Laisvydė Šalčiūtė Prancūzijoje žaidžia ant aštrios atbrailos tarp tikrovės ir iliuzijos

Dailininkė Laisvydė Šalčiūtė, pristatydama savo personalinę parodą Anžė miesto (Prancūzija) šiuolaikinio meno centre „Chapelle Saint-Lazare“, pabrėžė, kad savo kūriniuose stengiasi nagrinėti įvairių žiniasklaidos priemonių ir medijų daromą poveikį šiuolaikiniam žmogui, jo mąstymui ir veiksmams.

Laisvydės Šalčiūtės „Melancholija“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Laisvydės Šalčiūtės „Melancholija“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Parodos atidaryme dalyvavo autorė (centre) ir menininkas Kęstutis Grigaliūnas (dešinėje), kuris pristatė savo albumą „Mirties dienoraščiai“.<br>V.Gražienės nuotr.
Parodos atidaryme dalyvavo autorė (centre) ir menininkas Kęstutis Grigaliūnas (dešinėje), kuris pristatė savo albumą „Mirties dienoraščiai“.<br>V.Gražienės nuotr.
Laisvydės Šalčiūtės „Saugokitės...“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Laisvydės Šalčiūtės „Saugokitės...“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Parodos atidarymas.<br> V.Gražienės nuotr.
 Parodos atidarymas.<br> V.Gražienės nuotr.
L.Šalčiūtės „Naktis“ (fragmentas).<br> Asmeninio archyvo nuotr.
L.Šalčiūtės „Naktis“ (fragmentas).<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 19, 2017, 10:54 AM, atnaujinta May 19, 2017, 12:13 PM

Gegužės 15 d.  atidaryta  lietuvių dailininkės Laisvydės Šalčiūtės kūrybos paroda „Propaganda. Svajonių transformacijos“, skirta tarptautinės Europos dienos festivaliui, kur šiais metais Lietuva buvo pakviesta kaip garbės viešnia.

Į šiuolaikinio meno centrą „Chapelle Saint-Lazare“ gausiai susirinkusią Anžu istorinio regiono prancūzų bendruomenę, Anžė miesto savivaldybės atstovus, regiono menininkus, parodoje dalyvavusią autorę Laisvydę Šalčiūtę bei lietuvių menininką Kęstutį Grigaliūną sveikino Anžė miesto savivaldybės tarptautinių ryšių vadovas Benoit Pilet, kultūros departamento vadovas Alain Fouquet, Lietuvos garbės konsulas Anžė mieste Bernard Boissonneau bei Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje Vida Gražienė.

Kaip teigia autorė: „Ši paroda yra apie tą išorės daromą poveikį ir mano pastangas jam pasipriešinti, apie jausmus ir jų transformacijas. Darbuose – daug tekstinių citatų, kurias radau knygose, reklamose, žurnaluose. Jos yra svarbi kūrinių kompozicijos ir prasmės dalis. Šie tekstai yra anglų ir prancūzų kalbomis, nes jie buvo rasti būtent šiomis kalbomis ir man patinka, kad jie tarsi sukuria tarp manęs ir jų papildomą distanciją, nes tai nėra mano gimtoji kalba. Mano tikslas šiais parodos kūriniais pasakoti istorijas, iš kurių susidėtų viena istorija, galbūt ne tiek išsakyta žodžiais, kiek nujaučiama. Norėčiau, kad kiekvienas žiūrovas pamatytų ir „perskaitytų“ savo subjektyvią istoriją, kuri skirtųsi nuo kitų...“.

Renginio metu daug publikos dėmesio sulaukė ir renginio metu pristatytas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Kęstučio Grigaliūno albumas „Mirties dienoraščiai“. Tai knyga apie Lietuvos Respublikos piliečius, nukentėjusius nuo pirmosios sovietinės okupacijos (1940 06 15 – 1941 06 28): lietuvius, žydus, lenkus, rusus, totorius nekaltai nukankintus, sušaudytus, apie jų nutrauktus gyvenimus ir sudaužytus likimus, apie mirtį ir žudymo absurdiškumą.

Laisvydė Šalčiūtė – viena aktyviausių šiuolaikinių Lietuvos konceptualių menininkių. Ji kuria tapybą, menines instaliacijas, meninius objektus, fotografijas, grafiką, piešinius ir literatūrinius tekstus. Menininkė yra surengusi daugiau nei keturiasdešimt personalinių parodų, dalyvavusi virš šimto grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje.

L. Šalčiūtė 2007 m. apdovanota Lietuvos meno kūrėjų premija, penkis kartus įvertinta individualiomis Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos stipendijomis, jos kūryba įvertinta diplomais už dalyvavimą grupinėse parodose. Šios menininkės kūrinius yra įsigiję: Lietuvos dailės muziejus, Modernaus meno centras, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus ir privatūs Lietuvos bei užsienio kolekcionieriai.

Savo kūryboje menininkė remiasi idėja, jog mūsų jausmai yra kultūriškai suformuoti, „išmokti“. Tokie jausmai daro įtaką visuomenės individams ir jų socialiniams veiksmams, suteikia kryptį, veikia tų individų intuiciją, pojūčius ir patirtį.

L. Šalčiūtės kūryba yra ironiškai jausminga. Jos kūriniai intertekstualūs. Menininkė savo darbuose perkuria realybę permąstydama kultūrinį ir socialinį kontekstus. L. Šalčiūtė savo kūriniais tyrinėja mus supančio Vakarų pasaulio „postjausmingumą“.

Jos manymu šiuolaikinį vizualumą ir su juo susijusį „postjausmingumą“ lemia didžiulė šiuolaikinių vaizdų sklaida ir vartojimas. Savo kūryboje menininkė dažnai praktikuoja meninės apropriacijos metodą.

Antrinę realybę ji naudoja naujiems darbams kurti – iš įvairių kontekstų išimtus vaizdus paradokso principu perkomponuoja, taip sukurdama naujas prasmes.

Kūryba L.Šalčiūtei tarsi žaidimas ant aštrios atbrailos – ribos tarp tikrovės ir iliuzijos, kur esi priverstas išgyventi nerimą sutrikimą, provokaciją. Menininkė lyg postmodernistinėse dramose neplėtoja nuoseklaus naratyvo, bet iš subyrėjusios sąmonės vaizdinių konstruoja savitus žaidimus, žaidėjus ir taisykles.

Dailininkės Laisvydės Šalčiūtės paroda Anžė mieste šiuolaikinio meno centre „Chapelle Saint-Lazare“ veiks iki gegužės 28 d. 

Lietuvos kultūros ministerijos inf.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.