Ar Kaune bus nuvalyti murzini paminklai?

Kauno savivaldybė pasigyrė, jog kelias savaites buvo švarinami miesto paminklai. Tačiau kodėl daugelis atminimo akmenų ir statulų vis dar apsamanoję, o įvardintieji švarintojai apie akciją nėra nieko girdėję?

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2014-05-17 06:00, atnaujinta 2018-02-13 20:31

Savivaldybė interneto svetainėje pranešė, kad bendrovės „Kauno švara“ darbuotojai švarino miesto paminklus aukšto slėgio plaunamaisiais įrenginiais.

„Ramybės parke nuplautas Stasio Stanišausko sukurtas paminklas „Žuvome dėl Tėvynės“, taip pat nuplauti Vytauto Didžiojo karo muziejaus prieigose stovintys paminklai ir paminkliniai biustai bei Vytauto Didžiojo paminklas prie Kauno miesto savivaldybės“, – teigiama pranešime.

Tačiau paaiškėjo, kad nuvalytas vienintelis Vytauto Didžiojo paminklas, esantis Laisvės alėjoje.

Kiti paminklai apdergti ir apžėlę. Dar kelios dešimtys paminklinių biustų bei akmeninių skulptūrų smarkiai aptrupėję, apteplioti dažais, užrašai sunkiai įskaitomi, postamento trinkelės išbyrėjusios, rašo „Laikinoji sostinė“.

Apie darbus girdi pirmąkart

Išgirdęs apie tai, kad „Kauno švara“ plovė paminklus, šios bendrovės vadovas Dalius Tumynas labai nustebo. Jis tikino, kad iš Miesto tvarkymo skyriaus bendrovė yra sulaukusi užsakymo nuvalyti Vytauto Didžiojo paminklą, kurio švarinimo darbai atlikti dar gegužės pradžioje.

„Paminklus švariname, kai sulaukiame užsakymo. Kuo jų daugiau, tuo mums geriau. Tačiau kol kas mūsų bendrovės to daryti niekas neprašo“, – kalbėjo D.Tumynas.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis patvirtino, jog „Kauno švarai“ buvo pavesta nuvalyti Vytauto Didžiojo paminklą. Apie tai, kad švarintojų neva sulaukė ir kiti paminklai, A.Pakalniškis taip pat tvirtino negirdėjęs.

„Natūralu, kad paminklai pasidengia samanomis ir kitais nešvarumais.

Prašysime, kad daugelis jų būtų nuvalyti.

Daugiausia dėmesio paminklams skiriame prieš svarbius miesto renginius, žinomų Lietuvos asmenybių gimimo ar mirties sukaktis“, – aiškino A.Pakalniškis.

Kurios datos tikrai svarbios?

Sunku numanyti, kokie renginiai, valdininkų nuomone, yra svarbūs miestui ir kurių nusipelniusių žmonių datos yra vertos jų dėmesio.

Šią savaitę mieste iškilmingai paminėtos Romo Kalantos 42-osios mirties metinės. Tačiau trečiadienį vykusio bėgimo R.Kalantą pagerbti dalyviai paminklinį laisvės šauklio akmenį Panerių gatvėje išvydo smarkiai apsamanojusį.

Praėjusį antradienį aplinką čia tvarkė Veršvų vidurinės mokyklos mokytoja Jūratė Skvarčinskienė su mokiniais.

„Ne pirmus metus šioje vietoje surenkame šiukšles, pasodiname gėlių. Niekada nematėme, kad paminklinis akmuo būtų nuvalytas. Mums patiems nugremžti samanas būtų sudėtinga, nes tokiam darbui būtinos specialios priemonės“, – sakė mokytoja.

„Laisvė“ – pažaliavusi

Prieš „Kauno Hanza dienas 2014“ švarintojų nesulaukė Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje pastatyti paminklai. Čia biustais įamžintas iškilių Lietuvos veikėjų atminimas, stovi Juozo Zikaro „Laisvės“ skulptūra. Paminklai išmarginti baltomis ir rudomis paukščių paliktomis dėmėmis, apsamanoję, apraizgyti voratinklių.

Uoliai turistams reklamuojamoje V.Putvinskio gatvėje atsiveria dar vienas nemalonus vaizdas. Šlaite prie Menininkų namų įkurtas skulptorių tėvo ir sūnaus Robertų Antinių skulptūrų skveras.

Tačiau skulptūros išpaišytos, pažaliavusios ir smarkiai aptrupėjusios, kai kurios visai sulūžusios.

Baltumu anksčiau švietęs Žuvusiųjų dėl tėvynės paminklas, kaip ir kiti, esantys Ramybės parke, taip pat seniai matė šepetį ir vandenį.

Kaune yra beveik šimtas paminklų ir per šešias dešimtis skulptūrų. Jokių priekaištų pažerti negalima tik Istorinės Kauno prezidentūros kiemelyje stovinčių tarpukario prezidentų statulų prižiūrėtojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.