Lietuvos ukrainietis: „Mums teks kovoti dar 5 metus“

Rūstūs ir susikaupę, nerimastingi, kupini ryžto – įvairias nuotaikas atspindintys Ukrainos Maidano revoliucionierių veidai žvelgė į fotografijų parodoje Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje Kaune susirinkusiųjų akis.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2014-04-15 15:01, atnaujinta 2018-02-14 16:01

„Užtenka mūšių vaizdų, jų jau pakankamai prisižiūrėjome. Reikia parodyti dvasią žmonių, kurie paliko namus, darbą, verslą ir išėjo kovoti už laisvę. Nes būtent veiduose atsispindi tautos dvasia“, - per parodos „Maidano veidai“ atidarymą Kaune kalbėjo Lietuvos ukrainiečių bendrijos steigėjas Vasilis Kapkanas.

Parodą Lietuvos ukrainiečių iniciatyva organizavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Joje panaudotos Kijevo fotomenininko Mykytos Zavilinskio ir Lvovo muziejaus „Lonckio kalėjimas“ pateiktos nuotraukos.

Kauno meras Andrius Kupčinskas pabrėžė, kad ukrainiečių laisvės siekis ir skausmas dėl aukų suprantamas Lietuvai, išgyvenusiai dramatiškus 1990-1991 metus.

V.Kapkanas portalui lrytas.lt sakė, jog ukrainiečių tauta nė už ką nesutiks su Rusijos prezidento Vladimiro Putino vykdoma Rytų ir Vakarų atskyrimo politika.

„Mums dar teks grumtis su Rusija maždaug 5 metus, kol tapsime tikrai laisvi. Iš tiesų fronto linija driekiasi ne tarp Rytų ir Vakarų Ukrainos, o žmonių galvose. Vieni už Vakarus ir laisvę, kiti už Rusijos globą ir vergiją“, - teigė V.Kapkanas.

Kijevo gatvėse Maidano įvykių metu apsilankęs istorikas Kęstutis Bartkevičius pabrėžė taikų ukrainiečių revoliucijos pobūdį. „Galėjo susidaryti įspūdis, kad sukilėliai buvo labai aršūs, puolė teisėsaugos darbuotojus, viską daužė ir degino aplinkui. Iš tiesų tyčia nebuvo išdaužta nė viena vitrina. Paties įvykių įkarščio metu, Hruševskio gatvėje veikė restoranai, biurai. Sukilėliai stengėsi nesužeisti jiems kelią užtvėrusių Ukrainos vidaus kariuomenės šauktinių“, - pasakojo K.Bartkevičius.

Renginio metu Vilniaus unitų bažnyčios kunigas Pavlas Jachimecas pakvietė sukalbėti maldą ukrainietiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.