Garsioji lietuvio instaliacija „Tūba“ pristatoma Austrijoje

Šiuolaikinio meno centre „Kunstraum Dornbirn“ Austrijoje iki gegužės pabaigos bus eksponuojama vizualiojo meno kūrėjo Žilvino Kempino instaliacija „Tūba“, kuri pirmą kartą visuomenei buvo pristatyta 2009-ųjų Venecijos bienalėje ir ten sulaukė didelio tarptautinio dėmesio.

Ž.Kempino „Tūboje“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Ž.Kempino „Tūboje“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Dornbirno galerija „Kunstraum“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Dornbirno galerija „Kunstraum“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Meno kolekcininkė V.Dagilienė (dešinėje) ir galerijos „Vartai“ partnerė L.Rutkutė Dornbirne.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Meno kolekcininkė V.Dagilienė (dešinėje) ir galerijos „Vartai“ partnerė L.Rutkutė Dornbirne.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 28, 2016, 6:02 PM, atnaujinta May 27, 2017, 7:04 AM

Šia proga „Art Review Magazine“ pristato Ž.Kempiną kaip vieną iš 25 ateities menininkų, kuriuos būtina žinoti. Lietuvoje gimęs kūrėjas jau daugiau kaip dešimt metų gyvena ir kuria Niujorke, rengia personalines bei grupines parodas Austrijoje, Prancūzijoje, JAV, Švedijoje, Italijoje, Pietų Korėjoje, Liuksemburge ir kitose šalyse. Menininkui atstovauja prestižinės Leme galerija San Paule ir galerija „Vartai“ Vilniuje.

Tąkart Venecijos bienalėje Lietuvos paviljoną aplankė apie 12 tūkst. žmonių, Ž. Kempinas buvo įvertintas kaip vienas perspektyviausių ateities kūrėjų. Lietuvio instaliacijai dėmesio skyrė net keliolika tarptautinių meno leidinių, tarp jų – amerikiečių „Art in America“, anglų „Art Review“, prancūzų „Beaux Arts“ bei „Art Press“, vokiečių „Art“, australų „Art World“. Jie minėjo instaliaciją tarp labiausiai rekomenduojamų aplankyti, žavėjosi tobulu jos paprastumu ir poveikiu.

„Kunstraum Dornbirn“ – tai vienas aktyviausių, itin įspūdingą tarptautinę programą siūlantis Austrijos Foralrbergo žemės šiuolaikinio meno centrų, įsikūręs XIX a. industriniame pastate. Šio centro erdvėse Ž. Kempinas kviečia į 30 metrų ilgio perregimą tunelį, suformuotą iš įtemptų vaizdo juostelių. Veikdamas žiūrovo pojūčius jis sukuria buvimo „Tūbos“ viduje ir išorėje iliuziją.

Į šios instaliacijos atidarymą Austrijoje suvažiavo daugybė Ž.Kempino meno gerbėjų, tarp jų – „Tinguely“ meno muziejaus Bazelyje direktorius Rolandas Wetzelis, parodą atidarė Dornbirno miesto merė Andrea Kaufmann.

Į parodą specialiai iš Lietuvos atvykusi šiuolaikinio meno kolekcininkė Vilma Dagilienė teigia, jog tai yra neeilinis įvykis meno mėgėjams, atsižvelgiant į šios instaliacijos sudėtingumą ir keliamą įspūdį.

Ž.Kempino kūriniuose magnetinė videojuosta tarsi tampa linijiniu laiko ir erdvės žemėlapiu. Žiūrovai gali pajusti žvilgsnio ambivalentiškumą eidami kiaurai ir aplink „Tūbą“. Tai tarsi jausminis instrumentas, leidžiantis naujai suvokti erdvę ir savo kūną, sudarytas iš paprasčiausių geometrinių formų: kubo, stačiakampio, cilindro ir tiesių linijų“.

„Tūbą“ galima suvokti įvairiai – metaforiškai ir geometriškai, tačiau svarbiausia – tiesioginis patyrimas. Joks nufotografuotas ar nufilmuotas vaizdas neperteikia jausmo, kylančio žengiant perregimu tuneliu iš paraleliai ištemptų juostų. Instaliacija ir žiūrovo kūnas tarsi susipina į vieną. „Tūba“ atskleidžia matymą kaip procesą“, – dalijosi parodos įspūdžiais galerijos „Vartai“ partnerė Laura Rutkutė.

Pats menininkas teigia, kad „dirba su vaizdais, kurie siejasi asociacijomis, formų žaismu, veikia pasąmonę“. Kūrėją domina stipraus vizualinio poveikio idėjos. Ž. Kempino gerbėjų gretos dėl jo darbų įtaigos auga visame pasaulyje.

Šiais metais menininko personalines parodas bus galima išvysti Jungtinėje Karalystėje, „Ikon“ galerijoje, o besibaigiant 2016 metams – galerijoje „Vartai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.