Fotografijos muziejuje – Vito Luckaus fotografijos centras

Penktadienį po penkerius metus trukusios rekonstrukcijos Šiauliuose vėl duris atvėrė Fotografijos muziejus – vienintelis specializuotas fotografijos meno ir technikos muziejus Lietuvoje. Muziejaus atidarymas tapo dviguba švente – jame įsteigtas išskirtinio XX amžiaus Lietuvos fotografijos kūrėjo Vito Luckaus fotografijos centras.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Nov 21, 2014, 6:38 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:58 PM

Į iškilmes atvykęs Lietuvos kultūros ministras Šarūnas Birutis sakė, kad ši diena jam labiau išskirtinė ne dėl vėl veikti pradėjusio muziejaus, bet dėl V.Luckaus fotografijos centro atidarymo.

Į rėmus netilpusi asmenybė

„V.Luckus pavergė ne tik fotografijos mylėtojų, bet ir mokslininkų širdis. Jo kūryba neaprėpiama. V.Luckus – chrarizmatiška asmenybė, peršokusi laiką, netilpusi į rėmus.

Šiam menininkui būdingas laisvės pojūtis, ir savo vidumi ir kūryba jis nesitaikė prie sistemos. V.Luckų galima transliuoti į visą pasaulį“, - sakė į V.Luckaus fotografijos centro atidarymą atvykęs Š.Birutis.

Ministras už į Lietuvą parvežtą V.Luckaus kūrybos archyvą padėkojo padėkojo centro atidaryme taip pat dalyvavusiai Tatjanai Luckienei-Aldag.

„Suprantu, kad išsaugoti archyvą yra dar ne viskas. Svarbu žmonės, kurie supranta Vitą, kurie jį pajaučia. Esu laiminga“, - sakė T.Luckienė-Aldag.

Sutiktų vėl pergyventi sovietmetį

Forografijos istorikė, V.Luckaus fotografijų retrospektyvos parodos „Siūlau naują pasaulį“ kuratorė dr. Margarita Matulytė sakė, kad sutiktų dar kartą gyventi sovietmetyje, kad tik atsirastų tokios asmenybės, kaip Andrejus Tarkovskis ar Vitas Luckus.

„Kas tie penkiasdešimt metų, jei kalbama apie kultūrą?!“, - retoriškai klausė M.Matulytė

Pasak parodos kuratorės, V.Luckus - tai laisvė kurti, gyventi, mąstyti.

Menininko archyvo neišsklaidė

Gerų žodžių fotografinos istorikė negailėjo ir V.Luckaus archyvus atvežusiai T.Luckienei-Aldag.

„Tania nepardavė, neišsklaidė Vito archyvo, laukė, kada Lietuva susivoks. Nuostabu, kad toks laikas atėjo“, - sakė M.Matulytė.

Į Lietuvą T.Luckienė-Aldag atvyko lydima sutuoktinio Howardo Aldago.

„Hovardui galiu padėkoti, kad jis taip pat tapo aktyviu šio projekto dalyviu, o juo tapęs įsimylėjo Lietuvą“, - sakė V.Luckienė-Aldag.

Pakvietė į pokalbį ir filmo peržiūrą

Su Kultūros ministru Š.Biručiu ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus muziejaus direktoriumi Raimundu Balza Vito Luckaus fotografijos centro steigimo dokumentus pasirašiusi V.Luckienė sakė, kad į Lietuvą atvežta dar tik nedidelė Vito archyvų dalis.

Iš Lietuvą pasiekusių V.Luckaus darbų sudarytą restrospektyvos parodą „Siūlau naują pasaulį“ pažiūrėti susirinko gausus būrys šiauliečių.

Konceptualiosios fotografijos pradininku Lietuvoje laikomo V.Luckaus darbus apžiūrėję parodos dalyviai buvo pakviesti į atvirą pokalbį apie šį fotomenininką.

Pokalbyje dalyvavo teatrologas dr. Edgaras Klivis (Lietuva) ir režisierius Modris Tenisonas (Latvija).

Vakaras baigėsi režisierės Giedrės Žickytės filmo „Meistras ir Tatjana“ peržiūra.

Įteikė gėlių muziejaus įkūrėjui

Džiaugiantis vėl duris atvėrusiu Fotografijos muziejumi buvo pagerbtas ir jo įkūrėjas Antanas Dilys – jam įteikta puokštė gėlių.

Prieš keturis dešimtmečius fotografo A.Dilio Šiauliuose įkurtas Fotografijos muziejus tapo pirmuoju fotografijos muziejumi Sovietų Sąjungoje.

Po penkis metus trukusios rekonstrukcijos duris vėl atvėręs Fotografijos muziejus pastovią ekspoziciją paruoš kitąmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.