Muziejų naktis Lietuvoje: 9 vietos, kurias verta aplankyti

Nemokamas lankymas iki vidurnakčio ar net ilgiau, įvairiausi koncertai, ekskursijos ir edukacinės dirbtuvės – daugiau nei septynios dešimtys šalies muziejų šeštadienio vakarą ir naktį pakviečia publiką smagiai leisti laiką po jų stogu. Atveriamos naujos muziejų erdvės, lankytojai įleidžiami į muziejų saugyklas, pakviečiami pasigrožėti vaizdais nuo stogo, išbandyti jėgas protų mūšiuose ir orientaciniuose žaidimuose.

Trakų pilyje muziejų naktis kasmet įvyksta anksčiau nei kituose Lietuvos muziejuose.<br>P.Lileikio nuotr.
Trakų pilyje muziejų naktis kasmet įvyksta anksčiau nei kituose Lietuvos muziejuose.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

2015-05-16 18:42, atnaujinta 2017-11-28 10:27

Šiemet muziejų nakties renginiuose dalyvauja virš septynių dešimčių muziejų visoje Lietuvoje. Visur pabuvoti neįmanoma, todėl siūlau gana subjektyvų įdomiausių šios nakties muziejų devintuką.

1. LDK Valdovų rūmai (Vilnius). Lankymas nemokamas nuo 18 iki 23 val.

Valdovų rūmai vilioja publiką senosiomis Vilniaus legendomis. Lankytojų vestibiulio auditorijoje fotografijos istorikas Stanislovas Žvirgždas supažindins su „Vilniaus legendomis“, o istorikė Genutės Kirkienės papasakos apie „Legendines moterys Lietuvos istorijoje“.

Galima bus nemokamai pasivaikščioti po archeologines ir istorines rūmų ekspozicijas, pamatyti neseniai įsigytą Žygimanto Vazos laikų bokalą, puoštą daugybe herbų, o taip pat Baltarusijoje surastą prabangų ir mįslingą Vytauto Didžiojo epochos diržą. Kas pusvalandį vyks nemokamos ekskursijos, veiks edukacijos dirbtuvėlė.

21 val renesansinėje salėja prasidės protų kova „Iššūkis istorijos legendos!“ su Virginijumi Savukynu, o 23 val. rūmų kiemas nušvis nuo šviesos ir garso instaliacijos „Pažadinta legenda. Šventaragio slėnis“.

2. Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus (Kaunas). Lankymas nemokamas nuo 19 iki 24 val.

Muziejininkai lankytojams siūlo meno ir kulinarijos improvizacijų programą „Čiurlionis įkvepia naktinėti“. koncertų ir ekspozicijos salėse skambės efektingi koncertai (kompozitoriaus multiinstrumentalisto R.Jaro, pianisto M.Bazaro ir dainininkės S.Jančaitės, fleitisto A.Radziukyno paruoštos koncertinės programos). Taip pat veiks kūrybinės dirbtuvės, kuriose kiekvienas bet kokio amžiaus lankytojas galės rašyti meilės laiškus, dovanoti savo išrinktiesiems atvirlaiškius, galės išbandyti įnoringą M.K.Čiurlionio pamėgtą techniką – pastelę. Tėvai su vaikais, galės pabandyti surinkti čiurlionišką dėlionę.

Muziejaus kiemelyje lauks improvizuota lauko kavinė, kurioje bus galimybė paragauti Čiurlionių šeimos skanėstų, kuriuos pagal autentiškus atsiminimus parengs restorano „Miesto sodas“ kulinarai.

3. Šiuolaikinio meno centras (Vilnius). Lankymas nemokamas nuo 18 iki 22 val.

Šiuolaikinio meno centras siūlo žiūrovams ateiti į parodas vėliau nei įprastai bei kviečia į specialų muzikinį renginį. Lankytojams siūloma tarptautinė grupinė paroda „t:i:k:r:o:v:ė: po psichodelikos“, Liudviko Buklio projektas „Kaip liežuviai“ ir Žilvino Landzbergo paroda „Be karūnos“, kurios erdvėje vyks penkių valandų trukmės muzikinė sesija „Ketvirtojo pasaulio skveras“.

4. Vytauto Didžiojo karo muziejaus (Kaunas). Lankymas nemokamas nuo 18 iki 24 val.

Speciali programa „Nakties magija“ prasidės XVIII a. artilerijos pabūklo salvėmis, Lietuvos karinių oro pajėgų orkestro koncertu. Po to – ekskursija į karilioną, varpų muzikos koncertas „Muziejų Fantomas kariliono bokšte“ (skambina kompozitorius prof. Giedrius Kuprevičius).

Tarpukario Lietuvos kariuomenės ginklų pristatymas ir Lietuvos kariuomenės Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono karių parodomoji programa su muzikiniais ir choreografiniais intarpais vyks iki vidurnakčio.

5. Fotografijos muziejus (Šiauliai). Lankymas nemokamas nuo 20 iki 01 val.

Muziejų nakties pradžioje lankytojai kviečiami į Fotografijos muziejaus stogo terasos ir apžvalgos aikštelės atidarymą: „Camera obscura“. Galima bus pamatyti instaliaciją „Interaktyvios miesto panoramos“, dalyvauti edukacinėje veikloje parodoje „Kolekcija“ ir pasiklausyti „Terasos melodijų“ Visą laiką veiks muziejaus terasos kavinė.

6. Žemaičių dailės muziejus (Plungė). Lankymas nemokamas nuo 16 iki 24 val.

Žemaičiai muziejų naktį švenčia Plungės Oginskių dvaro rūmų atidarymą po daugelį metų trukusių atkūrimo darbų. Vyks teatralizuota ekskursija po dvaro parką, lankytojai nusikels į XIX a. pab. dvarą, susipažins su jo gyvenimu. Galima bus pasiklausyti Lauryno Ivinskio pasakojimo ir sudalyvauti Mykolo Oginskio orkestro repeticijoje, išgirsti Laikrodinės-oranžerijos ir mergaitės su neužmirštuolėmis istoriją. Vyks pamokos su rūmų dailininku ir Žemaitukų veislės žirgo Perkūno išjodinėjimas. Veiks dvaro fotoateljė

Koncertuos Čiurlionio kvartetas, Artūro Noviko džiazo mokyklos ansamblis. Šventės pabaigoje – P.Vyšniausko (trimitas, fiulgerhornas) ir A.Gotesmano pasirodymas.

7. Taikomosios dailės muziejus (Vilnius). Lankymas nemokamas nuo 18 iki 24 val.

Muziejų naktį nemokamai galima bus apžiūrėti vienas populiariausių parodų sostinėje – „Trys mados šimtmečiai“ iš Aleksandro Vasiljevo kolekcijos (Paryžius) ir „Maištas buduare“. XX a. 8 dešimtmečio mada iš Aleksandro Vasiljevo kolekcijos (Paryžius). O taip pat didžiulę lietuviškos tekstilės retrospektyvą „Absoliuti tekstilė“.

8. Istorinės, karinės technikos muziejus (Kaunas). Lankymas nemokamas nuo 18 iki 02 val.

Muziejininkai ne tik pristatys lankytojams įvairiausią karinę techniką edukacinėje programoje „Pajusk istorinės technikos alsavimą“, bet ir pavėžins ja publiką. Vaikus turėtų sudominti pasivažinėjimas motobrička, o romantikus – kelionė senoviniu autobusu naktinio Kauno gatvėmis

9. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus (Vilnius). Nemokamas lankymas nuo 16 iki 22 val.

Muziejuje vyks naktinis projektas „+SENSUS/daugiau pojūčių“ – pirmą kartą Lietuvos kompozitorių kūriniai iš vinilinių plokštelių persikels ant didžėjaus pulto ir taps improvizuotais šiuolaikiniais kūriniais. Lankytojai ant rūmų fasado stebės Lietuvoje sukurtus spektaklius bei šviesų/vaizdų kompozicijas. Muziejaus viduje nuolatinės parodos nušvis kitomis spalvomis, o kitokį įspūdį kurs teatrinis apšvietimas, kuris išryškins eksponatus ir leis pažvelgti į tuo pačius daiktus kitu kampu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.