Švedas prieš 25 metus paveikslus į Kauną atvežė nelegaliai

Antradienį Mykolo Žilinsko dailės galerijoje Kaune atidaroma švedų menininko Ingvaro Staffanso paroda „Po 25 metų“. Renginyje dalyvaus ir parodos autorius. Kai prieš dvidešimt penkerius metus I. Staffansas pirmą kartą atvyko rengti parodos M. Žilinsko dailės galerijoje Kaune, tikrai nesitikėjo tokio didžiulio susidomėjimo ir be galo pozityvios reakcijos.

Švedų menininko Ingvaro Staffanso darbas.<br>Rengėjų nuotr.
Švedų menininko Ingvaro Staffanso darbas.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 19, 2015, 11:54 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 12:53 AM

Jis buvo pirmasis menininkas iš Vakarų, nepabijojęs susikrauti savo paveikslų ant senuko „Volvo“ stogo, persikelti iš Stokholmo į Taliną, nelegaliai pravažiuoti muitines ir atsirasti Kaune. Šis jo žygis tais laikais daugeliui lietuvių atrodė lyg laisvės simbolis.

Parodos autorius pamena, kaip prieš ketvirtį amžiaus jo parodos lankytojams viskas buvo įdomu, o įdomiausia – kaip jis tapo žinomu Švedijos menininku? Atsakymas į šį klausimą ir dabar nėra toks paprastas, tuo labiau, kad jis net gimęs ne Švedijoje, o Suomijoje...

„Atradau savo stilių, kurį sugebėjau išlaikyti, nepaisant laiko tėkmės, daugelį metų. Norint būti įdomiu kūrėju, kiekvienas darbas turi būti ypač asmeniškas, atspindėti vidinius išgyvenimus ir būsenas. Stengiuosi puoselėti savo stilių – bekompromisį ir individualų, parodantį mano žvilgsnį ir požiūrį į aplinkinį pasaulį. Tai ne pats lengviausias kelias šiame materialistiniame pasaulyje, kurį valdo pinigai, o kompromisinė stilistika visada būna finansiškai naudingesnė“, – sakė menininkas.

Dažnai I. Staffansas yra klausiamas apie savo kūrybos ištakas. „Mano kūriniai ateina iš meditacijos, kuria užsiimu jau keturiasdešimt metų, taip pat iš gamtos, iš Dievo, iš purvo, iš praeities menininkų, iš poezijos, iš chaoso, iš greičio, iš spontaniškumo ir iš gebėjimo prarasti kontrolę...“, – prisipažino menininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.