Bolševikų nusavintų kūrinių paveldėtojas neatgauna nuosavybės

JAV Konektikuto valstijos federalinis teismas atsisakė Prancūzijos piliečiui Pierre'ui Konovaloffui grąžinti jo proseneliui rusų mecenatui Ivanui Morozovui priklausiusį Vincento van Gogho paveikslą „Nakties kavinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 22, 2014, 5:38 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:07 AM

I.Morozovo privati meno kūrinių kolekcija, kurioje buvo ir V.van Gogho paveikslas, buvo paskelbta liaudies nuosavybe ir nacionalizuota 1918 metais. Drobė „Nakties kavinė“ eksponuota Maskvoje 1928-1933 metais, o po to parduota. Paveikslą įsigijo amerikiečių kolekcininkas Stephenas Carltonas Clarkas. Po jo mirties 1960 metais paveikslas, kuris dabar vertinamas 120-150 milijonų JAV dolerių, pagal testamentą atiteko Yale'io universitetui.

2002 metais P.Konovaloffas po tėvo mirties oficialiai įgijo paveldėtojo teises. 2008 metais jis susisiekė su universiteto administracija, pasidomėjo paveikslo likimu. Tuomet mokymo įstaiga kreipėsi į teismą dėl bet kokių pretenzijų į V.van Gogho paveikslą nepagrįstumo. P.Konovaloffas savo ruožtu pareikalavo pripažinti jo teises į paveikslą, tačiau teismas atsisakė patenkinti šį reikalavimą.

Anksčiau I.Morozovo turto paveldėtojas su panašiu ieškiniu kreipėsi į „Metropolitan“ muziejų, kuriam S.C.Clarkas padovanojo jo proseneliui priklausiusį Paulo Cezanne'o paveikslą „Ponia Cezanne oranžerijoje“. Niujorko federalinis teismas ieškinį atmetė. P.Konovaloffas šį sprendimą apskundė, bet apeliacinė instancija skundo nepatvirtino.

Aukcionų duomenimis, „Ponia Cezanne oranžerijoje“ verta nuo 50 iki 70 mln. JAV dolerių.

P.Konovaloffas teigia, kad S.C.Clarkas 1933 metais įsigijo paveikslus per pinigų plovimo operaciją ir žinojo, kad Rusija neturi nuosavybės teisės į juos.

Yale'io universiteto ir „Metropolitan“ muziejaus atstovai ieškinį laiko nepagrįstu, nes paveikslai į jų kolekcijas pateko visiškai kitu teisiniu pagrindu.

P.Konovaloffo advokatas Alanas Gersonas mano kitaip ir pateikia pavyzdžius apie savininkų įpėdiniams žydams grąžintus paveikslus, kuriuos iš jų atėmė nacistai.

Didžioji dalis nusavintos I.Morozovo kolekcijos yra Rusijos muziejuose.

 O štai prancūzų meno kūrinių prekeivio Paulo Rosenbergo palikuonims pavyko - kaip penktadienį pranešė laikraštis „The New York Times“, Norvegijos Henie-Onstad meno centras grąžins jiems Henri Matisse'o paveikslą  „Moteris mėlynais drabužiais priešais židinį“, kurį 1941 metais pasisavino nacistai.

Meno centrą netoli Oslo įsteigė dailiojo čiuožimo čempionė Sonja Henie ir jos vyras  Nilsas Onstadas. N.Onstadas paveikslą įsigijo 1950 metais būdamas tikras, kad sandoris teisėtas. Tačiau P.Rosenbergo palikuonims pavyko įrodyti, kad šis paveikslas buvo tarp 162 pavogtų darbų.

Grąžinęs paveikslą muziejus neteks savo kolekcijos, kurioje yra apie 4 tūkstančius meno dirbinių, pagrindinio eksponato.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.