Į meno mugę „ArtVilnius ‘18“ atvyksta Estijos „Banksy“

Birželio 7–10 dienomis vyksiančioje tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius ’18“ dalyvaus 55 galerijos, 250 menininkų iš 20 šalių. Šių metų mugės akcentas yra „Focus–Baltic“ – Lietuva, Latvija, Estija, kurios šiemet mini svarbius šimtmečius. Todėl į mugę pakviesta 10 Latvijos ir Estijos šiuolaikinio meno galerijų, institucijų, kurios pristatys žinomus savo šalių kūrėjus. 

Estijos „Banksy“ vadinamo menininko E.von Longuso kūrinys.
Estijos „Banksy“ vadinamo menininko E.von Longuso kūrinys.
Garsaus estų menininko M.Maetammo kūrinys.
Garsaus estų menininko M.Maetammo kūrinys.
Latvijos menininkės I.Iltneres kūrinys „Balloon Dog and Mick Jagger“ . „Maksla XO“ galerija.
Latvijos menininkės I.Iltneres kūrinys „Balloon Dog and Mick Jagger“ . „Maksla XO“ galerija.
I.Drulle instaliacijos fragmentas. „Alma“ galerija.
I.Drulle instaliacijos fragmentas. „Alma“ galerija.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 18, 2018, 11:47 AM

„Džiaugiamės, kad šiemet mūsų lankytojai ir kolekcininkai vienoje vietoje galės rasti įdomiausias Baltijos šalių galerijas. Ne viena jų savo ekspozicijoje šiuolaikiškai akcentuos valstybingumo šimtmečio temą. „ArtVilnius ’18“ bus daug Estijos galerijų, kurios prieš keletą metų pradėjo aktyviau dalyvauti mugėje, tad šiemet į Vilnių grįžta nemažas būrys estų”, – teigė „ArtVilnius ’18“ vadovė Diana Stomienė.

Pirmą kartą „ArtVilnius“ dalyvaus „Avangard“ galerija iš Pernu. Prieš keletą metų duris atvėrusi galerija koncentruojasi į šalies šiuolaikinį bei neoficialų sovietinio laikotarpio meną. Todėl ir „ArtVilnius ’18“ galerija pristatys dviejų dalių ekspoziciją: 6–9 dešimtmečių sovietinės Estijos popmeno pradininką Leonhardą Lapiną ir Raulasą Meelasą, kuriems oponuos jaunesnės kartos estų menininkų Peeterio Alliko ir Andruso Joonaso darbai.

„Estijos fotografijos sąjungos įkurta galerija „Foku“ neturi nuolatinės eksponavimosi vietos, o menininkus pristato savo rengiamoje didelio populiarumo šiuolaikinio meno bienalėje „Tallinn Photomonth“. Antrą kartą „ArtVilnius ’18“ dalyvausianti „Foku“ atveža estų menininkės Lauros Kuusk darbus.

Antrą kartą mugėje pamatysite ir jau dvidešimt metų gyvuojanti Talino „Haus gallery“. „ArtVilnius“ ekspozicijoje galerija pristatys jau iš praėjusių metų mugės žiūrovams pažįstamą Maaritą Murką, kurią drąsiai galima vadinti viena garsiausių Estijos jaunųjų menininkių”, – pasakojo „ArtVilnius ’18“ meno vadovė Sonata Baliuckaitė.

Po sėkmingo praėjusių meto pasirodymo į mugę grįžta estų „Okapi“, pristatantys performansų menininkę iš Meksikos Niña Yhared. Jos performanso-projekto „Via Baltic” pagrindinė ašis – apie 2,5 mln. žmonių už rankų sukabinęs istorinis Baltijos kelias, kurį menininkė interpretuos interaktyviame performanse bei garsų ir fotografijų ekspozicijoje.

Tik šiais metais savo veiklą Tartu pradėjusi „Kogo gallery“ mugėje pristatys ir praėjusių metų Jaunojo tapytojo prizo laimėtojo esto Aleksejaus Gordino tapybos darbus. Talino galerija „Positiiv“ į „ArtVilnius“ atvažiuoja su menininkų Eve Kiiler, Meeli Laidvee ir Vivian Ainsalu fotografijomis.

Šiuolaikinio meno platforma „Noar“ pristatys Estijos nepriklausomybės šimtmečiui paminėti skirtą Estijos „Banksy“ vadinamo menininko Edwardo von Lõngus projektą, jau aplankiusį 11 Europos sostinių. Solo projektų zonoje „Noar“ rodys praėjusių metų Baltijos jaunojo menininko apdovanojimų nugalėtojos latvės Katrīna Čemme darbus.

S.Baliuckaitė akcentavo, kad į meno mugę atvyksta garsus Estijos menininkas Marko Mäetammas, kuris yra ne kartą atstovavęs savo šaliai garsiojoje Venecijos bienalėje. Vienas aktyviausių ir produktyviausių šiuolaikinių estų menininkų dirba su įvairiomis medijomis, todėl jo kryptį apibrėžti nėra lengva – tai konceptualizmas, paveiktas popmeno, egzistencinės filosofijos, humoro, absurdo, ir Marko perteikiamas grafikos, piešinių, tapybos, skulptūros, instaliacijos ar videomeno pavidalu.

Latvijos meno scenai atstovaus keturios svarbios galerijos: „Maksla XO“, „Agijas Sunas art gallery“, „Alma Gallery“, „Tifana Art Gallery“. Į mugę grįžta ir garsiose pasaulio mugėse Latvijai atstovaujanti „Alma“ galerija, kuri parodys prestižinio Vilhelmo Purvyčio prizo nominanto menininko Ivars Drulle instaliaciją „To my homeland”.

Kasmet tiek „ArtVilnius“, tiek tarptautinėse meno mugėse dalyvaujanti prestižinė Rygos „Maksla XO” galerija į „ArtVilnius ’18” atveža garsiausius Latvijos tapytojus, kaip kad Ivaras Heinrihsonas, Ieva Iltnere ir Girtis Muizniekas, kurių ekspoziciją vienys Latvijos nepriklausomybės šimtmečio minėjimo tema.

„Tifana Art Gallery“ tradiciškai mugėje pristatys menininkę Aija Zarina, kurios kūrybą jau ne vienas mugėje įsidėmėjo dėl jos ryškiomis spalvomis tapomų neoekspresionistinių tapybos darbų. Latvių menininkai Egonsas Persevicas ir Iveta Laura dalyvaus ir tarptautinėje didelių gabaritų instaliacijų, skulptūrų ir performansų parodoje „Takas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.