tokią keistą formą, galėtų padėti patvirtinti arba paneigti disko nestabilumo planetų formavimosi metodą.

Tyrimai buvo priimti publikuoti žurnale „Astronomy and Astrophysics Letters“.

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.