Ką fiksuoja naujų Fotomenininkų sąjungos narių objektyvai?

Kasmet Lietuvos fotomenininkų sąjunga (LFMS) pasipildo naujais kūrėjais. Ketvirtadienį Prospekto fotografijos galerijoje Vilniuje atidaryta jų paroda „New Folder“.  Parodoje pristatomi per pastaruosius kelerius metus Lietuvos fotomenininkų sąjungos gretas papildę autoriai Eugenijus Barzdžius, Milda Kiaušaitė, Petras Saulėnas, Kristina Sereikaitė, Saulius Slavinskas ir Saulius Žiūra.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:04 PM

Paroda „New Folder“ – simbolinis gestas, demonstruojantis LFMS gretų nuolatinį atsinaujinimą ir plačią stilistinę naujųjų narių fotografinę raišką. S.Žiūra, žvelgdamas į urbanistinį Vilniaus landšaftą, išryškina gretai kintančias ir kontrastuojančias miesto paralelines socialines aplinkas. Architektas S.Slavinskas, priešingai, miestą stebi pakeisdamas žvilgsnio trajektoriją ir ištrina kasdienybės ženklus. Jo lakštuose – abstrahuotas ir meditatyvus miestovaizdis. K.Sereikaitės ir M.Kiaušaitės darbai prisodrinti nuojautų, emocionalumo, savistabos. K.Sereikaitė įvaizdina mitologizuojamas vandens savybes ir kalba apie esminius būties klausimus. M.Kiaušaitė polemizuoja su „žinojimo“, „matymo“ ir „suvokimo“ kategorijomis. P.Saulėnas metodiškai dekonstruoja jūros pakrančių peizažus.

Konceptualiai dokumentikai atstovauja E.Barzdžius.  Jo projektas „Pelkių derlius“ jau sulaukė įvertinimo.

Apie 2002 metus, nusivylę ilga kelione į legalius kolektyvinius sodus užmiestyje, pensininkų grupė įsteigė savarankiškai valdomą erdvę pelkėtoje Šiaulių miesto vietoje. Apie 15 vyresnio amžiaus žmonių užėmė žemę, pastatė tvoras, surentė pastatus iš nereikalingų medžiagų, o kai kurie net išsikasė drenažo sistemą.

Kiekvieną pavasarį ir rudenį, jie kartu pasamdo traktorių suarti žemę po paskutinio derliaus arba prieš pat bulvių sodinimą.

Benamiai kartais nuniokoja pašiūres ar šiltnamius, bet pensininkai greitai atkuria juos iš medžiagų randamų prie konteinerių ar atiduodamų kitų žmonių.

Kai kam toks darbas su žeme yra daržovių, uogų, vaisių šaltinis visam šaltajam sezonui. Užkonservuoti stiklainiai su savarankiškai užaugintais produktais yra didžiulis priedas prie menkos valstybinės pensijos, kurios neužtenka skrandžiams užpildyti. Kitiems tai – savotiška terapija, būdas pabėgti nuo keturių buto sienų, išlaikyti kontaktą ar padėti rasti ryšį su žeme naujajai kartai.

„Pelkių derlius“ projektas laimėjo studentų kategorijoje „2013 PDN annual“ fotokonkurse JAV,  gavo Marty Forscherio draugijos fondo stipendiją už indėlį į humanistinę fotografiją. Paties autoriaus išleista knyga apie šį projektą laimėjo 3-iąją vietą „International Photography Awards“ (2013) dokumentikos neprofesionalo kategorijoje.

Naujai priimtų Lietuvos fotomenininkų sąjungos narių  parodos „New Folder“ atidarymas vyko balandžio 3 d.Lietuvos fotomenininkų sąjungos Prospekto fotografijos galerijoje Vilniuje (Gedimino pr. 43).

Balandžio 9 d. 17 val. 30 min. Prospekto fotografijos galerijoje – susitikimas ir pokalbis su parodos autoriais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.