Žaliojo tilto skulptūros keliaus į lydymo krosnis?

Nuo Žaliojo tilto nuimtoms skulptūroms šią savaitę panaikinus valstybinę apsaugą, paaiškėjo, kad geležinių proletarų, kolūkiečių, studentų ir kareivių statulos ant tilto į senąją vietą nebegrįš.

Pernai liepą nuo Žaliojo tilto nukeltos skulptūros guli „Grindos“ aikštelėje.<br>D.Umbraso nuotr.
Pernai liepą nuo Žaliojo tilto nukeltos skulptūros guli „Grindos“ aikštelėje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2016, 7:00 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 3:07 PM

Koks likimas laukia Žaliojo tilto skulptūrų?

Vilniaus valdžia jokiu būdu nesutinka atiduoti jų Grūto parkui ar kitoms privačioms įstaigoms, kurios norėtų ir galėtų išsaugoti skulptūras kaip istorinio atminimo detalę.

„Sulaukėme ir Grūto parko vadovų, ir kelių kitų privačių asmenų prašymų parduoti skulptūras, bet tikrai to nedarysime“, – tvirtino Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Jis teigė, kad sostinės savivaldybė pasirengusi perduoti sovietines skulptūras valstybiniams muziejams, bet tik su išlyga, kad jos bus parodytos ne kaip meno kūriniai, o kaip skaudžių išgyvenimų, okupacijos iliustracija.

„Galėtume perduoti skulptūras, tarkime, Lietuvos nacionaliniam muziejui arba Lietuvos dailės muziejui, tačiau turėtų būti parengta speciali ekspozicija, pabrėžianti, kad tai buvo okupacijos ideologinė prievarta.

Kad menininkams tam tikra prasme buvo išsukiotos rankos, įsakius gaminti tokias skulptūras“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Jei muziejai dėl vietos stokos atsisakytų priglausti stalininės epochos kūrinius, juos praris lydymo krosnys.

Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys pasiūlymus išstatyti nuo Žaliojo tilto nuimtas sovietmečio figūras specialiai paruoštoje muziejaus erdvėje įvertino skeptiškai.

„Tai nesąmonė! Juk kalbame ne apie vieną kūrinį, o apie keturias gremėzdiškas skulptūrų grupes. Kur mes jas eksponuotume?

Šios skulptūros sukurtos būtent lauko erdvėms, kaip urbanistinės detalės, skirtos statyti ant tilto, – muziejuje jos niekaip neatrodytų tinkamai.

Nugriauti visada lengva: sovietai griovė, dabar mūsų valdžia griauna. Taip naikinama istorija, deja, ir šiais laikais“, – apgailestavo direktorius.

Mintį, kad sovietmečiu menininkai buvo šiurkščiomis priemonėmis verčiami lipdyti ideologinės propagandos kūrinius, jis taip pat vertino skeptiškai.

„Niekas jiems rankų nesukinėjo, – teigė R.Budrys. – Menininkai atliko to meto valdžios užsakymą ir gavo honorarą.

Kaip ir dabartiniais laikais – gavo užsakymą pastatyti vamzdį, supilti žemės krūvą prie Neries Vilniuje – padarė, gavo honorarą, ir baigta.“

Ant Žaliojo tilto nuo 1952 metų stovėjusios skulptūros, nuimtos praėjusių metų liepą. Jos guli apkaltos rėmais komunalinės įmonės „Grinda“ aikštelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.