Pamatyk. Piešiantys robotai darbuojasi ir Londone, ir Vilniuje

„Ar tai dirbtinis intelektas? Tikrai ne, aš tiesiog sukūriau mechanizmus ir parašiau programas, kurios leidžia jiems piešti tuo pačiu stiliumi, kurį mėgstu ir aš“, – į nustebusių žmonių klausimus šypsodamasis atsako dailininkas Patrickas Tresset.

Robotas Paulas piešia portretą.<br>YouTube nuotr.
Robotas Paulas piešia portretą.<br>YouTube nuotr.
Robotas Paulas piešia portretą.<br>YouTube nuotr.
Robotas Paulas piešia portretą.<br>YouTube nuotr.
Patrickas Tresset leidžia Paului sukurti ir savo autoportretą<br>YouTube nuotr.
Patrickas Tresset leidžia Paului sukurti ir savo autoportretą<br>YouTube nuotr.
Roboto Paulo nupiešti portretai.<br>YouTube nuotr.
Roboto Paulo nupiešti portretai.<br>YouTube nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 5, 2016, 12:55 PM, atnaujinta May 26, 2017, 1:17 PM

Londone gyvenantis prancūzas šiuo metu jau turi dagiau nei šešis mechaninius pagalbininkus vardu Paulas, kurie neatsikalbinėdami įgyvendina visus jo sumanymus.  „Tai tarsi lėlės-marionetės, kurios visada daro tai, ko noriu aš. Na, beveik visada...“, – prisipažino menininkas „Deutsche Welle“ korespondentui.

P.Tresset – ne tik dailininkas, bet ir mokslininkas, programuotojas, savo robotus sukūręs prestižiniame Londono Goldsmithso universitete. Iš tiesų, jis ne dailininkas, susidomėjęs technologijomis, o programuotojas, pamėgęs kurti meną.

Besigydydamas nuo užklupusios psichinės ligos jis visiškai prarado norą piešti portretus ranka. Pasak prancūzo, daugelis menininkų šiandien savo kūryboje naudoja kompiuterius, todėl jis nuo jų skiriasi tik tuo, kad pats sukonstruoja savo mechanizmus. Tarsi kokį XXI amžiaus teptuką.

Jo robotai savo kameromis-akimis skenuoja žmonių veidus ir perduoda informaciją mechaninėms rankoms, kurios perkelia pozuotojo veido bruožus ant popieriaus. Maždaug kartą per mėnesį dailininkas savo robotus ir jų kūrybą pristato publikai įvairiuose renginiuose ir parodose.

„Kad robotas galėtų sukurti meno kūrinį, už jo būtinai turi stovėti menininkas. Žinoma, mokslininkai, kurie neturi nieko bendro su menu, dažnai bando sukonstruoti tokius mechanizmus, kurie patys kurtų kaip žmonės. Tačiau jiems niekuomet nepavyks to padaryti“, – neabejoja P.Tresset.

Praėjusią savaitę Vilniaus galerijoje „Meno niša“ žinomas fotografas Saulius Paukštys surengė performansą „Grynasis menas“, kurio metu privertė robotus kurti meną. Tiesa, tam jis panaudojo neperprogramuotus masinės gamybos žaisliukus, todėl ir jo kūrybos rezultatai nebuvo tokie įspūdingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.