Aptriušę seni Kauno pastatai virto naujomis drobėmis kūrėjams

Kam dviratininkas veža rožę? Kodėl meilės deivė velėja skalbinius? Fantazuoti šiomis temomis kauniečius skatina gatvės meno kūrėjų darbai. Kūriniai miestą daro išskirtinį, o jų autoriai turi ir kitų tikslų.

Šio pastato fasadas S.Daukanto gatvėje buvo apsilaupęs, o dabar ant sienos puikuojasi radijo simboliai.<br>L.Mykolaičio nuotr.
Šio pastato fasadas S.Daukanto gatvėje buvo apsilaupęs, o dabar ant sienos puikuojasi radijo simboliai.<br>L.Mykolaičio nuotr.
Gatvės meno kūrėjo T.Šimkaus „Dviratininkas su rože“ padailino apleistą pastatą M.K.Čiurlionio gatvėje. Dviratininkas yra tarsi eismo srauto dalyvis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gatvės meno kūrėjo T.Šimkaus „Dviratininkas su rože“ padailino apleistą pastatą M.K.Čiurlionio gatvėje. Dviratininkas yra tarsi eismo srauto dalyvis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Švč.Jėzaus Širdies parapijai priklausantį namą papuošė bendrystę simbolizuojantis G.Andrijauskaitės darbas „Jis ir ji“.
Švč.Jėzaus Širdies parapijai priklausantį namą papuošė bendrystę simbolizuojantis G.Andrijauskaitės darbas „Jis ir ji“.
„Dialogas“ yra vienas iš gatvės meno ir mokyklos bendradarbiavimo pavyzdžių.
„Dialogas“ yra vienas iš gatvės meno ir mokyklos bendradarbiavimo pavyzdžių.
Ant menininkų rengimo kalvės, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto pastato, grafikė R.Barkauskaitė nutapė draperijas skalbimo mašinoje skalbiančią deivę Afroditę.
Ant menininkų rengimo kalvės, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto pastato, grafikė R.Barkauskaitė nutapė draperijas skalbimo mašinoje skalbiančią deivę Afroditę.
Daugiau nuotraukų (5)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2017-02-25 09:39, atnaujinta 2017-04-09 02:17

Atidesni kauniečiai kartkartėmis įvairiausiose miesto vietose, dažniausiai ant aptriušusių pastatų fasadų, išvysta gatvės meno kūrėjų darbus.

Vienas naujausių – piešinys „Dviratininkas su rože“ – puikuojasi ant apleisto statinio priešais Geležinkelio stoties pastatą M.K.Čiurlionio gatvėje.

Gatvės meno kūrėjai įsitikinę, kad tokiais kūriniais galima ne tik papuošti apleistų pastatų fasadus. Dėl tokių piešinių Kaunas tampa išskirtinis.

Per 10 metų viešosiose miesto erdvėse atsiradę kūriniai net sugulė į solidų leidinį „Kauno gatvės meno gidas“.

Taip menininkai nori ne tik gražinti Kauną, bet ir skatinti turizmą.

Piešinys skatina fantazuoti

Susiruošę keliauti traukiniu ar atvykę juo į Kauną miesto svečiai maloniai nustemba.

Ant vieno priešais Geležinkelio stotį esančio labai apleisto pastato atsirado didelis piešinys. Jame vaizduojamas dviračiu važiuojantis žmogus, rankoje laikantis rožę.

Tai gatvės menininko Tado Šimkaus kūrinys. Menininkas pasakojo, kad jo dviratininkas yra tarsi eismo srauto M.K.Čiurlionio gatvėje dalyvis.

Kadangi netoli šios vietos yra gėlių turgus, dviratininkas ir vežasi rožę.

„Piešinį matantys žmonės gali patys fantazuoti, kur rieda dviratininkas ir kam skirta rožė“, – pasakojo T.Šimkus.

Pagerbė ir populiarią dainą

Tokį patį sprendimą, kaip papuošti aptriušusią sieną, praėjusią vasarą pasirinko ir LRT Kauno skyriaus darbuotojai. Ant pastato S.Daukanto gatvėje sienos menininkas Tadas Vincaitis-Plūgas nutapė ne vieną su LRT radiju susijusį simbolį.

Tai per ausines radijo besiklausantis berniukas, daug senų mikrofonų, studijos, iš kurios 1926 metais vyko pirmoji šio radijo transliacija, fragmentai. Piešinyje matyti daug rožių.

Vienas LRT darbuotojų Juras Jankevičius sakė, kad šis simbolis buvo pasirinktas todėl, jog daina „Skinsiu raudoną rožę“ buvo visų laikų populiariausia per LRT radiją transliuojama daina.

Dvasininkai idėją palaikė

Milžiniškų piešinių, padailinusių neišvaizdžius pastatų fasadus, galima aptikti ir A.Juozapavičiaus prospekte bei Muitinės gatvėje.

Žemuosiuose Šančiuose, A.Juozapavičiaus prospekte, ant 62-uoju numeriu pažymėto namo sienos, nutapyti du paukščiai su širdimis snapuose. Juos supa įmantrūs ornamentai.

Tai – grafikės Gražvydos Andrijauskaitės darbas „Jis ir ji“. Pastatas priklauso Švč.Jėzaus Širdies bažnyčiai. Dvasininkai sutiko, kad jo siena būtų papuošta prasmingu piešiniu. Jis atspindi bendrystę, bičiulystę, meilę.

Nutapė deivę su skalbiniais

Senamiestyje, Muitinės gatvėje, buvusios ligoninės patalpose, veikia Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas. Šio namo sieną taip pat puošia įspūdingas piešinys.

Darbą „Meno buitis“ nutapė grafikė Ramunė Barkauskaitė. Menininkė pasakojo, kad Dailės akademijos studentai nuolat mokosi piešti draperijas ir deivės Afroditės atvaizdą.

„Sujungiau šiuos dalykus. Tačiau mano Afroditė draperijas traukia iš skalbimo mašinos. Norėjau pasakyti, kad menas gimsta sunkiai ir daug darbuojantis“, – pasakojo menininkė.

Gyventojai įvertino pastangas

Daugelis šių ir kitų miestą puošiančių darbų atsirado gatvės meno festivalio „Nykoka“ dalyvių pastangomis. Festivalio dalyvis ir jo siela T.Šimkus pasakojo, kad gatvės menas Kaune pradėjo populiarėti prieš 10 metų.

Tada Kauno bienalės rengėjai į svečius buvo pakvietę Brazilijoje gyvenančius brolius dvynius Gustavą ir Otavio Pandolfo, pasivadinusius grupe „Os Gemeos“. 2007 metais jie sukūrė darbą ant Kauno paveikslų galerijos fasado.

Vėliau, 2014 metais, T.Šimkus su kolegomis pagražino buvusio „Lituanica“ fabriko sieną ir nutapė „Senelį išminčių“.

Darbas itin patiko gyventojams. Todėl siekant gatvės menu garsinti Kauną radosi festivalis „Nykoka“.

T.Šimkus pasakojo, jog per kelerius aktyvaus darbo metus pavyko pasiekti, kad kauniečiai imtų vertinti gatvės meną.

„Dabar daugelio pastatų savininkai, jei jiems idėja patinka, mielai sutinka, kad ant namų fasadų atsirastų piešinių. Tai Kauną daro išskirtinį“, – sakė T.Šimkus.

Gatvės meno atstovas atskleidė, kad ateityje piešinių ant miesto centre esančių pastatų planuojama kurti nedaug. Daugiau jų atsiras atokesniuose gyvenamuosiuose rajonuose, nes juose stinga spalvų ir išmonės apraiškų.

Leidinio tikslas – skatinti turizmą

Goda Skėrytė

Gatvės meno „Nykoka“ festivalio vadovė

„Kovo 1 dieną Kauno menininkų namuose bus pristatytas leidinys „Kauno gatvės meno gidas“. Jame pateikta 40 gatvės meno kūrinių, esančių įvairiose miesto vietose.

Apžvelgiame per 10 metų sukurtus įdomiausius darbus.

Leidinys unikalus tuo, kad jame ne tik pateikta informacija apie darbus ir jų autorius. Parengtas ir žemėlapis, kuriuo vadovaujantis galima keliauti po miestą ir rasti leidinyje pristatomus kūrinius. Taip norime Kaune skatinti ir turizmą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.