Ar Vilniuje matysime Salvadoro Dali ir Pablo Picasso originalus?

„Mano namuose kabėjo keletas Pablo Picasso graviūrų – atrodė, kad namie atsirado dar vienas vyras. Neiškenčiau – nukabinau“, – kalbėjo rusų verslininkas Aleksandras Šadrinas, atvežęs į Vilnių daugiau kaip 150 Salvadoro Dali ir P.Picasso kūrinių.

Rusų kolekcininko manymu S.Dali ir P.Picasso – tie dailininkai, kurių darbų parodos gali būti komerciškai sėkmingos.<br>Organizatorių nuotr.
Rusų kolekcininko manymu S.Dali ir P.Picasso – tie dailininkai, kurių darbų parodos gali būti komerciškai sėkmingos.<br>Organizatorių nuotr.
Kolekcininkas A.Šadrinas įsitikinęs, kad kai kurie parodoje eksponuojami kūriniai puošė S.Dali namus.<br>Organizatorių nuotr.
Kolekcininkas A.Šadrinas įsitikinęs, kad kai kurie parodoje eksponuojami kūriniai puošė S.Dali namus.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Mikšionienė („Lietuvos rytas“)

Oct 3, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 4:51 AM

Spalio 7 dieną Vilniaus „Arkos“ galerijoje oficialiai atidaroma kolekcininko ir mecenato A.Šadrino paroda „Salvadoras Dali ir Pablo Picasso“, kurioje bus galima pamatyti žymiųjų ispanų menininkų skulptūrų, keramikos ir grafikos darbų.

Įdomu, kad šįkart tai ne kokio nors Prancūzijos fondo kolekcija, o privataus verslininko rinkinio dalis. A.Šadrinas – vienas tų retų kolekcininkų, kurie savo lobių neslepia saugyklose, o vežioja po atokiausius Rusijos kampelius ir buvusias sovietinio režimo šalis.

Vilniaus žiūrovams bus pristatyta 30 P.Picasso keramikos darbų iš garsios kolekcijos, priklausiusios Ramie šeimai. Šios šeimos dirbtuvėse „Madura“ garsusis dailininkas sukūrė visus savo keramikos darbus.

Kolekcininkas neslepia, kad parodos jam – ne tiktai malonumas, bet ir nauda. Žurnalistams jis ne kartą yra prasitaręs, jog S.Dali ir P.Picasso – šiuo metu vieninteliai dailininkai, kuriuos rodydamas gali užsidirbti.

Kolekcijai negailėjo pinigų

Sovietų armijoje piešęs plakatus A.Šadrinas savo verslą Rusijos Jekaterinburgo mieste pradėjo kaip ir daugelis kitų – nuo prekybos mišku, vaistais.

Sukaupęs šiek tiek pinigų jis nusipirko ne didelį namą, o Uralo dailininkų darbų kolekciją. Vėliau susidomėjo sovietmečio dailininkų nonkonformistų kūryba.

Šiuo metu jį labiausiai domina investicijos ir ypač – investicijos į meną, kurioms nebaisios jokios finansų krizės.

Sėkmingiausiu savo projektu jis laiko S.Dali skulptūrų ir litografijų kolekcijos įsigijimą. Anot Rusijos žiniasklaidos, iš pradžių verslininkas tuos darbus norėjo išnuomoti, kad galėtų rengti komercines parodas Rusijos muziejuose. Bet nerado draudimo įmonės, kuri sutiktų apdrausti tokiam tikslui skirtus eksponatus.

Taigi, po aštuonerius metus trukusių derybų, 2006-aisiais, jis įsigijo S.Dali kūrinių kolekciją iš šį menininką asmeniškai pažinojusio kolekcininko Benjamino Levy fondo „Dali pasaulis“.

Verslininkas juokauja, kad sulaukęs neigiamo atsakymo tiesiog padvigubindavo siūlomą sumą. Galutinė pirkinio kaina susidarė maždaug milijonas eurų.

Anot jo, prieš pirkdamas darbą kolekcijai jis kelerius metus tikrina kūrinio autentiškumą, konsultuojasi su ekspertais.

Taip A.Šadrinas susipažino ir su buvusiu S.Dali sekretoriumi, kuriam už valandos trukmės konsultaciją sumokėjo 10 tūkst. JAV dolerių. Todėl kolekcininkas įsitikinęs, kad kai kurie parodoje eksponuojami kūriniai puošė S.Dali namų sienas.

Rygoje – kruvinas incidentas

Apkeliavusi daugybę Rusijos miestų, paroda „Salvadoras Dali ir Pablo Picasso“ neseniai surengta Minske, o į Vilnių atvežta iš Rygos.

Nors A.Šadrinas daug dėmesio skiria savo kolekcijos apsaugai, Latvijos dailininkų sąjungos galerijoje Rygoje rugsėjo 16-ąją į parodą įsiveržęs pusnuogis chuliganas numetė ant žemės ir apgadino S.Dali skulptūrą „Angelo pasirodymas“. Vėliau jis išsikruvino sudaužęs salės langą ir keletą eksponatų aptaškė krauju.

Parodos kūriniai buvo apdrausti. A.Šadrinas paskelbė, kad skulptūrą restauruoti kainuos 9 tūkst. eurų ir truks kelias savaites.

Dar neaišku, ar šį darbą išvysime „Arkoje“, nes atgabenta kolekcija vis dar neišpakuota. Į Vilnių ją palydėjęs savininkas kelioms dienoms išskrido į Kiniją, mat iš Vilniaus paroda keliaus į Šanchajų.

Apsauga bus sustiprinta

„Iš Rygos į Vilnių darbus atgabenti paprasčiau negu iš Kinijos. Tačiau dėl kolekcininko planų paroda „Arkoje“ viešės gana trumpai – tik tris savaites. Kad visi norintys galėtų ją apžiūrėti, nusprendėme tuo metu atsisakyti poilsio dienų. Galerija bus atvira lankytojams kasdien – nuo vidudienio iki vėlyvo vakaro“, – „Lietuvos rytui“sakė „Arkos“ galerijos direktorė Dovilė Tomkutė.

Po pernai šioje galerijoje įvykusios vagystės, kai prieš uždarymą buvo išneštas tapytojos Miglės Kosinskaitės paveikslas „Pilnatis“, visose „Arkos“ salėse buvo įrengta nauja šiuolaikiška apsaugos sistema. „S.Dali ir P.Picasso“ parodos metu ši apsauga bus dar sustiprinta.

Kolekcininkas A.Šadrinas visada pats eksponuoja savo lobius, tad parodos įrengimas „Arkoje“ prasidės tik jam grįžus iš Kinijos į Vilnių pirmadienio vakare.

Skandalai populiarina meną

Muziejininkai ir meno istorikai įtarokai žiūri į šį rusų verslininką, dažnai pavadinamą Jekaterinburgo oligarchu.

Prieš penkerius metus Kazanėje (Rusija) įsiplieskė skandalas, kai viena menotyrininkė, apžiūrėjusi miesto muziejuje surengtą A.Šadrino kolekcijos parodą „Salvadoro Dali šedevrai“, suabejojo, ar eksponuojami originalūs ispanų siurrealisto darbai.

Jos manymu, tai galėjo būti falsifikatai, nes litografijos jai pasirodė gana prastos kokybės, o S.Dali autografai po darbais pernelyg smarkiai skyrėsi nuo tų, kuriuos galima matyti daugybėje jo kūrinių reprodukcijų.

Menotyrininkė priminė ir garsiai nuskambėjusią istoriją apie tai, jog pats S.Dali pardavinėjo tuščius lapus su savo parašu.

Kolekcininkas į jam metamus kaltinimus visuomet reaguoja su humoru. Tada jis replikavo, jog pokštus mėgęs S.Dali greičiausiai pats ir pranešė policijai apie automobilį, kuriame buvo gabenami tušti lapai su jo parašais.

Nori prisiplakti prie S.Dali

Pats verslininkas A.Šadrinas – gana ekscentriška asmenybė. Jo požiūrį į meno kūrinius atspindi filmas, kuriame jis komentuoja daugelį parodos eksponatų. Jį bus galima pamatyti „Arkoje“.

Skandalai A.Šadrinui taip pat prie širdies. Pavyzdžiui, sumanęs padovanoti Kazanės muziejui S.Dali litografiją „Veidas“ jis savo dedikaciją su parašu užrašė tiesiog ant kūrinio, šalia paties S.Dali autografo.

„Meno kūrinio vertė nuo to nesumažėjo. Tai mano nuosavybė – galiu su ja daryti, ką noriu“, – paaiškino jis nustėrusiems žurnalistams. Ir su šypsena pridūrė, jog „norėjęs prisiplakti prie S.Dali“.

Tiesa, darbų autentiškumą patvirtinančių dokumentų A.Šadrinas viešai dar nėra rodęs. Jis teigė, kad tokių svarbių dalykų nesivežioja su savimi, o laiko banke.

Daug keliaujantį verslininką ne sykį yra apšvarinę vagišiai. Kartą ilgapirščiai iš automobilio pagrobė asmeninius kolekcininko daiktus, tačiau nesusidomėjo dėklu, kuriame jis vežėsi į ritinį susuktas S.Dali litografijas.

Įkainoti darbus – sunku

Kolekcijos dokumentų nėra mačiusi ir „Arkos“ direktorė D.Tomkutė. „Tai komercinė paroda ir už joje pristatomų darbų autentiškumą laiduoja savininkas“, – aiškino „Lietuvos rytui“ direktorė.

Dėl S.Dali palikimo, jo litografijų ir ypač skulptūrų tiražų nuolat kyla ginčai rimčiausiose pasaulio galerijose ir aukcionuose. Manoma, kad prie daugelio savo skulptūrų jis nėra pridėjęs rankos, tačiau jos sukurtos pagal paties dailininko darytus eskizus.

Dėl šių abejonių darosi vis sunkiau nustatyti realią S.Dali grafikos ir skulptūrų vertę. Bet tai neturi didelės reikšmės meno mėgėjams, kurie miniomis plūsta į garsiojo siurrealisto parodas.

Paroda veiks ir savaitgaliais

Skelbiama, kad visos A.Šadrino sukauptos kolekcijos svoris siekia 2,5 tonos. Į Vilnių atgabentos parodos darbai sveria apie 700 kg.

Pasak verslininko, jam pavyko surinkti didžiausią pasaulyje privačią S.Dali skulptūrų kolekciją. Šio menininko bronzines skulptūras ir litografijas jis įsigijo iš dailininko bičiulio B.Levy.

P.Picasso keramika buvo įsigyta „Cristie’s“ aukcione 2012 metais.

Visa A.Šadrino kolekcija buvo suformuota per pastaruosius 15 metų.

Parodą „Salvadoras Dali ir Pablo Picasso“ galima aplankyti Vilniaus „Arkos“ galerijoje spalio 7–31 d. kasdien nuo 12 iki 20 val.

Bilieto kaina – 7 eurai. Studentai, moksleiviai ir pensininkai mokės po 5 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.