Valstybės dieną Valdovų rūmuose prireiks gero ūpo, ne piniginės

Valstybės dieną vienerių metų sukaktį minintys Valdovų rūmai ne pardavinės, o nemokamai dalins savo bilietus. Piniginės nereikės išsitraukti ir tiems, kurie norės dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, ekskursijose ar pamatyti šiai šventei skirtus reginius. Liepos 6 d. Valdovų rūmų muziejus dirbs nuo 11.00 iki 16.00 val. (bilietai dalijami iki 15.00 val.).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-05 09:05, atnaujinta 2018-02-12 05:29

Sveikindamas visus su Valstybės diena ir minėdamas savo aktyvios veiklos vienerių metų sukaktį, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia šią progą paminėti prasmingai, su geru ūpu, ir rengia daug staigmenų savo lankytojams.

„Šie metai – jubiliejiniai Dainų šventės metai, tad minėdami kuklią muziejaus sukaktį nesiekiame konkuruoti su šia švente. Atvirkščiai – norime ją papildyti muziejuje rengdami įvairius edukacinius užsiėmimus, ekskursijas ir, žinoma, sudarydami sąlygas lankytojams ateiti apžiūrėti ekspozicijų nemokamai“, – sakė Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas.

Atvykę į Valdovų rūmus lankytojai nusikels keletą šimtmečių į praeitį – jau prie rūmų vartų juos pasitiks XVII a. pr. rezidencijos sargyba. Vaikščiodami po nuolatines ekspozicijas, pristatančias unikalų archeologinį paveldą ir atspindinčias istorinės rezidencijos funkcijas, lankytojai sutiks istorinių personažų – muzikantę arba nuobodžiaujantį dvariškį. Jie siūlys pasiklausyti muzikos, kartu pagroti, pažaisti stalo žaidimą kvirkatą arba tiesiog, kaip ir prieš septynis šimtus metų, pamėtyti atkurtą žaidimų kamuoliuką.

Šią dieną lankytojams rengiama ir staigmena – Didžiojoje renesansinėje menėje bus galima sužinoti apie valdovų karūnavimo ceremoniją.

Visi apsilankiusieji galės dalyvauti trumpose improvizuotose ekskursijose, kurios bus buriamos prie muziejaus bilietų kasų, esančių Lankytojų vestibiulyje. Vienos ekskursijos trukmė – apie 45 min.

Rūmuose veiks ir atviros Lietuvos istorinės vėliavos dirbtuvės, kuriose lankytojai galės pasigaminti Valstybės dienai skirtą suvenyrą – vėliavėlę su Vyčiu. Lankytojų vestibiulio auditorijoje bus transliuojamos Valdovų rūmų atidarymo iškilmės, o edukacinėse erdvėse – įvairūs edukaciniai filmai.

Viešas paskaitas pamėgę Valdovų rūmų muziejaus lankytojai taip pat turės ką veikti: 12.00 ir 14.00 val. Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos ekspozicijos pradžioje esančiose edukacijos dirbtuvių erdvėse Valdovų rūmų muziejaus specialistai pasakos apie Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos krosnyse įamžintą Vyčio atvaizdą.

Prieš metus vartus atvėrusius Valdovų rūmus jau aplankė daugiau kaip 290 tūkst. lankytojų. Šiuo metu Valdovų rūmų muziejuje galima apžiūrėti dvi nuolatines ekspozicijas, atspindinčias istorinės rezidencijos funkcijas. Unikalūs radiniai kartu su rūmų raidos maketais, ikonografine medžiaga ir tekstiniais komentarais rodomi Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos ekspozicijoje (I maršrutas). Rūmų atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspozicija (II maršrutas) lankytojus kviečia į reprezentacines menes su atkurtais istoriniais vėlyvosios gotikos, renesanso ir ankstyvojo baroko reprezentaciniais interjerais, taip pat į specialią lobyno salę.

Šiuo metu Valdovų rūmuose veikia unikali paroda „Vytautas Didysis su Ona ir kiti Europos valdovai XVI a. pradžios akvarelėse“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.