Užutrakio dvaras transliuoja keisčiausias istorijas

Užutrakio dvaro sodyboje verta apsilankyti ne tik tuomet, kai čia koncertuoja viena ar kita klasikinės muzikos žvaigždė. Ne mažiau įdomu pasivaikščioti po pačius rūmus, kurių salėse galima pamatyti garsių menininkų darbų, o pro langus - puikių vaizdų.

Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Lapė

2014-09-05 20:21, atnaujinta 2018-02-09 17:51

Jau tapo tradicija, kad vasarą ir rudenį prabangius Užutrakio rūmus atgaivina šiuolaikinio meno darbai, praturtinantys čia užklydusių lankytojų pasivaikščiojimą įvairiausiomis istorijomis.

Projektas „Menamos istorijos“ jau penktus metus iš eilės tampa tuo kabliuku, kuris vilioja į Užutrakį ne tik norinčius palepinti ausis, bet ir ieškančius, kur paganyti akis, rašo „Lietuvos rytas“.

Neužmiršo ir parko

2010 metais pirmą kartą į restauruoto Užutrakio dvaro erdves įžengę menininkai bandė sukurti istorijas kiekvienos jo salės interjerui. Po metų jie atkreipė dėmesį ne tik į rūmus, bet ir į šalia gaivinamą Užutrakio parką.

Pasikvietę kolegas iš Vokietijos menininkai improvizavo peizažo tema, tuo pačiu pagerbdami ir garsiojo kraštovaizdžio architekto Edoard'o Francois Andre (1840-1911) atminimą.

Užpernai į dvarą pakviestiems menininkams buvo pasiūlyta apmąstyti vėl į madą sugrįžtančią figūrą - jos prasmes ir raiškos būdus. Pernai menamų istorijų tema buvo „Emocija“, o šiemet - „Transliacija“.

Parodos rengėjai ir dalyviai kviečia žiūrovus susimąstyti apie tai, kokias idėjas transliuoja jiems menininkai per savo kūrinius. Pajusti, kokie meniniai procesai verda dirbtuvėse - uždarose erdvėse, dar nepasiekiamose žiūrovams.

Pasak rengėjų, menininko tikrovė siejasi ne tik su realybe, bet ir su imitacija, falšu, falsifikacija. Tai lyg nauja realybė.

Paroda be varguolių

Nuolatinių šio projekto kuratorių - žinomų tapytojų Lino Liandzbergio ir Vilmanto Marcinkevičiaus - dėka per penkerius metus „Menamos istorijos“ tapo viena įdomiausių grupinių parodų.

Čia visuomet galima pamatyti naujus, per pastaruosius metu sukurtus darbus, tačiau niekuomet nepajusi sumestinės apžvalgos atsainumo. Tuo tarpu daugelio lietuviškų grupinių parodų rengimo principas: mes sukabinom bet ką ir bet kaip, o jūs - grožėkitės ir neburbėkit.

Ir šiemet Užutrakio dvaro ekspozicija apgalvota, darbai kruopščiai atrinkti - jokių trečiarūšių kūrinėlių, priglaustų pasigailėjus netikėtai užgėrusio, nuo kvaišalų ar savo nuopelnų tautai apsvaigusio kūrėjo.

O tai, kad „Menamų istorijų“ dalyviai - ne vien lietuviai, suteikia puikią progą savų kūrėjų darbus pamatyti platesniame kontekste.

Garsių menininkų kūriniai

Užutrakio dvaro salėse, laiptinėse ir palėpėje galima išvysti net dvidešimt aštuonių menininkų kūrinius. Pusė iš jų - gerai žinomi Lietuvos menininkai. Ne vien vilniečiai, ir ne vien vidurinės kartos atstovai.

Tarp jų - ir Nacionalinės premijos laureatė tapytoja Dalia Kasčiūnaitė, ir jaunesnės kartos skulptorius Martynas Gaubas, klaipėdietis menininkas Izraildžonas Baroti ir kaunietis Arvydas Žalpys.

Kauniečiu vis dar norisi pavadinti ir vieną aktyviausių laikino joje sostinėje susiformavusios garsiosios grupės „Post Ars“ narių Česlovą Lukenską, nors jis jau senokai į paskaitas Dailės akademijoje kulniuoja Vilniaus senamiesčiu.

Parodoje akį traukia ir ne mažiau garsių Estijos, Ukrainos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Olandijos ir Švedijos menininkų darbai. Tarptautinio ryškumo žvaigždės - britas Tony Craggas, švedas Bjornas Wessmanas ir norvegas Kjellis Nupenas. Politinių aktualijų neleidžia užmiršti keturi Ukrainos galerijos „Tseh“ autoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.