Įžūlios vagystės Vilniaus galerijose – nuo kėdžių iki paveikslų

„Esu įsitikinęs, kad tai buvo užsakymas“, – „Lietuvos rytui“ sakė tapytojas Piotras Kostinas, kurio kūrinys buvo pavogtas iš vienos sostinės galerijos. Didesnis pavogto paveikslo variantas yra iškeliavęs į Belgiją, tad meno prekeiviai žino, kad ten bus galima parduoti ir pavogtąjį. „Europoje mūsų darbai pabrangsta trigubai“, – karščiavosi P.Kostinas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

2014-07-29 17:56, atnaujinta 2018-02-11 16:01

Sugriovė planus

Liepą apvogtos dvi Vilniaus senamiestyje įsikūrusios Lietuvos dailininkų sąjungai priklausančios dailės galerijos. Iš Vokiečių gatvės dailės salono, kuriame dar nuo sovietmečio prekiaujama įvairių kūrėjų darbais, dingo nelabai didelis P.Kostino paveikslas „Trapioji lygsvara“. Galerija kreipėsi į policiją, tačiau nepanoro viešinti įvykio žiniasklaidos priemonėse.

Atrodo, kad tai padrąsino vagis – jie praėjusią savaitę iš netoli Aušros vartų esančios galerijos „Arka“ niekieno nepastebėti išsinešė dvigubai didesnį tapybos darbą. Tai vidurinės kartos tapytojos Miglės Kosinskaitės „Pilnatis“.

Paklausta, kas, jos manymu, galėjo susivilioti kūriniu, menininkė teigė, kad greičiausiai išneštas tiesiog arčiausiai durų kabojęs darbas. Nors kolegos M.Kosinskaitei jau patarė kreiptis į advokatus, tapytojai labiausiai rūpi ne prarasti pinigai, o suardyti būsimų parodų planai. Mat jose „Pilnatis“ turėjo būti rodoma kaip didesnio ciklo dalis.

Kompensuos ne pinigais?

„Vienintelis dalykas, galintis padėti greitai surasti pavogtą kūrinį, – viešumas“, – įsitikinusi „Arkos“ galerijos direktorė Dovilė Tomkutė-Veleckienė. Todėl apie vagystę ji pranešė policijai, parengė pranešimą žiniasklaidai, pavogtų darbų nuotraukas paskleidė feisbuke.

Pasak galerininkės, tai ne pirma vagystė „Arkos“ galerijoje, tačiau per septynerius jos darbo metus yra dingę vos keletas mažų kūrinių. 2008 metais užkalbinus salės prižiūrėtoją buvo pavogtos dvi keraminės maždaug 20 centimetrų Dalios Gentvainytės taupyklės.

Kiek vėliau yra dingęs už kolonos kabojęs mažas Juozapo Antano Gelgudos tapybos darbas. „Tačiau tokia didelė ir įžūli meno kūrinio vagystė įvykdyta pirmąsyk“, – „Lietuvos rytui“ sakė D.Tomkutė-Veleckienė. Ji pasakojo, kad vagystė įvykdyta prieš pat galerijos uždarymą. Salių prižiūrėtojas pakilo į antrą aukštą apžiūrėti ekspozicijos ir užgesinti šviesų, o po kelių minučių leisdamasis užrakinti galerijos durų pastebėjo, kad pavogtas 5000 litų kainuojantis paveikslas.

Jei darbas neatsiras, galerija tikisi susitarti su tapytoja M.Kosinskaite dėl galimybės kompensuoti praradimą ne pinigais, o išskirtinėmis parodomis arba kitais būdais, mat „Arkoje“ eksponuojami kūriniai nėra apdraudžiami. O Vokiečių gatvės salonas su dailininkais pasirašo pirkimo ir pardavimo sutartis. Todėl P.Kostinas neabejoja, kad atgaus autorinę 6200 litų kainavusio paveikslo dalį.

Vagystės – gerai suplanuotos

D.Tomkutės-Veleckienės manymu, „Arkoje“ įvykdyta gerai suplanuota vagystė. Vagys turėjo lankytis galerijoje ne kartą – sužinoti jos darbo ritmą, išsirinkti kūrinį, kurį galima greitai nukabinti nuo sienos ir išsinešti. Kadangi galerija įsikūrusi gana judrioje miesto vietoje, galerininkai nelaukdami policijos apklausinėjo gretimų kavinių lankytojus ir darbuotojus. Tik vienas jų papasakojo matęs porelę, laikiusią popieriumi uždengtą paveikslą.

Kad šios vagystės – ne dozės pritrūkusio narkomano darbas, o suplanuotos akcijos, galerininkus verčia manyti ir panašus braižas. Dailininkų sąjungos galerija Vokiečių gatvėje taip pat buvo apvogta prieš pat uždarymą, o su paveikslu išeinančių žmonių niekas nepastebėjo.

Susizgribo stiprinti apsaugą

Menkai saugomos meno galerijos – puikus taikinys visokio plauko plėšikams. Tačiau iki šiol daug dažnesnės būdavo galerininkų mobiliųjų telefonų ar rankinių, o ne paveikslų vagystės.

Iš tos pačios „Arkos“ galerijos yra dingęs ne tik gana brangus telefonas, bet iš sandėliuko buvo išneštas ir elektrinis grąžtas. Vieną vyriškį galerininkė užklupo nešantį durų link keletą kėdžių. Paklaustas, kur neša baldus, jis nesutriko ir atsakė paprastai: „Reikia.“ Tačiau vos moteris šūktelėjo apsauginį, vagišius metė kėdes ir pabėgo.

„Arkos“ galerijoje pradėta įrengti šiuolaikinė stebėjimo kamerų sistema, kuri turėtų užtikrinti didesnį darbų saugumą. Iki vagystės jos nebuvo. Vokiečių gatvės dailės salonas jau senokai stebimas vaizdo kamerų, tačiau vagišiai išnešė kūrinį kaip tik iš tos jo vietos, kuri nepatenka į jų apžvalgos lauką. Po vagystės įrengiamos papildomos kameros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.