Pasaulio lyderis - F.Baconas, Lietuvos - A.Žmuidzinavičius

Brangiausių meno kūrinių, tiek parduotų aukcionuose, tiek pakeitusių savininkus dėl privačių sandorių, reitingai 2013 metais atsinaujino. Ir ne paprastai atsinaujino.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 11, 2014, 6:38 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:43 PM

Praėjusiais metais pasiektas naujas sumos, sumokėtos už meno kūrinį aukcione, rekordas. 2013-ųjų lapkričio 12-ąją „Christie's“ aukcione Niujorke britų ekspresionisto Franciso Bacono triptikas „Trys Luciano Freudo eskizai“ parduotas už 142,4 milijono dolerių. Tai 22,5 milijono daugiau už ankstesnį rekordą, pasiektą 2012 metais parduodant norvegų dailininko Edvardo Muncho „Šauksmą“.

Vidutinis statistinis meno gerbėjas paprastai žino, kaip atrodo „Šauksmas“, bet ne visada taip pat gerai pažįstamas su F.Bacono kūryba. Spaudoje šmėkštelėjo užuomina, kad brangiausio paveikslo galutiniu pirkėju tapo Kataro muziejų žinybos vadovas šeichas Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thanis – žurnalo „Art+Auction“ vertinimu, įtakingiausias meno pasaulio asmuo.

Vos ne kitą dieną, kai buvo parduoti „Trys eskizai", konkuruojančiame „Sotheby's“ aukcione už 105,4 milijono dolerių parduota Andy Warholo „Sidabrinė autoavarija“ (ketvirtoji vieta visų laikų aukcionų pardavimų reitinge).

Tarp pardavimų ne aukcionuose iki šiol neviršytas rekordas, kurį 2011 metais pasiekė tas pats „įtakingiausias asmuo“, – daugiau kaip 250 milijonų dolerių (o gal ir 300 milijonų), sumokėtų už Paulo Cezzanne'o „Lošėjus kortomis“. Nesunku nuspėti, kad tol, kol pasaulyje bus gamtinių dujų paklausa, atimti iš Kataro karališkosios šeimos rekordininkų vardą nebus lengva.

2013-aisiais būta dar vieno stambaus sandorio. Pablo Picasso „Sapnas“ tarp ne aukcionuose parduotų kūrinių užėmė antrąją vietą, nors pagal sumą vos ne perpus nusileidžia lyderiui. Sandoris buvo aptartas dar 2006 metais, bet pardavimo išvakarėse paveikslo savininkas, lošimų verslo magnatas Steve'as Wynnas netyčia pradūrė jį alkūne. Prireikė ilgo ir brangiai kainuojančio restauravimo, po kurio paveikslas tapo dar geresnis negu buvo. Tai suvokė net pirkėjas, „apribotos rizikos fondų karalius“ Stevenas Cohenas ir sumokėjo už drobę 155 milijonus dolerių – 16 milijonų daugiau, negu planavo prieš septynerius metus.

2013 metais meno kūrinių, kurių kaina viršijo 100 tūkstančių dolerių, palyginti su 2012-aisiais, padaugėjo nuo 10 iki 14. Meno rinka apskritai kyla aukštyn. Antai dėl F.Bacono triptiko kainos pasiektas sumos, gautos per vieną meno kūrinių aukcioną, rekordas – 691 milijonas 583 tūkstančiai dolerių. Tokio rezultato meno rinka dar nebuvo regėjusi.

Dar viena tendencija, kol kas nepajudinusi „Top 10“, – didėjančios meno kūrinių, sukurtų Azijoje, kainos. Gal apie naujus rekordus, susijusius su jais, išgirsime šiais metais?

O kokie vėjai pučia Lietuvos meno rinkoje? Vilniaus aukcionuose kol kas rekordininkas dailininkas Antanas Žmuidzinavičius. Už jo peizažą "Dzūkų kaimelis" sumokėta 185 tūkstančiai litų. Iš viso aukcionuose parduoti penki A.Žmuidzinavičiaus kūriniai už 316 850 litų.

Tarp perkamiausių autorių - ir Kazys Šimonis (21 kūrinys už  221 250 litų), Adomas Galdikas (21 kūrinys už 159 400 litų).

Kovo 7 d. Tolerancijos centre vyko XXXI Vilniaus aukcionas, per kurį parduota kūrinių beveik už 365 tūkst. litų. Didžiausio pirkėjų susidomėjimo sulaukė klasikiniai darbai. Trys brangiausiai nupirkti kūriniai sukurti iki XX a. 5-ojo dešimtmečio.

Brangiausiai – už 56 tūkst. litų – nupirktas pirmą kartą aukcione pristatytas Jono Šileikos 1929 metų „Peizažas su šieno gubomis“ (pradinė kaina 46 tūkst.).

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.