Nepriklausomybė pro objektyvą: atskleidė požiūrį į šiuolaikinius suomius

Suomijos ambasada Lietuvoje, minėdama savo šalies nepriklausomybės 100-ąsias metines, Kauno M.Žilinsko galerijoje atidarė penkių suomių fotomenininkų darbų parodą „Nepriklausomybė pro objektyvą“ („Independence Trough the Lenses“).

Menininkas J.Westerlundas žmonėse ieškojo legendinių personažų. <br>Organizatorių nuotr.
Menininkas J.Westerlundas žmonėse ieškojo legendinių personažų. <br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2017, 5:31 PM

Parodą parengė Tamperės fotocentras „Nykyaika“, „Backlight“ fotofestivalis kartu su M.K.Čiurlionio dailės muziejumi. Galerijoje savo darbus eksponuoja Sara Hornig, Riitta Päiväläinen, Harri Pälviranta, Juha Suonpää ir Juuso Westerlundas.

Parodos „Nepriklausomybė pro objektyvą“ suomiškumas yra kasdieniškas: tai didvyriškas sugebėjimas išlikti, ištverti ir paleisti, tai atsiminimų ir praeities nešimas kaip dalelės savasties. Parodoje fotografai pristato darbus, kuriuose kiekvienas savaip atskleidžia požiūrį į šiuolaikinę Suomijos visuomenę.

H.Pälvirantos paskutinės „Ginkluotosios pajėgos informuoja“ (2017 m.) serijos ir Juhos Suonpäos vaizdo instaliacija IBIDEM (2017 m.) apžvelgia Suomijos karus santykyje su šiandiena. H.Pälviranta – nacionaliniu ir individualiu lygmeniu, o J.Suonpää konkrečiai Tamperės mieste, kuris buvo vienas pagrindinių kovų laukų suomių pilietiniame kare 1918 metais. Tuos pačius žuvusiųjų pečius gaubia ir didvyrių, ir aukų skraistė, tautos garbė ir artimųjų liūdesys.

S.Hornig darbų serija „Pusė iš mūsų“ atskleidžia depresijos paliestą gyvenimą. Vienas iš penkių suomių per savo gyvenimą kenčia nuo depresijos. Pusė iš 5 milijonų gyventojų turi draugą ar giminaitį, kuris kenčia nuo depresijos. Vienišumas sukuria tokią erdvę, į kurią kitiems nėra įėjimo.

R.Päiväläinen menas dažnai vadinamas kasdiene archeologija ar neužrašytomis istorijomis. Ji domisi naudotų rūbų ar audinių tyliu pasakojimu, kuris kartu yra buvimo ir nebuvimo istorija. Darbų serijoje „Įsivaizduojami susitikimai“ menininkė kuria vaizdinius, kurie patenka tarp atminties ir užmaršties. R.Päiväläinen sukuria istorijos pradžią, kurią žiūrovas gali tęsti pasitelkdamas savo vizijas ir emocijas.

J.Westerlundas 2014–2015 metais keliavo po Kainū regioną ieškodamas šių dienų herojų.

Menininkas ieškojo legendinių personažų šiuolaikiniuose žmonėse. Kaip ir mitologiniai herojai, žmonės, kuriuos J.Westerlundas fotografavo šiam projektui, turi kažką didvyriško ir tragiško. Pasak menininko, tai yra žmonės, apie kuriuos būtų papasakotos istorijos „Kalevalos“ laikais.

Paroda veiks iki spalio 29 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.