Populiarios parodos dalyviams gresia naujas skandalas?

Sugriežtinus alkoholio prekybą ir reklamą, šiai aktualijai neatsispyrė ir menininkai. Populiarioje parodoje keli kūrėjai pristatė su svaigiaisiais gėrimais susijusius kūrinius. Ar jų neteks pašalinti iš ekspozicijos?

P.Griušio darbą „Apie tai. Kvepalai“ įkvėpė šių dienų aktualijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
P.Griušio darbą „Apie tai. Kvepalai“ įkvėpė šių dienų aktualijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pamatęs „Dovaną“ prisimeni pamokymą apie kiaules ir perlus.
Pamatęs „Dovaną“ prisimeni pamokymą apie kiaules ir perlus.
Tarp šiemet pristatytų 105 darbų yra ir E.Rimkienės iš vilnos nuvelta kėdė, pavadinta „Prigimtinė teisė kvėpuoti“.
Tarp šiemet pristatytų 105 darbų yra ir E.Rimkienės iš vilnos nuvelta kėdė, pavadinta „Prigimtinė teisė kvėpuoti“.
J.Krinckos paveikslas „Enigma“.
J.Krinckos paveikslas „Enigma“.
Z.Brazausko darbe „100“ įamžintos svarbiausios Lietuvos datos.
Z.Brazausko darbe „100“ įamžintos svarbiausios Lietuvos datos.
A.Daugėlos „Gorgonė“ sukurta iš silikono.
A.Daugėlos „Gorgonė“ sukurta iš silikono.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

2018-01-29 11:30, atnaujinta 2018-01-29 12:30

Kauno paveikslų galerijoje vyksta tradicinė paroda – konkursas „Geriausias metų kūrinys“. Įvairių sričių profesionalūs menininkai pristato per praėjusius metus sukurtus ir jiems labiausiai patinkančius meno kūrinius.

Šią parodą kauniečiai itin mėgsta, nes menininkų nevaržo jokios temos ar kitokios sąlygos. Kūrėjai jai yra pateikę provokuojančių darbų ir net sukėlę skandalų.

Šiemet nemažai menininkų pristatė kūrinius, kuriuos įkvėpė Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis. Kūrėjai pateikė ir savo požiūrį į alkoholio prekybos ir reklamos sugriežtinimą.

Drobėse – alkoholis žudikas

Šiais metais „Geriausio 2017 metų kūrinio“ parodoje pristatyti 105 darbai.

Vos įėjus į Paveikslų galerijos ekspozicijų salę į akis krinta tapytojo Prano Griušio kūrinys „Apie tai. Kvepalai“.

Nuolatinis parodos dalyvis ir ne kartą geriausiu kūrėju publikos išrinktas dailininkas nutapė du paveikslus, kuriuose pavaizduoti buteliai su lietuvaičių kasomis. Greta pastatytas prekybinis vežimas, pilnas nedidelių tuščių degtinės butelių.

Menininkas pasakojo, kad šiuos paveikslus pradėjo tapyti prieš 5 metus, kai ministro Aurelijaus Verygos dar nebuvo valdžioje. Darbai atsirado kaip aliuzija į Patricko Suskindo knygą „Kvepalai. Vieno žudiko istorija“.

„A.Veryga dar nevadovavo mums, o mano meno kūriniai apie alkoholį ir jo pražūtingą poveikį jau buvo. Tačiau dabar mane paveikė nuolatinis zaunijimas apie alkoholio draudimus, lyg šalyje nebūtų daugiau problemų. Todėl greta paveikslų atsirado ir vežimas su buteliais“, – sakė menininkas.

P.Griušys, pristatydamas šiuos kūrinius, sakė negalvojęs, kad jie bus uždrausti, nes tikėjosi, kad sveiką protą prarado dar ne visi.

Kūrinių tikrai necenzūruos

Menininkas Alvydas Urbietis sukūrė didžiulius vyno kamščius su neva ištekėjusio gėrimo, o gal kraujo, pėdsakais. Darbas pavadintas „Stigmatizacija“.

Parodos lankytojai, pamatę P.Griušio ir A.Urbiečio kūrinius svarstė, ar jiems vieta Paveikslų galerijoje.

„Suprantu, kad menininkai reaguoja į mūsų dienų aktualijas. Tačiau ar vėl nekils skandalo? Ar šie kūriniai nebus pašalinti iš parodos? Juk juos galima laikyti alkoholio reklama“, – prisimindamas prieš keletą metų su kitu P.Griušio kūriniu nutikusią istoriją svarstė kaunietis Andrius Žvirblis.

Tačiau Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovas Jurgis Kazlauskas sakė, kad nei menininkams, nei meno gerbėjams dėl to jaudintis nereikėtų.

„Moksliniuose darbuose bei meno kūriniuose, filmuose rodomas alkoholis nėra vertinamas kaip jo reklama, todėl jų cenzūruoti, uždengti ar nerodyti nereikalaujama“, – tikino J.Kazlauskas.

Nemažai patriotinių darbų

Nemažai meno kūrinių yra susiję su šiais metais minimu Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiu.

Zigmantas Brazauskas sukūrė darbą iš tapytų medinių kaladėlių. Pavaizdavo Vytį, o ant kiekvienos lentelės įamžino įvairius svarbius šalies įvykius, vykusius nuo 1918 iki 2017 metų.

Alina Daiker-Gulbinienė nutapė „Mažojo raitelio svajonę“ – ant medinio žirgelio sėdintį vaiką, kuris svajoja šuoliuoti lyg Vytis.

Marija Rastenienė darbe „Skambėk, laisvės varpe“ įamžino iškiliausias Lietuvos istorines asmenybes. Valdas Rukša nulipdė pulką karių. Darbas taip ir pavadintas „Kariauna“.

„Menininkai savaip interpretavo mums visiems svarbią datą, vieni ją įamžino tiesmukiau, kiti – subtiliau. Matysime, ką labiau įvertins parodos lankytojai“, – sakė parodos kuratorė Kristina Civinskienė.

Menu virto paršelio iškamša

Kai kurie menininkai nesivaikė šių dienų aktualijų ir pristatė įvairiomis technikomis ir iš įvairiausių medžiagų sukurtus darbus.

Jūratė Kluonė sukūrė triptiką „Paaukoti: Pabėgėliai, Palmyra, Alepas“, ant drobės tapydama nafta. Arūno Daugėlos „Gorgonė“ pagaminta iš silikono. Edita Rimkienė pristatė baltos minkštos vilnos kėdę su ant sėdynės nuveltu veidu ir darbą pavadino „Prigimtinė teisė kvėpuoti“.

Skulptorius Danielius Sodeika su dukra Birute Sodeikaite pristatė darbą „Dovana“ – paršelio iškamšą, papuoštą perlais.

D.Sodeika pasakojo, kad paršelio iškamšą viename Lenkijos turguje pamatė ir įsigijo jo duktė dailininkė animatorė. Iškamša išlikusi iš tų laikų, kai medžioti ir valgyti mėsą buvo madinga, o medžiotojai kolekcionuodavo savo trofėjus ir iš jų gamindavo iškamšas.

„O štai kiaulių ir perlų tema mane domino seniai, nes apie tai kalbama dar Šventajame Rašte“, – sakė menininkas.

Jame Jėzus savo mokiniams sakė: „Neduokite, kas šventa, šunims ir nebarstykite savo perlų kiaulėms, kad kartais jų nesutryptų ir apsigręžusios jūsų pačių nesudraskytų.“

D.Sodeika aiškino, kad darbas byloja ne tiek apie aplinkinių, kiek apie jo paties išgyvenimus.

„Nuolat pasvarstau, kiek tų nuostabių perlų yra gyvenime ir kiek aš pats jais sugebu pasinaudoti. Darbas turėjo vadintis „Autoportretas“. Tačiau kadangi jis sukurtas drauge su dukra, pavadinimas pasikeitė“, – sakė skulptorius.

P.Griušys – populiarios parodos rekordininkas

Šiais metais „Geriausio metų kūrinio“ paroda surengta 19-ą kartą.

Mažiausiai darbų – 61 buvo pristatyta 2001 metais. Gausiausiai menininkai dalyvavo 2005 metais. Tada buvo rodomi 126 kūriniai.

Mažiausiai balsų už darbus sulaukta 2000 metais. Tada galerijos urnoje rasti 427 balsavimo biuleteniai. Aktyviausia publika buvo pernai. Balsavo 2 tūkstančiai 166 meno gerbėjai.

Iki šiol lankytojai net 6 kartus geriausiu metų kūriniu rinko P.Griušio darbus.

2015 metais dėl jo darbo „Jų ieško policija“ buvo kilęs skandalas. Menininkas drobėse įamžino apsinuoginusias savo koleges. Šie paveikslai buvo nukabinti. Tačiau publika šį kūrinį vis tiek pripažino geriausiu.

Šiais metais balsuoti už geriausią kūrinį galima iki vasario 15 dienos. Nugalėtojai bus paskelbti Vasario 16-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.