Norintys valandėlę nusnūsti „Sapnų viešbutyje“ turi registruotis

Vilniaus galerija „Vartai“ pakvietė savo lankytojus balandžio pradžioje valandėlę nusnūsti viename savo naujausios parodos eksponatų – specialiai sukonstruotoje miego kapsulėje. „Aš savo miegamajame išbandžiau nemažai įrenginių, kuriuos mokslininkai naudoja miego tyrimams ir pačius įdomiausius pasiūliau žiūrovams“, – šypsojosi „Sapnų viešbučio“ sumanytojas menininkas Julijonas Urbonas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Mar 28, 2014, 3:36 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:06 AM

„Vartų“ galerijoje šią savaitę atidaryta J.Urbono paroda „Stovint, krentant, levituojant“. Joje eksponuojami keturi kūriniai-atrakcionai, tarp kurių ir viliojantis „Sapnų viešbutis“. Šalia jo – originalus „Linksmųjų kalnelių“ maketas, pavadintas „Eutanazijos kalneliais“. Tiesa, tai tik idėja, kurią galima traktuoti kaip juodąjį humorą, o ne realų projektą. Tuo tarpu robotą iš filmo apie žvaigždžių karus primenantis mechanizmas – būsimo realaus atrakciono, tiksliau interaktyvios žiūrovo ir šokėjo sąsajos prototipas. Jis netolimoje ateityje taps platforma, kuri leis žiūrovui pajusti visus scenoje pasirodžiusio šiuolaikinio šokio atlikėjo judesius.

Šiais metais meno daktaro vardą Londono Karališkajame menų koledže ginsiantis J.Urbonas (33 m.) save vadina menininku, dizaineriu ir inžinieriumi, o žiūrovams siūlo išbandyti du kitus parodos eksponatus. Šiandien dar tik prasidėjo registracija į „Sapnų viešbutį“, bet į „Vartus“ užsukę žiūrovai jau gali pasisukti Barany kėdėje. Galerininkai mielai padės lankytojams įsitaisyti šioje neįprastoje rotacinėje konstrukcijoje, kuri iš pirmo žvilgsnio šiek tiek primena šiurpoką elektros kėdę.

Barany kėdė pavadinta vengrų fiziologo Roberto Barany vardu. R.Barany naudojosi ja tyrinėdamas vidinės ausies įtaką žmogaus sugebėjimui išlaikyti lygsvarą. Už šį tyrimą mokslininkas 1914 metais pelnė Nobelio premiją. Šiandien tokios kėdės daugiausia naudojamos aviacijos medicinoje, pilotų bei astronautų treniruotėms.

Ši kėdė leidžia žmogui patirti erdvinės ir gravitacinės dezorientacijos būseną. O žmogiška kalba kalbant, pasisukęs pajunti įspūdingą skrydžio jausmą. Tai visai malonu, jei laikaisi nurodytų saugumo instrukcijų. Bet jei nei nekreipsi dėmesio į patarimus ir sukdamasis pabandysi pajudinti galvą, tai net kėdei sustojus pakilti iš jos gali būti beveik neįmanoma be galerijos darbuotojų pagalbos.

Nuo balandžio 9 dienos pradėsiančiame veikti „Sapnų viešbutyje“ snustelėti planuoja ir „Vartų“ galerijos savininkės Nida Rutkienė bei jos duktė Laura Rutkutė. „Juk negaliu neišbandyti to, kas veikia mano galerijoje“, – juokėsi N.Rutkienė. Galerininkės manymu „Sapnų viešbučio“ suteikiama galimybė pradėti sapnuoti sąmoningai – labai naudingas dalykas įvairių stresų kupiname mūsų gyvenime.

J.Urbono „Sapnų viešbutis” – visai naujas, pernai sukurtas darbas. Tai tarsi laikinas, iš vienos vietos į kitą klajojantis viešbutis, aprūpintas specialia sapnų turinį veikiančia įranga. Į „Vartų“ galeriją buvo atgabenta specialiai Lisabonos architektūros trienalei sukurta miego kapsulė. Joje pasnausti ir išmėginti sapnų prietaisus galės kiekvienas užsiregistravęs galerijos lankytojas.

„Sapnų viešbutis“ pirmuosius klientus priims balandžio 9 ir 10 dieną, o vėliau 16 ir 17 dieną. Jis veiks nuo dvyliktos iki šešioliktos valandos. Seanso trukmė – 1 valanda. Būtina išankstinė registracija elektroniniu paštu galerija@galerijavartai.lt. Seansų skaičius – ribotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.