Valdovų rūmuose – sensacingas Vytauto Didžiojo atvaizdas

Pirmasis nedidelio formato (12,5x17,5 cm) dešimties Europos karališkųjų porų portretų rinkinį pastebėjo meno rinkos tyrinėtojas Ernestas Parulskis. Jau įprasta, kad radęs kokią nors lituanistinę įdomybę menotyrininkas žinia apie ją pasidalija socialiniame tinkle.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

2014-05-09 13:44, atnaujinta 2018-02-14 03:27

Pirmasis nedidelio formato (12,5x17,5 cm) dešimties Europos karališkųjų porų portretų rinkinį pastebėjo meno rinkos tyrinėtojas Ernestas Parulskis. Jau įprasta, kad radęs kokią nors lituanistinę įdomybę menotyrininkas žinia apie ją pasidalija socialiniame tinkle.

Šį kartą jo įrašas patraukė daugelio žmonių dėmesį. Tarp jų buvo ir meno istorikė Jolita Liškevičienė, kuri apžiūrėjusi aukciono katalogą internete įsitikino, kad tai iš tiesų vertingas radinys. Ji nusprendė apie dešimties Europos valdovų portretų rinkinį informuoti Valdovų rūmų muziejų Vilniuje.

„Šie XVI a. sukurti portretai yra lieti akvarele ant popieriaus, auksuoti, su rudu rašalu užrašytais vaizduojamų asmenų vardais ir titulais. Kūriniai įdomūs ryškiomis portretinėmis vaizduojamų asmenų charakteristikomis, aprangos stilių įvairove, laisvomis, šokio judesius primenančiomis kompozicijomis. Vokiečių mokyklai priskiriamos akvarelės yra vertingas eksponatas, vertas įsigyti ir eksponuoti Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose“, – rašė menotyrininkė savo rekomendacijoje.

J.Liškevičienės manymu, šis Europos valdovų rinkinys galėjo priklausyti karališkosios šeimos ar įtakingų didikų meno kolekcijai ir buvo gerokai didesnio rinkinio dalis. Radę ant akvarelių užrašytus numerius istorikai spėja, kad visame rinkinyje galėjo būti trys, o gal net keturios dešimtys portretų.

Dešimtyje portretų, kuriuos įsigijo Valdovų rūmai, vaizduojami asmenys gyveno maždaug XIV a. pabaigoje – XV a. pirmojoje pusėje.

Valdovų rūmų muziejaus direktorius, istorikas Vydas Dolinskas pasakojo, kad muziejininkai iš pradžių ieškojo rėmėjų šiam netikėtam pirkiniui išeivijoje. Deja, paieškos buvo nesėkmingos. Taigi muziejui teko pirkti šį išskirtinį kūrinį už savo lėšas, kurių didelę dalį sudarė gausių Valdovų rūmų lankytojų mokestis už bilietus.

„Aukcione akvarelių kaina šiek tiek pakilo. Akivaizdu, kad buvo ir daugiau norinčių jas įsigyti. Tačiau mums pavyko pasiekti, kad su muziejumi nesivaržytų žymiausi Lietuvos kolekcininkai. Taigi mums visa kolekcija kainavo 130 tūkst. litų“, – sakė direktorius.

Apie ankstesnę rinkinio istoriją žinoma nedaug. Jis vos keletą kartų buvo pasirodęs aukcionuose, todėl istorikų dar beveik netyrinėtas. Žinoma, kad 1995 metais Niujorke šį rinkinį buvo įsigijęs nežinomas asmuo, kuris, matyt, šiemet ir pateikė jį Jungtinės Karalystės aukcionui.

Seniausią Vytauto Didžiojo ir jo žmonos Onos portretą ir kitų Europos valdovų atvaizdus nemokamai galima bus pamatyti per gegužės 17 dieną nuo 17 iki 21 valandos Valdovų rūmuose vyksiančius „Muziejų nakties“ renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.