Meno iš Ispanijos lavina praskleis ir šios šalies istorijos šydą

Kauno miesto muziejaus skyriuose galima pamatyti talentingų ispanų menininkų darbus, kuriuos į Lietuvą jau trečią kartą iš eilės atvežė parodos kuratorė Ina Mindiuz. Pradedamos eksponuoti antrojo ciklo „Trans + istorija: Ispanijos dialogai“ parodos.

C.P. Garcia-Tovalis pasitelkęs tapybą siekia jaudinti, bendrauti bei pasakoti tai, kas jam artima.
C.P. Garcia-Tovalis pasitelkęs tapybą siekia jaudinti, bendrauti bei pasakoti tai, kas jam artima.
Daugiau nuotraukų (1)

„Laikinoji sostinė“

Sep 13, 2015, 1:10 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 2:00 AM

Rugsėjo 15-ąją P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus Gotikinėje menėje atidaroma parodų ciklo dalis „Trans + istorija: Ispanijos dialogai. Personažai“.

Parodoje savo darbus pristato menininkai Marcos Amoros, Patricia Gomez ir Silvia Vinao.

Kas mes esame ar buvome?

„Tapyba yra sielos išraiška“, – teigia M.Amoros. Menininkas gimė Mursijoje, šiuo metu gyvena Kartachenoje.

Savo istorinėmis šaknimis besidomintis M.Amoros laisvais potėpiais ir pabrėžtinai tvirtomis figūrinėmis kompozicijomis bei ekspresyvia ritmika kūriniuose stengiasi sužadinti žiūrovo smalsumą, susidomėjimą jo tapyba.

Pasak parodos kuratorės, personalinės vaikystės vizijos parodo jį kaip subtilų ir sentimentalų menininką, kuris piešdamas vaikus paženklina juos „dvasinio nekaltumo ir turtingumo simboliais“.

P.Gomez kūryba tarsi pasakoja įsivaizduojamas istorijas. Anot I.Mindiuz, tai neapibrėžtas laike pasakojimas, kuriuo siekiama suvokti organinius procesus, į kuriuos mes, žmonės, esame įtraukti ir per kuriuos galime išreikšti, kas mes esame arba kas buvome visą laiką.

Kraštovaizdžių specialistai

Rugsėjo 15-ąją Kauno pilyje bus atidaryta kita šio ciklo paroda „Trans + istorija: Ispanijos dialogai. Peizažai“. Joje dalyvauja Mursijos mieste bei visame regione gerai žinomi jaunieji menininkai S.Vinao, Cristobal Perez Garcia ir Pedro Perezas Casanova.

C.P. Garcia-Tovalis yra tikras miestų kraštovaizdžių specialistas, dirba šiuolaikinio realizmo rėmuose ir bando papasakoti jo istoriją ir jo peizažo, veido ar figūros matymą.

Kaip teigia autorius, „gyvas peizažas įkvepia ir pakoreguoja tapybos spalvingumą sprendimo metu“. Pasitelkęs tapybą jis siekia perteikti tam tikrą jausmą, socialinę kritiką ir pirmiausia jaudinti, bendrauti bei pasakoti tai, kas jam artima.

Paryžiaus, Venecijos, Niujorko, Barselonos, Madrido ir Mursijos (miestas, kuriame dabar gyvena) vaizdai atspindi dailininko tapybai būdingą jungtį tarp klasikos ir šiuolaikinio peizažo meno.

Kitas šios parodos dalyvis P.P.Casanova savo darbais stengiasi atskleisti tokių skirtingų miestų kaip, pavyzdžiui, Lorka ir Venecija kraštovaizdžių kontrastus.

„Man nepatinka palyginimai. Kiekvienas miestas yra savitas kaip ir susidūrimo, susitikimo su juo vieta. Aš tik vaikščioju jame, jaučiu jį ir juo gyvenu. Ir kai tik mane paliečia tas paslaptingas vidinis instinktas, kuris nuveda mane tapyti, duodu laisvę be išankstinių nuostatų – man įdomu piešti čia arba ten. Aš stengiuosi užfiksuoti vietos atmosferą, perteikti oro virpėjimą, svajonę ar dvasingumą“, – teigia menininkas.

Siūlo apmąstyti akimirką

Pasak parodos kuratorės I.Mindiuz, žiūrėti į S.Vinao darbus – tai tarsi įeiti į neatrastą ir nežinomą salą, viešėti bent vieną kartą unikalioje ir neapibrėžtoje, nematerialaus pasaulio tikrovėje.

Filosofijos Tao (daosizmas) žiniuonė, visiškos asmens integracijos su gamta tyrinėtoja S.Vinao kuria jausmingus visatos kraštovaizdžius, kuriuose žiūrovas neišvengiamai priverstas gyventi. Anot parodos kuratorės, tai nėra sunku: stovėdamas prieš šiuos dominuojančios laukinės ir nepaliestos gamtos kūrinius jautiesi lyg įeitum į paveikslo visumos erdvę, kirsdamas bereikšmes rėmo sienas.

Dailininkė siūlo sustoti pakeliui ir apmąstyti akimirką šiame dirbtiniame pasaulyje, kupiname įtampos ir suvaržymų, patekti į lyriškesnę visumą, kurią galime suvokti, jausti ir net užuosti. Pasak I.Mindiuz, kalnas arba pilkas dangus jos paveiksluose nepastebimai įgyja pagrindinį vaidmenį, o debesys ir vanduo – pasikartojantis reiškinys kinų tapyboje.

Pilyje – nauja pažintis

Beveik tuo pačiu metu rugsėjo 16 d. P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus Koncertų salėje duris atvers A.Pena personalinė tapybos paroda „Garsų atspalviai“.

Tai talentingas menininkas, turintis tik jam būdingą kompozicijos ir linijos struktūrą. Savo kūryboje menininkas įtvirtina gyvenimo harmoniją ir džiaugsmą.

„Subtilus ir temperamentingas, lyriškas ir stiprus, paslaptingas ir teisingas. Jo darbų turinio kontekstas labai intuityvus ir racionalus“ – atskleidžia parodos kuratorė I.Mindiuz.

Parodos atidaryme dalyvaus Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjai. (LS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.