Pamatyk. Ingeborga Dapkūnaitė supažindina su Pauliu Cézanne'u

Aktorė I.Dapkūnaitė pasakoja apie P.Cezanne'ą.<br>„YouTube“ nuotr.
Aktorė I.Dapkūnaitė pasakoja apie P.Cezanne'ą.<br>„YouTube“ nuotr.
Aktorė I.Dapkūnaitė pasakoja apie P.Cezanne'ą.<br>„YouTube“ nuotr.
Aktorė I.Dapkūnaitė pasakoja apie P.Cezanne'ą.<br>„YouTube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 20, 2016, 3:55 PM, atnaujinta May 18, 2017, 8:21 AM

Švęsdamas savo 120-ąjį gimtadienį, Aleksandro Puškino vaizduojamojo meno muziejus Maskvoje surengė akciją, kurios metu publiką su eksponuojamais darbais supažindino žinomi žmonės. Tarp jų ir lietuvių aktorė Ingeborga Dapkūnaitė.

„Aš pabandysiu su jumis pasidalyti savo įspūdžiais ir tomis negausiomis žiniomis, kurias žinau apie Paulį Cazanne'ą“, – žadėjo aktorė. Ji priminė populiaraus menininko Damieno Hirsto frazę, kad prancūzų tapytojas buvo pirmasis, kuris pamatė pasaulį dviem akimis. „Cezanne'as iškėlė tokį klausimą: „Tai nėra tai, ką aš matau, o kaip aš matau“, – savo meninį tyrimą pradėjo I.Dapkūnaitė.

Ką ji lankytojams pasakojo apie garsųjį prancūzų tapytoją P.Cezanne'ą galima pamatyti muziejaus į „YouTube“ įkeltame 18 minučių vaizdo įraše.   A.Puškino vaizduojamojo meno muziejų įkūrė Maskvos universiteto profesorius Ivanas Cvetajevas, garsios rusų poetės Marinos Cvetajevos tėvas. A.Puškino valstybinis muziejus iš pradžių buvo pavadintas rusų caro Aleksandro III vardu. Po revoliucijos jam buvo suteiktas rusų poeto A.Puškino vardas, nors su juo šis muziejus neturėjo nieko bendra.

Iš pradžių muziejuje buvo eksponuojamos garsių tapybos ir skulptūros kūrinių kopijos, tarp jų ir Michelangelo „Dovydas“. Viena lankomiausių Maskvos vietų muziejus tapo tuomet, kai jam atiteko nacionalizuotos turtingų Rusijos kolekcininkų Ivano Morozovo ir Sergejaus Ščiukino kolekcijos. Ekspoziciją solidžiai papildė ir Sergejaus Tretjakovo sukaupti užsienio menininkų kūriniai.

Dabar publiką į jį traukia Antikos menas ir senoji Europos tapyba. Tarp muziejaus įžymybių – Sandro Botticelli (1447-1510) „Apsireiškimas“, 1525 metais Lucaso Cranacho nutapytas paveikslas „Švč.Marija su kūdikiu“ ir įdomios Paryžiaus garsenybių P.Cezanne'o, Henri Matisse'o bei Pablo Picasso darbų kolekcijos.

Šią vasarą A.Puškino vaizduojamojo meno muziejuje galima pamatyti ir žinomo litvako Levo (Leono) Baksto kūrybos parodą.

Parengė Emilija Lapė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.