Tarp muziejaus naujienų – ir nematyti M. K. Čiurlionio darbai

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus kviečia į parodą TIXE. Laikas tiksi, nusinešdamas į nebūtį dalį mūsų istorijos, o muziejuose išsaugota istorija pratęsia pasakojimą besikeičiančioms kartoms.

M.K.Čiurlionis. Gėlės (Gluosniai), fragmentas.
M.K.Čiurlionis. Gėlės (Gluosniai), fragmentas.
Nacionalinio dailės muziejaus parodoje – A.Brazdžiūno-Dudės „Damos“.
Nacionalinio dailės muziejaus parodoje – A.Brazdžiūno-Dudės „Damos“.
M.K.Čiurlionis. Gėlės (Gluosniai).
M.K.Čiurlionis. Gėlės (Gluosniai).
Haruhiko Ito. Indai arbatos ceremonijai.
Haruhiko Ito. Indai arbatos ceremonijai.
Ieva Elvyra Pempytė. Sieninis kilimėlis su tigru.
Ieva Elvyra Pempytė. Sieninis kilimėlis su tigru.
R.Karalius. Procesas II.
R.Karalius. Procesas II.
R.Rimkūnas. Iš estampų ciklo „Klasikos animacija III“.
R.Rimkūnas. Iš estampų ciklo „Klasikos animacija III“.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 25, 2017, 7:38 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 6:24 AM

Muziejus jau dvyliktą kartą rengia naujai įgytų kūrinių parodą ir šį kartą pristato vertingiausius bei įdomiausius eksponatus, patekusius į muziejaus rinkinius 2011–2016 metais. Pirmoji tokia paroda buvo surengta 1973-iaisiais.

Šioje parodoje, kaip spalvingame kaleidoskope, gausu visko – nuo nematytų M.K.Čiurlionio darbų, elegantiškų secesijos ir art deco stiliaus baldų, nedidelio saldainio popierėlio, išsaugoto tarpukario muilo gabalėlio iki archyvinių nuotraukų, menininkų laiškų, naiviai siuvinėtų kilimėlių ar šiuolaikinių menininkų kūrinių.

Tokia eksponatų įvairovė padeda suvokti, kad muziejus renka kūrinius pagal skirtingas temas, kurios paskui atsiskleidžia parodose ir ekspozicijose. Tai ir išeivijos, ir šiuolaikinė Lietuvos dailė, liaudies menas, taikomoji dailė ir pramoninis dizainas, Lietuvos kultūros istorija ir užsienio šalių menas.

Bet pagrindinės muziejaus rinkinių temos yra, be abejo, M.K.Čiurlionio kūryba ir tarpukario Lietuvos menas. Tad jeigu pavyksta muziejų papildyti šių temų eksponatais, metai laikomi itin derlingais.

Tai paroda mėgstantiems ne tik žiūrėti, bet ir sužinoti. Todėl beveik prie kiekvieno eksponato yra įdomūs tekstai, kurie padės suprasti, kodėl būtent šis daiktas ar rinkinys atsidūrė muziejuje.

Rinkiniuose šiuo metu yra saugoma beveik pusė milijono eksponatų. Paroda pasakoja, kokiais keliais jie patenka į muziejų, – ar jie atrandami antikvariatuose, ar perkami už valstybės ir muziejaus bičiulių paaukotas lėšas, padovanoti mecenatų ar nupirkti rėmėjų.

Savo darbus dovanojo autoriai, muziejų pasiekia mirusių menininkų palikimas. Muziejus kiekvienais metais skiria 8000–9000 eurų eksponatams įsigyti, beveik trečdalis kūrinių būna padovanoti, likusias lėšas skiria valstybė.

Nuo 2014 metų po 24 metų pertraukos pagaliau pradėta skirti lėšų šiuolaikiniam menui įsigyti. Ši sritis buvo viai apleista, kolekcijos tapo fragmentiškos, neatspindinčios realios meno situacijos.

Sovietmečiu įsigalėjusi praktika iš kiekvienos reikšmingesnės parodos pirkti geriausius to meto kūrinius suformavo labai rimtą Kauno dailininkų kolekciją.

Tačiau dabar prireiks ne vienų metų, kad būtų atkurta tai, ko nebuvo galima įsigyti pastaraisiais dešimtmečiais.

Eksponatų gyvenimas juos įsigijus labai įvairus: vieni keliauja tiesiai į ekspozicijas, kiti saugyklose laukia, kol bus rengiama paroda, kurios temai jie tiks, treti tampa tyrimų objektais ir atsiranda knygų puslapiuose, dar kiti keliauja į restauratorių rankas, kad būtų prikelti naujam gyvenimui.

Paroda veiks nuo 2017 m. kovo 31 d. iki 2017 m. liepos 2 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.