Įspūdinga S. Maslauskaitės paroda kviečia į naują galeriją

Vilniuje naujoje parodų erdvėje – „Compensa“ koncertų salės meno galerijoje – atidaryta įspūdinga naujosios kartos tapytojos Sigitos Maslauskaitės paroda „Žmogus ir mėnulis“. Dailininkė pristato 22 rinktinius paveikslus, sukurtus 2008–2015 m.

Tapytoja S.Maslauskaitė dirbtuvėje.
Tapytoja S.Maslauskaitė dirbtuvėje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2015, 8:46 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 12:51 PM

Pasak parodos kuratorės meno istorikės dr. Rasos Gečaitės, tapytoja S. Maslauskaitė yra viena ryškiausių, profesionaliausių ir įdomiausių šiuolaikinės dailės kūrėjų Lietuvoje. Pagrindinės tapytojos temos – nuo grėsmingų biblinių siužetų, rimtų varžybų su garsiuoju Chaimu Soutine‘u (1894-1943) ir linksmo flirto su prieškario Lietuvos arsininkais iki Pažaislio barokinių „komiksiukų“ ir XXI a. Vakarų popso paradoksalių mišinių su krikščonybės herojais bei atgailos simboliais.

„Jos paveiksluose meistriškai perteiktas turtingų spalvų dramatizmas, ekspresyvios figūrų ir gamtovaizdžių kompozicijos bei religinės įtampos sklidini biblinių siužetų daugiaprasmiai klodai liudija dailininkės išskirtinį profesionalumą ir kūrinių išliekamąją vertę šiuolaikinės pasaulinės dailės kontekste.“

S. Maslauskaitė prisipažįsta, kad įkvėpimo ji semiasi iš senųjų renesanso ir baroko meistrų drobių. Perfrazuodama senųjų meistrų nutapytų figūrų monumentalų stilių, ji savo herojus perteikia veržlios įtampos potėpiais. Dailininkei svarbu savo tapyboje sąmoningai perrašyti „purvinąjį ekspresionizmą“. Tuo pačiu savo drobėse ji siekia paradoksaliai sujungti krikščionišką ikonografiją ir populiariąją XXI a. Vakarų civilizacijos kultūrą.

„Tapyba yra vienintelė sritis, kurioje jaučiuosi tikra profesionalė. Ją mėgstu nuo mažens, ilgai ir daug studijavau. Esu prisižiūrėjusi ir Rembrandto, ir Caravaggio, ir įvairių baroko meistrų paveikslų. Man artimas jų koloritas ir dramatizmas, šviesos ir tamsos santykis, ekspresija. Ir Šv. Petras, ir Šv. Jeronimas, ir Šv. Marija Magdalietė yra tradicinės atgailos figūros. Gal todėl jie man artimi. Juk man, kaip tikrai vakarietiškai krikščionei, sielą drasko žmogiškos prigimties polinkis į nuodėmę. Man patrauklūs tie atgailaujantys personažai“, – sako dailininkė.

S. Maslauskaitė gimė 1970 metais Vilniuje. 1996-aisiais baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje, 1997–2000 m. studijavo bažnytinį paveldą Grigaliaus universitete Romoje, 2005 m. ji apgynė daktaro disertaciją Vilniaus dailės akademijoje. Nuolat dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje, dėsto Vilniaus universitete, nuo 2009 m. yra Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė.

S. Maslauskaitės paroda „Žmogus ir mėnulis“ koncertų salės „Compensa“ meno galerijoje veiks iki balandžio 4 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.