Ryškiausių pasaulio žvaigždžių meno paslaptys – nemokamai

Vienas iš penkių turtingiausių šiuolaikinių menininkų Jeffas Koonsas, kontroversiška performanso veteranė Marina Abramovič, senatvėje svaiginančią menininkės karjerą pradėjusi milžiniškų vorų kūrėja Louise Burgeois, žmogaus veidą kaip Mėnulio paviršių ištyrinėjęs ir net du Venecijos bienalės Aukso liūtus pelnęs Bruce'as Naumanas, visą aikštę užimančių aprūdijusio plieno skulptūrų kūrėjas Richardas Serra. Tai tik kelios žvaigždės iš sąrašo, kurį Šiuolaikinis meno centras (ŠMC), kaip įprasta kukliai ir nieko nesureikšmindamas, išsiuntinėjo balandžio 1-osios vidurdienį.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Apr 2, 2014, 2:34 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:37 PM

Tačiau tai nebuvo melagių dienos pokštas. ŠMC kino programos kuratorė Ilona Jurkonytė patvirtino, kad meno centro salė iš tiesų kviečia publiką nemokamai pasižiūrėti įspūdingų filmų apie šiuolaikinį meną. Nuo balandžio 2 dienos joje pradedamas rodyti ciklas “Menas dvidešimt pirmajame amžiuje“, kurį sudaro dvi programos: „100 menininkų“ ir „Niujorkas iš arti“. Daugybę įvairiausių apdovanojimų pelniusį ir jau pusšimtyje pasaulio šalių rodytą filmų ciklą 2001–2012 metais sukūrė Niujorko šiuolaikinio meno dokumentavimo ir edukacijos organizacija „Art21”.

Tai nėra tradiciniai filmai apie menininkus, kuriuose nagrinėjamos jų biografijos vingrybės ir ant baltos lėkštutės iškilmingai patiekiami iškiliausi kūriniai. Kiekvienas “Art21” ciklo filmas turi savo temą, ir ji atskleidžiama kalbantis su keturiais skirtingais menininkais. Tarp pasirinktų temų – laikas, galia, humoras, transformacija, užuojauta, istorija, sistemos, ribos, atmintis, tapatumas, vartojimas ar fantazija.

Pokalbių metu galima pasižvalgyti po ryškiausių meno padangės šviesulių studijas, pamatyti jų darbo procesą: ne tik idėjų raidą bet ir techninius kūrybos aspektus, jų naudojamas medžiagas, technologijas. Komentuodami savo kūrinius menininkai vaikštinėja parodas, įsileidžia operatorių net į tas vietas, kuriose jie semiasi įkvėpimo.

Tai kartu ir kelionių filmai, nes juose galima pamatyti įvairiose pasaulio šalyse įrengtas klasikais tituluojamų menininkų instaliacijas, skulptūras viešosiose erdvėse, filmų ir performansų fragmentus bei kitus darbus. Kai kurie autoriai šiam ciklui specialiai sukūrė naujus videomeno kūrinius.

Tarp kalbinamų kūrėjų – Johnas Baldessari, Matthew Barney, Cao Fei, Pierre'as Huyghe'as, Mike'as Kelley, Barbara Kruger, Paulas McCarthy, Yinka Shonibare, Cindy Sherman, Kiki Smith, Ai Weiwei ir daugelis kitų.

ŠMC kino salėje nuo balandžio 2 – gegužės 11 d. rodoma pirmoji ciklo programa – “100 menininkų”, o “Niujorką iš arti” galima bus pamatyti gegužės 14 – birželio 29 dienomis. Visi filmai – anglų kalba. Programos „100 menininkų“ filmai rodomi nuo trečiadienio iki sekmadienio tris kartus per dieną: 13.00, 17.15 ir 18.30 val. Repertuaras su filmų aprašymais skelbiamas internetinėje ŠMC svetainėje www.cac.lt/lt/kino_sale ir “Facebook” puslapyje https://www.facebook.com/CACCinema

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.