Britai sužlugdė garsiojo grafičių kūrėjo Banksy parodą Maskvoje

Maskvoje turėjusi įvykti bendra „Maniežo“ ir galerijos „Triumf“ paroda „Banksy. Retrospektyva“ atšaukta – britų kolekcininkai atsisakė skolinti darbus šiai parodai dėl Rusijos pozicijos Ukrainoje.

Maskviečiai labai laukė garsiausio pasaulyje grafičių meistro britų menininko Banksy parodos, bet nesulauks.<br>„Scanpix“ nuotr.
Maskviečiai labai laukė garsiausio pasaulyje grafičių meistro britų menininko Banksy parodos, bet nesulauks.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 23, 2014, 7:40 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:58 PM

Kaip sakė žiniasklaidai galerijos „Triumf“ meno vadovas ir bendraturtis Dmitrijus Chankinas, britų kolekcininkai atsisakė duoti kūrinius parodai politiniais sumetimais – dėl padėties Ukrainoje. Jie atsisakė pasirašyti kontraktą tuo metu, kai parodai jau viskas buvo parengta.

„Maniežas“ su galerija „Triumf“ padarė viską, kad projektas pavyktų, sutvarkė teisinius klausimus ir finansavimą. Tačiau kai kurie svarbiausi kūrinių savininkai iš Didžiosios Britanijos atsisakė dalyvauti projekte, todėl tęsti darbo neįmanoma,“ – skelbiama „Maniežo“ pranešime spaudai.

Atsisako kultūrinio bendradarbiavimo planų

D.Chankinas neminėjo dalyvavimą parodoje atšaukusių kolekcininkų pavardžių, nes šia informacija disponuoja britai. D.Chankinui dar prieš aštuonerius metus nepavyko grafičių žvaigždės darbų atgabenti į Rusiją, todėl šį parodos atšaukimą jis laiko asmeniniu pralaimėjimu. Parodos kuratoriaus nuomone, ateityje tokie atvejai gali kartotis.

Tai ne pirmas kartas, kai pastaruoju metu atsisakoma kultūrinio bendradarbiavimo su Rusija planų. Dėl politinės krizės pasirodymą Rusijoje atšaukė amerikiečių „indie“ roko grupė „The National“, dalyvauti meno projekte „Manifesta 10“ atsisakė Sankt Peterburgo grupė „Čto delat?“ („Ką daryti?“).

Kartais priežastys nenurodomos, tačiau jos akivaizdžios. Pavyzdžiui, atšaukus buvusio grupės „Led Zeppelin“ vokalisto Roberto Planto koncertą, aiškinta, jog muzikantas nespės iki numatyto laiko parengti programos. O „Sotheby's“ ir „Christie's“ aukcionų namai pareiškė, kad nerengs parodų prieš aukcioną „dėl padidėjusių draudimo kaštų“.

Kaip Banksy pardavinėjo savo darbus

Praėjusių metų spalio mėnesį garsiojo britų grafitininko Banksy darbus bandyta parduoti Niujorko Centriniame parke. Tačiau iš to uždirbta tik 420 JAV dolerių. Daugiau tokių eksperimentų menininkas nebeketina imtis.

Šiai akcijai Banksy padarė savo garsiųjų grafičių miniatiūrines kopijas. Pavyzdžiui, buvo galima nusipirkti darbo „Rage, Flower Thrower“ kopiją. Jis vaizduoja žmogų uždengtu veidu, metantį gėles taip, kaip paprastai protestuotojai meta akmenis.

Kiekvienas paveikslas buvo įvertintas 60 dolerių. Akcija nebuvo anonsuota ir baigėsi  visiška nesėkme.

Anksti ryte į Centrinį parką atėjo nejaunas vyriškis, pasistatė prekystalį, išsidėliojo paveikslus ir ėmė laukti pirkėjų. Pirmasis jų pasirodė tik po keturių valandų – moteris įsigijo du paveikslus savo vaikams, bet tik po to, kai išsiderėjo nuolaidą. Dar du darbus nusipirko turistė iš Naujosios Zelandijos – be derybų už 120 dolerių. Ir dar keturis paveikslus įsigijo Čikagos gyventojas, kuris, jo žodžiais tariant, neturėjo ko kabinti ant savo naujo namo sienų.

Daugiau Banksy darbų pirkėjų Niujorke neatsirado. Kitą dieną dailininkas savo tinklalapyje parašė, kad daugiau tokių eksperimentų nebesiims.

Ši nedidelė paroda-pardavimas surengta šalia didesnio Banksy projekto Niujorke. Jis buvo pavadintas „Better out than in“: kiekvieną dieną viename Niujorko rajonų turėjo atsirasti po vieną įprasto – grafičio – formato dailininko darbą. Projektu „Better out than in“ jis protestavo prieš savo paties komercinę sėkmę. „Tai gatvės menininko žlugimas“, – paaiškino jis interviu laikraščiui „Village Voice“.

Šis projektas taip pat nebuvo sklandus. Vienas pirmųjų darbų atsirado Manhatane ir iškart buvo uždažytas baltais dažais. Kitą darbą – Brukline – sumanūs vietos gyventojai uždengė kartonu ir ėmė rinkti po 20 dolerių iš visų, kurie panoro jį pamatyti. Tačiau šių verslininkų veiklą gana greitai nutraukė policija.

Už grafitį – 1,1 mln. dolerių

Banksy kūrybą išties lydi komercinė sėkmė. Praėjusių metų birželį jo kūrinys „Vergiškas darbas“ privačiame aukcione Londono kino muziejuje parduotas už 750 tūkstančių svarų sterlingų (apie 1,1 mln. dolerių). Pirkėjo pavardė neatskleista.

Grafitis „Vergiškas darbas“, atsiradęs 2012 metų gegužės mėnesį ant pigių prekių parduotuvės „Paunland“ sienos Londono Vud Grino rajone, – vienas garsiausių gatvės menininko Banksy darbų. Jame pavaizduotas basakojis berniukas prie siuvamosios mašinos, iš po kurios adatos driekiasi Didžiosios Britanijos vėliavų girlianda.

2013 metų vasario mėnesi grafitis dingo nuo parduotuvės sienos su visu tinku. Netrukus JAV aukcionų namai „Fine Art Auctions“ pasiūlė jį įsigyti aukcione Majamyje už pradinę 680 mln. dolerių kainą. Žinia apie „Vergiško darbo“ pardavimą papiktino londoniečius. Jie pareiškė, kad niekas neturi teisės uždarbiauti iš to, ką menininkas padovanojo miestui. Protestas turėjo poveikį: paskutinę minutę „Vergiškas darbas“ buvo pašalintas iš aukciono, jo rengėjai nuskelbė grafičio pardavėjo pavardės.

Tų pačių metų gegužės mėnesį „Vergiškas darbas“ pristatytas Londono publikai kaip pagrindinis Banksy darbų parodos eksponatas Londono kino muziejuje. Parodą surengė „Sinkura Group“. Jos atstovai paskelbė, kad po parodos grafitis bus parduotas privačiame aukcione. „Vergiško darbo“ pardavėjo pavardės „Sinkura group“ taip pat neatskleidė, tik išreiškė viltį, kad Didžiojoje Britanijoje atsiras Banksy darbo pirkėjas.

Antras pasiūlymas parduoti „Vergišką darbą“ vėl įsiutino londoniečius. Kaip pranešė „BBC News“, aukciono išvakarėse Vud Grino rajone, kur kadaise buvo šis grafitis, ant sienos atsirado net šešios jo kopijos, nupieštos ant polistirolio.

Tačiau šį kartą į gyventojų protestą neatsižvelgta: patikslinus nuosavybės teises (pripažinta, kad grafitis priklauso parduotuvės „Paundland“ savininkui), „Vergiškas darbas“ parduotas aukcione. Jis vyko 2013 metų birželio 2-osios vakare. Pradinė 900 tūkstančių svarų (apie 1,4 mln. dolerių) kaina nebuvo pasiekta, grafitis parduotas už 750 tūkst. svarų (1,1 mln. dolerių).

Rekordinė suma už dailininko, prisidengusio Banksy slapyvardžiu, kūrinį „Kova su kenkėjais“ sumokėta per 2008 metų vasario mėnesio aukcioną. Kūrinys parduotas už 1,9 mln. dolerių.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.