Kosove - neįprasto Nutrūkusių santykių muziejaus ekspozicija

Lėlės, gerų prisiminimų stiklainis, didinamasis stiklas, panaudotas sargis – visus šiuos sudaužytą širdį apnuoginančių prisiminimų kolekcijos daiktus Nutrūkusių santykių muziejui Kosove padovanojo vienas anonimas.

 AFp/Scanpix nuotr.
 AFp/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 8:14 PM, atnaujinta May 8, 2018, 8:29 PM

Ši keliaujanti paroda, paprastai eksponuojama daug lankytojų sulaukiančiame neįprastame muziejuje Kroatijos sostinėje Zagrebe, Kosove buvo atidaryta praėjusią savaitę, minint Europos savaitę.

„Jos misija – suvienyti žmones viešose erdvėse, pasakojant meilės ir netekties istorijas“, – sakoma ES Kosovo biuro pranešime.

Pasak parodos kuratoriaus Kushtrimo Fetahu, jos organizatoriai iš anksto paskelbė apie savo iniciatyvą socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“, ragindami žmones pasidalinti savo istorijomis. Taip Kosovo ekspozicijai buvo padovanota 30 eksponatų.

Visų jų tikslas yra „pasakoti, dalintis savo istorijomis, išaiškinti visus santykius, (parodyti) tai, kas atsitiko ne tik įsimylėjėliams, bet ir draugams ar šeimoms“, – sakė jis.

Vienas anonimas iš Kosovo Prizreno miesto savo prisiminimų stiklainį aprašė taip: „Į šį stiklainį sudėtos gražiosios mūsų santykių dienos ir naktys. Jis nenusipelnė būti išmestas ir užmirštas.“

Prištinoje eksponuojamoje parodoje galima pamatyti eksponatų iš nuolatinės Zagrebo muziejaus kolekcijos, tokių kaip teigiamas nėštumo testas iš Leipcigo, Vokietijos, arba vestuvinė suknelė, gauta iš turkės, kuri neteko savo būsimo vyro per teroristinį išpuolį Stambulo oro uoste 2016 metų birželio 28-ąją – savo vestuvių išvakarėse.

Zagrebo muziejus 2010 metais buvo apdovanotas „EMYA Kenneth Hudson“ prizu kaip inovatyviausias ir drąsiausias muziejaus projektas Europoje.

ES biuro pareiškime sakoma, kad muziejus „ragina diskutuoti ir pagalvoti ne tik apie žmonių santykių trapumą, bet ir apie papasakotas istorijas supantį socialinį, kultūrinį ir politinį kontekstą“.

Po mėnesio, kai muziejaus ekspozicija Kosove bus uždaryta, dalis jos istorijų keliaus į nuolatinį muziejų Zagrebe.

„Taip Kosovo istorijos taps tarptautinio muziejaus nuolatinės ekspozicijos dalimi“, – nurodoma ES pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.