Būsimieji Mėnulio ir Marso kolonistai kalbės kitaip – štai kas skirsis

Žmonėms išsibarsčius po mūsų Saulės sistemą, izoliuotose kolonijose gali atsirasti nauji akcentai. Tačiau kodėl taip atsitinka ir kaip šie nauji akcentai skambės?

Žmonėms išsibarsčius po mūsų Saulės sistemą, izoliuotose kolonijose gali atsirasti nauji akcentai.<br>123rf iliustr.
Žmonėms išsibarsčius po mūsų Saulės sistemą, izoliuotose kolonijose gali atsirasti nauji akcentai.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2024, 8:05 AM

Netolimoje ateityje žmonės pradės plėstis po Saulės sistemą. Galutinis kosmoso tyrimų tikslas (be ateivių paieškos) – įkurti žmonių kolonijas kitose planetose, kad daugiau sužinotume apie mūsų kosminę kaimynystę ir atrastume naujų išteklių, kurie padėtų mums klestėti Žemėje.

Pirmosios žmonių kosminės kolonijos greičiausiai įsikurs Mėnulyje ir galėtų atsirasti per artimiausius kelis dešimtmečius. Tačiau svarbesnis ir ilgalaikis tikslas – įkurti koloniją Marse, o tai taps realesniu tikslu, kai  jau Mėnulyje įkursime nuolatinę koloniją.

Idėja, kad žmonių grupės gyvens toli nuo mūsų planetos, ekspertams atveria daugybę klausimų apie būsimuosius kolonistus – pavyzdžiui, kaip jie augins maistą ar gaus vandens, ir kaip prisitaikys gyventi esant mažesnei gravitacijai.

Tačiau vienas klausimas ilgai buvo ignoruojamas: kaip galėtų skambėti būsimųjų kosmoso kolonistų kalba? Arba, tiksliau, kokį akcentą jie galėtų išvystyti?

Žmonių akcentai patys savaime yra įdomi tyrimų tema. Kiekvienas žmogus turi bent kokį nors akcentą (nepriklausomai nuo to, ar jis tai pastebi), ir visi šie akcentai gali būti susiję su tam tikrais laikais, vietomis, kalbomis ar žmonių grupėmis Žemėje. Tačiau artėjant kosminių kolonijų eros pradžiai, tai, kaip būsimieji tarpplanetiniai gyventojai šnekės, yra neištirta teritorija.

„Nauji akcentai atsiranda mėgdžiojant, – sako Miuncheno universiteto (Vokietija) Fonetikos ir kalbėsenos instituto direktorius Jonathanas Harringtonas. – Mes prisimename pokalbių garsus ir žodžius, ir tai gali turėti nedidelę įtaką tam, kaip kalbėsime ateityje.“

Šie pokyčiai yra pasąmoniniai ir atsiranda tik tada, kai ilgą laiką bendraujame su žmonėmis, kurių akcentai skiriasi nuo mūsų, teigia J. Harringtonas. Štai kodėl ilgą laiką naujoje šalyje ar regione gyvenantys žmonės patys to nesuvokdami išvysto nežymius savo akcento pokyčius.

Tačiau kai skirtingus akcentus turintys žmonės atsiskiria nuo likusio pasaulio, visa grupė pradeda mėgdžioti vieni kitus, sukurdama visiškai naują turimų akcentų mišinį, aiškina mokslininkas. Tai gali prasidėti labai greitai – ypač mažose grupėse.

2019 m. J. Harringtonas vadovavo tyrimui, kuriame buvo analizuojami 11 mokslininkų, kurie žiemą praleido izoliuoti laboratorijoje Antarktidoje, fonetiniai pokyčiai. Grupę sudarė aštuoni žmonės iš skirtingų Anglijos regionų, vienas iš JAV šiaurės vakarų, vienas iš Vokietijos ir vienas iš Islandijos. Eksperimento metu tyrėjai pastebėjo, kad kiekvieno asmens fonetika pasikeitė, ir kad grupė kartu pradėjo kitaip tarti tam tikrus garsus. Tai buvo pirmieji naujo akcento formavimosi žingsniai.

„Lygiai tas pats turėtų nutikti bet kurioje aplinkoje, kurioje asmenys ilgą laiką yra izoliuoti kartu – nesvarbu, ar tai būtų Antarktida, ar kosmosas, – aiškina tyrėjas. – Tiesą sakant, kosmose akcento kaita turėtų būti dar didesnė, nes susisiekti su gimtąja bendruomene dar sunkiau.“

Marse ar Mėnulyje kolonistų akcentai gali pradėti keistis per kelis mėnesius – ypač Marse, kur susikalbėti su žmonėmis Žemėje dar sudėtingiau. Tačiau tam, kad atsirastų unikalūs, ilgai išliekantys akcentai, kolonija greičiausiai turėtų būti pakankamai didelė, kad kolonistai galėtų daugintis ir akcentas galėtų būti perduodamas ateities kartoms.

Jei ankstyvuoju kolonijos apgyvendinimo etapu joje atsirastų naujų kolonijos narių, jie galėtų pakeisti tos grupės akcento vystymosi trajektoriją. Tačiau kai bendras akcentas visiškai nusistovėtų, nauji kolonistai greičiausiai darytų nedidelę įtaką to akcento raidai ir pamažu keistų savo akcentą taip, kad jis atitiktų likusios kolonijos akcentą.

Bet kokie nauji kosminėse kolonijose susiformavę akcentai greičiausiai būtų formuojami pagal labiausiai paplitusį grupės akcentą, sako J. Harringtonas. Geras to pavyzdys – australietiškas akcentas, kuris turi daug panašumų su Londono rytinėje dalyje paplitusiu akcentu, nes dauguma pirmųjų kolonistų kalbėjo šiuo akcentu.

Jei iš pradžių akcentai būtų pasiskirstę tolygiai, tuomet naujieji akcentai būtų jų visų mišinys, o ne panašus į vieną konkretų akcentą. Todėl jei būsimos Marso ir Mėnulio kolonijos nebus sudarytos iš grupių, turinčių vienodą akcentų mišinį, tikėtina, kad jos išvystys išskirtinius akcentus, pasakoja J. Harringtonas. O skirtingi aplinkos veiksniai Mėnulyje ir Marse greičiausiai neturės didelės įtakos nė vienam iš šių akcentų, priduria jis.

Nežinant astronautų, kurie sudarys būsimas Marso ir Mėnulio kolonijas, akcentų, sunku prognozuoti, kaip kolonistų akcentai galėtų skambėti. Tačiau kai tik bus atrinkti kolonistai, bus galima nuspėti, kaip šie akcentai keisis.

2019 m. Antarktidoje atlikto tyrimo metu tyrėjų komanda naudojo kompiuterinę mokymosi programą – kad nuspėtų, kaip tyrimo metu gali keistis dalyvių akcentai. Jų nuostabai, komanda identifikavo, kad jų pastebėti garsų tarimo pokyčiai labai gerai sutapo su tuo, ką prognozavo programa.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.