Fotografas užfiksavo turguje parduodamas keistenybes

Kaunietis fotografas ištisus metus važinėjo į didžiausią šalies turgų po atviru dangumi Žemaitijoje ir fotografavo keisčiausius daiktus bei jų pardavėjus. Nuotraukas, kaip meno kūrinius, menininkas ketina parduoti tiems patiems prekeiviams.

Nuotr. iš asmeninio archyvo
Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Oct 25, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:51 PM

Fotografas Donatas Stankevičius pasakojo, kad yra lankęsis įvairiuose Lietuvos turguose.

„Gariūnų prekeiviai jau lenda po stogais. Kaune vykstantys bagažinių turgūs civilizuotesni.

Telšių apskrityje esantis Rietavo turgus vis dar egzotiškas. Jame savo prekes žmonės dažnai išdėsto tiesiog ant žemės ar pardavinėja pasistatę įvairiausias palapines. Tai ir paskatino pažvelgti į čia vykstantį gyvenimą atidžiau“, – pasakojo kaunietis menininkas.

Stengėsi išlikti nepastebėtas

Į šį didžiausią turgų po atviru dangumi Lietuvoje parduoti nereikalingų daiktų plūsta ne tik lietuviai, bet ir prekiautojai iš Latvijos, Estijos, Baltarusijos.

Fotografas, klaidžiodamas tarp sendaikčių, buities apyvokos daiktų, kičinių aksesuarų, neskoningų drabužių, stebėjo ir fotografavo prekes, jų pardavėjus ir pirkėjus.

„Kadangi žmonės nepastebėdavo, kad juos fotografuoju, konfliktų nebuvo. Tačiau per metus tapau kone tokiu pačiu turgaus „gyventoju“, kaip ir jame prekiaujantys žmonės.

Stebėti, koks yra iš prekybos turguje gyvenančių žmonių gyvenimo būdas, buvo įdomu. Supratau, kad, nepaisant tautybės, daugelis jų nė nežino, ką parduoda. Jiems svarbu iš užsienio sąvartynų parsivežtus daiktus parduoti ir iš to pragyventi“, – pasakojo D.Stankevičius.

Ieškojo rėmų fotografijoms

Lankydamasis turguje ir fotografuodamas jo gyvenimą, menininkas tuo pačiu ieškojo ir vienos srities daiktų – rėmų savo fotografijoms.

„Tai buvo įdomi medžioklė. Rasdavau ir klasikinio stiliaus, ir vaikiškų, ir kiču dvelkiančių rėmų. Jų kainos – pačios įvairiausios. Nuo kelių iki keliasdešimties litų.

Pastebėjau, kad žmonės dažniau išgraibsto toli gražu ne meniškus rėmus“, – pasakojo kaunietis.

Prekybininkų ir pirkėjų šurmulyje kaunietis menininkas rado įkvėpimą ir sukūrė projektą „Reselling“ („Perpardavimas“).

Po parodų – vėl į turgų

„Projekto idėja – iš nieko sukurti meno kūrinį. Tai savotiškas socialinis eksperimentas. Noriu įsitikinti, ar įamžinti nereikalingi daiktai ir turguje įsigyti rėmai fotografijoms gali virsti meno kūriniais. Ar juos įmanoma parduoti?“ – pasakojo idėjos autorius.

Todėl darbai dabar dalyvauja parodose, juos vertina kritikai. Kai meno kūrinių kelias per galerijas bus nueitas, kaunietis juos ketina eksponuoti turguje ir bandys parduoti savo herojams.

D.Stankevičius siekia parodyti, kad menas dažnai tėra susitarimų ir nuostatų reikalas, kuris lengvai kinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?