JAV kūrėjai trokšta pamatyti šalį, iš kurios kilęs Ž. Ilgauskas

Birželio 26-ąją prasideda unikali meno šventė, kuri suvienys Londoną, Niujorką ir Marijampolę. „Idėjų migracija“ – taip projekto kuratorius Ray Bartkus pavadino savaitę truksiantį simpoziumą, kuris skleis žinią, kad Marijampolė yra kūrybingas ir ambicingas miestas.

Daugiau nuotraukų (1)

Toma Pagojutė

2014-06-25 16:25, atnaujinta 2018-02-12 12:46

Vienas simpoziumo projektų – Marijampolės pastatų sienų puošimas tapybos darbais. Ant sienų tapys garsūs JAV menininkai Seanas Higginsas, Nicholas Rezbekas (Rezas) ir pats Ray Bartkus. S.Higginsas – dizaineris, iliustratorius, scenografas. Kartu su dizaineriu ir prestižinių JAV žurnalų iliustratoriumi N.Rezbeku jis įkūrė kūrybines dirbtuves „The Bubble Process“, ruošė koncertinius plakatus tokiems scenos grandams kaip Neilas Youngas, BB Kingas, daugelis kitų.

Šiandien abu menininkai atskrenda į Lietuvą. Lrytas.lt siūlo išskirtinį interviu su šiomis JAV meno pasaulio garsenybėmis.

– Kaip sekasi dirbti dviese, kai vienas gyvenate Niujorke, o kitas – Klivlande? Kaip vyksta darbo procesas, kuris už ką esate atsakingas? S.Higginsas: Iš tikrųjų viskas vyksta labai gerai. Internetas, be abejo, padarė mūsų bendradarbiavimą daug lengvesnį. Kai  pradedame įgyvendinti kokį nors projektą, dažniausiai dirbame kiekvienas prie savo eskizų ir tik vėliau juos aptariame žinutėmis ar elektroniniais laiškais.

Per pokalbius eskizai keičiasi ir tampa mūsų bendru kūriniu. Vienas mūsų eskizą nupaišo ant popieriaus lapo, nuskenuoja jį ir „Photoshop“ programa suveda į vientisą kūrinį. Šį kūrinį tobuliname ir siunčiame vienas kitam savo idėjas tol, kol abu pajaučiame, kad darbas baigtas. Visi darbai spausdinami mūsų studijoje Klivlande, Ohajo valstijoje. N.Rezbekas: Toks procesas suteikia mums galimybę pamatyti daugiau įdomių dalykų ir sugalvoti dukart daugiau idėjų. Galima sakyti, kad dirbame toje pačioje vietoje, tik neturėdami tiesioginio ryšio vienas su kitu. Taip neatsibostame vienas kitam. Toks bendradarbiavimas yra nuostabus.

– Kaip jūs pasirenkate muzikos grupes, kurioms kuriate plakatus?

S.H.: Nuo pat pirmos dienos mes laikomės nuostatos, kad dirbsime tik su tomis grupėmis ir tais klientais, kurie mums patinka ir kuriais mes tikime. Taigi pasirinkti grupę visada buvo lengva. Mes nuolatos dalijamės nauja muzika ir grupėmis, mums visada įdomu viskas, ką tik galime gauti.

Žinoma, mes turime ir keletą savo svajonių grupių, su kuriomis labai norėtume dirbti, bet mums patinka atrasti šį tą nauja ir dirbti su naujesnėmis vietinėmis grupėmis.

– Esate sukūrę plakatų kai kurioms rokenrolo superžvaigždėms. Ar sunku joms įtikti? Gal galite papasakoti kokių nors įsimintinų ar juokingų istorijų?

S.H.: Mums pasisekė, nes teko susidurti su kai kuriomis puikiomis grupėmis ir jų rėmėjais. Manau, kad daugelis grupių žino, ką mes darome ir kaip mes kuriame plakatus, kad mes galime pasiūlyti keletą mūsų pačių sugalvotų keistų idėjų.

Deja, bent man juokingų istorijų nepasitaikė! Bet galiu pasakyti, kad visada šaunu sutikti kurį nors garsios grupės narį, kuris pasako, kad jiems tikrai labai patiko mūsų sukurtas plakatas. N.R.: Kai gauname elektroninį laišką apie tai, kad mus pastebėjo, sužinome, kad kas nors ir vėl nori su mumis dirbti, visos tos bemiegės kūrybai skirtos naktys tampa ypač vertingos. Tai fantastiška. O kad žmonės mūsų darbus klijuoja ant savo sienų, suteikia dar daugiau laimės. Mes didžiuojamės žinodami, jog žmonės galėtų padaryti viską, kad galėtų pasikabinti mūsų darbus. – Kodėl naudojate šilkografiją, kai aplink tiek daug skaitmeninių technologijų?

S.H.: Man labai patinka šilkografija. Manau, kad šiais laikais, kai visi prilipę prie kompiuterių, aš, kaip menininkas, tiesiog atsigaunu ir jaučiuosi pakylėtas, kai pereinu visą šilkografijos procesą, kai matau, kaip tai, ką mes sukūrėme, atsiranda popieriuje.

Be to, šilkografija turi ir to ypatingo žavesio, kurio neturi ofsetu atspausdinti darbai. Tas faktas, kad nė vienas lakštas iš visų spausdinamų nėra visiškai toks pat, taip pat prideda tam tikro individualumo, o tai, mūsų galva, yra tiesiog puiku. Na, ir dar kai kas – kam nepatinka karts nuo karto panardinti rankas į rašalą? N.R.: Tai, kad mes dirbame rankomis, o po to kūrinį skenuojame ir vėliau viską grąžiname atgal ant rankiniu būdu spausdinto šilkografijos plakato, yra nuostabus procesas. Mes panaudojame technologijos privalumus, o galutiniame etape produktas vėl tampa materialus. – Ar jūs įsivaizduojate, kur jūs skrendate? Ar kada nors teko girdėti apie Lietuvą? Kas jus paskatino sukurti paveikslą ant sienos Lietuvoje? S.H.: Aš tikrai nekantriai laukiu šios kelionės! Atvirai kalbant, tikrai nedaug žinau apie Lietuvą, tačiau laisvalaikiu kai ką apie ją pasiskaičiau.

Tačiau vien todėl, kad aš gyvenu Klivlande ir esu krepšinio aistruolis, nekantriai laukiu, kada galėsiu pamatyti tą šalį, iš kurios į JAV atvyko Žydrūnas Ilgauskas. Jis pas mus kaip koks Klivlando karalius! N.R.: „Aš jau esu sykį lankęsis Lietuvoje su savo draugu Ray Bartkumi. Nekantrauju vėl ten sugrįžti! Maistas – puikus, alus – taip pat! – Ar jums teko anksčiau kurti gatvės meną?

S.H.: Niekada nesame kūrę tradicinio gatvės meno. Tačiau kai mokėmės koledže, visada kišenėje nešiojomės žymeklį, kad galėtume staigiai ką nors nupiešti ant sienos.

Mūsų plakatai dažnai perkeliami ant gatvių sienų, nes reklamuoja kokį nors koncertą, bet mus žavi, kad galime kurti tai, kas liks ilgam laikui.

N.R.: Žinoma, toks didelis mastelis ir tai, kad darbas bus vienetinis, mus tikrai žavi. Mūsų didžiausias rūpestis dabar, kaip mes tai perteiksime ant sienos, tačiau kai nuvyksime, būsime pasiruošę viską padaryti puikiai. – Ar jau turite kokių nors minčių, ką piešite Marijampolėje?

S.H.: Taip. Manau, jau gerai įsivaizduojame, ką piešime. Mes tam naudojame tą patį kūrybos procesą, kaip ir kurdami plakatus, kai siuntinėjame skaitmeninį darbą vienas kitam. Piešdami ant sienų naudosime to darbo rezultatą. – Kai kuriate specifinį projektą kitoje šalyje, ar jūs atsižvelgiate į šalies istoriją, vietos tradicijas, žmonių mentalitetą, humoro jausmą? O galbūt geografinė padėtis neturi reikšmės?

N.R.: Mes kartais užsimename apie dainas, kartais apie šalies istoriją, pasakas ar legendas, o kartais apie staiga mums į galvą šovusią kokią nors idėją, kurią mes stengiamės įgyvendinti. Įkvėpimo semiamės iš įvairiausių šaltinių.

Tas faktas, kad kuriame dviese, daro mus unikalius, nes mes kartu plėtojame plakato idėją, kai vienas nereikšmingas brūkštelėjimas visada lemia nuostabų bendradarbiavimą, prasidedantį nuo paprasto eskizo. Jei mes dabar susėdę pradėtume kalbėti apie tas visas kvailas užuominas kai kuriuose mūsų plakatuose, tai, be abejo, užimtų didžiąją šio interviu dalį.

Menininkai Marijampolės pastatų sienas tapys nuo birželio 26-osios iki liepos 1-osios. Nuotraukų, vaizdo reportažų ir kitos informacijos apie meno šventę Marijampolėje jau greitai rasite portale lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.