Lenkai „ArtVilnius“ mugėje ieškos ir Lietuvos meno įdomybių

Kovo 24-29 dienomis tarptautinės šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius“ organizatoriai lankėsi Lenkijoje. Svarbiausias vizito į Lenkiją tikslas – supažindinti Varšuvos ir Krokuvos šiuolaikinio meno muziejų ir galerijų atstovus su muge ir pakviesti juos dalyvauti 2016 metų renginyje, kurio pagrindinis akcentas bus skiriamas būtent šiai šaliai.

Galerija „Zachenta“, Varšuva.<br>„ArtVilnius“ archyvo nuotr.
Galerija „Zachenta“, Varšuva.<br>„ArtVilnius“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2015, 12:36 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:05 PM

Į Lenkiją vyko „ArtVilnius“ vadovė Diana Stomienė, menotyrininkė prof. dr. Raminta Jurėnaitė, kuri taip pat yra „ArtVilnius“ atrankos komisijos narė bei pirmųjų mugių meno vadovė, bei mugės koordinatorė Sonata Baliuckaitė. Vizitą suorganizuoti padėjo Lenkijos kultūros institutas Vilniuje bei Lenkijos užsienio reikalų ministerija.

Mugės organizatoriai šiuo metu intensyviai ruošiasi birželio 25-28 dienomis vyksiančiam „ArtVilnius’15“.Vienas iš „ArtVilnius" tikslų– regioninės meno rinkos aktyvinimas, kultūrinis bendradarbiavimas, pirmiausia siekiant supažindinti su stipriausiomis kaimyninių šalių galerijomis, menininkais, ateityje plečiant geografiją į Vakarus.

Siekdama pristatyti pačias stipriausias prestižines užsienio meno galerijas, kolekcijas, institucijas ir menininkus, nuo šių metų, remiantis geriausių tarptautinių meno mugių pavyzdžiu, mugė turės šalį svečią. ArtVilnius’15“ pagrindinis akcentas bus Ukraina, 2016 m. mugės – Lenkija, 2017 m.– Latvija.

„Lenkijos šiuolaikinio meno scena yra išties įspūdinga, tačiau dar ne visiems gerai pažįstama. Lenkijos meno rinka – viena iš greičiausiai augančių visoje Centrinėje Rytų Europoje, pritraukianti daugybės tarptautinių kolekcininkų dėmesį“, – teigia „ArtVilnius“ vadovė Diana Stomienė.

Didžiausio vizualiųjų menų renginio Baltijos regione organizatoriai Lenkijoje pirmiausia aplankė Varšuvos šiuolaikinio meno centrą „Zamek Ujazdowski“, kurio kuratorė Ewa Gorzadek pristatė vienų iš žymiausių Lenkijos šiuolaikinio meno kūrėjų moterų ekspozicijas: Natalijos LL „Secretum et Tremor“ bei Katarzynos Józefowicz „Habitat“. Pastarosios kūryba buvo ne vieną kartą pristatyta ir Lietuvoje.

Šiuolaikinės meno galerijos „Le Guern“ direktorė Agata Smoczyńska-Le Guern viešnias iš Lietuvos supažindino su lenkų tapytojo Tomaszo Ciecierski paroda „Painting Studies“.

Kitos svarbios Varšuvos galerijos „Lokal_30“ vadovė Agnieszka Rayzacher teigė, jog dalyvavimas ateinančių metų „ArtVilnius“ jos galerijai yra labai svarbus įvykis „Mes labai džiaugiamės galimybe pristatyti savo galeriją kitų metų mugėje. Norėsime ne tik parodyti savo pristatomų menininkų darbus, bet ir susipažinti su Lietuvos meniniu kontekstu, kuris mums dar nėra labai gerai pažįstamas“, – teigė Agnieszka Rayzacher.

Apsilankusios „Stalowa“ galerijos parodos atidaryme „ArtVilnius“ organizatorės būsimą mugę aptarė su galerijos kuratoriumi, meno kritiku bei ypatingus ryšius su Lietuva palaikančiu Krzysztofu Stanisławski. Jo galerija keletą kartų jau dalyvavo meno mugėje, „Stalowa“ stendą pamatysite ir „ArtVilnius‘15“ metu.

Vizito metu taip pat buvo aplankytos „Stereo“, „Dawid Radziszewski“, „Czułość“, „Kasia Michalski“, meno galerijos bei Varšuvos Modernaus meno muziejuje esanti vieno žymiausių pokario laikų Lenkijos menininko Andrzejaus Wróblewski ekspozicija. Tragiško likimo menininkas žuvo būdamas vos 29 metų ir yra mažai kam žinomas Lietuvoje, nors ir gimė bei praleido savo vaikystę Vilniuje. Iš Varšuvos mugės rengėjos vyko į Krokuvą, kurioje svarbiausias tikslas buvo susipažinti su Šiuolaikinio meno muziejaus MOCAK kolekcija. Prieš penkerius metus atidarytam centrui priklauso tokių žymių menininkų kaip Marinos Abramovič, Sarah Lucas, Ai Weiwei, Mirosławo Bałkos, Paweło Althamerio ar lietuvio menininko Artūro Railos darbai. Įspūdinga MOCAK kolekcija bus pristatyta 2016 metų „ArtVilnius“. „MOCAK šiuolaikinio meno kolekcija bus puiki galimybė mugės lankytojams susipažinti ne tik su garsiausiais Lenkijos, bet ir užsienio menininkais. Labai džiaugiamės, jog direktorė Maria Anna Potocka taip entuziastingai sutiko atvežti savo kolekciją į Vilnių“, – pabrėžė menotyrininkė Raminta Jurėnaitė.

Krokuvos meno galerijos „Zderzak“ kuratorius, žymus meno kritikas Janas Michalski labai džiaugėsi, jog 2016 metais „ArtVilnius“ lankytojai bei kolekcininkai turės išskirtinę galimybę susipažinti su šiuolaikinio Lenkijos meno scena. Tokios pat pozicijos laikėsi ir kitos Krokuvos galerijos „Nova“ kuratorius Marcinas S. Gołębiewski bei F.A.I.T. galerijos vadovai Gavelas ir Magdalena Kownackai.

Reziumuojant visą vizitą, per penkias intensyvias muziejų, meno centrų bei galerijų vizitų dienas užmegzta daug naudingų kontaktų. Į 2016 metų „ArtVilnius“ pakviesti žymiausi Lenkijos šiuolaikinio meno muziejai, galerijos, centrai bei garsiausi meno kritikai.

Šeštoji tarptautinė meno mugė ARTVILNIUS’15 vyks birželio 25-28 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO (Laisvės pr. 5). „ArtVilnius’15“ dalyvaus apie 70 galerijų iš 15 pasaulio šalių. Pagrindinis šių metų akcentas – Ukraina ir jos šiuolaikinis menas. Mugės organizatorius – Lietuvos meno galerininkų asociacija; mugės globėja – Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.