Dovana Klaipėdai savo vietą surado iš karto

Kalviai iš Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos nukaldino bendrą kompoziciją „Klaipėdos uostas“, kuri netrukus papuoš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją.

Per XII kalvystės plenerą nukaltas kalvių kūrinys papuoš Klaipėdos jūrų uosto direkcijos interjerą.<br>Kalvių sąjungos nuotr.
Per XII kalvystės plenerą nukaltas kalvių kūrinys papuoš Klaipėdos jūrų uosto direkcijos interjerą.<br>Kalvių sąjungos nuotr.
Danės upės krantinėje pastatytas metalinis „Meilės medis“ apkabinėtas šimtais meilės liudijimų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Danės upės krantinėje pastatytas metalinis „Meilės medis“ apkabinėtas šimtais meilės liudijimų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 28, 2018, 6:22 PM

Kūrinys nukaltas per XII tarptautinį kalvystės plenerą „Keturi vėjai“. Vėtrungės formos kūrinio centre – Jūrų uosto direkcijos logotipas, o aplink jį – uostamiesčio akcentai: burlaivis, kranai, švyturys, žvejai.

Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas Linas Lesčiauskas džiaugėsi, kad šįmet jų darbas iš karto surado vietą ir nebeklaidžios po miestą, kaip yra nutikę anksčiau.

Siūlo suderinti iš anksto

Jau ne pirmus metus per tarptautinius plenerus nukaldinti darbai dovanojami miestui.

Bet kai kurie profesionalūs menininkai tokias akcijas, kai miestui dovanojamas kūrinys nesuderinus jo projekto savivaldybėje ir iš anksto nenutarus, kur jis stovės, vertina skeptiškai.

Jie teigia, kad į ekspertus reikia kreiptis ne tada, kai kūrinys jau baigtas.

Esą kalviai galėtų iš anksto pasitarę su miesto Įvaizdžio komisija imtis paprastesnių, bet prasmingų ir labiau pritaikomų kūrinių – dovanų. Kad ir suolelio, tvorelės ar vartų. Bet kalviai nelinkę kurti tvorelių.

„Meilės medis“ prigijo

Keletas kalvių darbų jau puošia miestą ir yra mėgstami klaipėdiečių bei miesto svečių.

Bene dažniausiai lankomas Danės upės krantinėje pastatytas „Meilės medis“, ant kurio įsimylėjėliai kabina savo meilės liudijimus – spynas.

Anksčiau spynos buvo tvirtinamos ant senojo pakeliamojo Biržos tilto turėklų – spynos rūdijo ir gadino tilto konstrukcijas.

Ant „Meilės medžio“ jau pritvirtinta keli šimtai didesnių ir mažesnių įvairiausių spalvų ir formų spynų. Spynomis apkabinėtas medis patinka ir turistams – jie nuolat čia fotografuojasi.

Kūrinys neįtiko ekspertams

Užpernai J.Janonio ir Gintaro gatvių sankirtoje esančiame skvere ant aukšto postamento iškilo penkių metrų aukščio trimituojančio angelo skulptūra.

Plieninį angelą kūrė kalviai iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Čekijos, Rusijos, Danijos ir Kanados. Metalinė balto angelo skulptūra sveria per šimtą kilogramų.

Atsižvelgdami į drėgną pajūrio orą autoriai ją tinkamai apdorojo – cinku padengtas darbas turėtų būti atsparus drėgmei.

Lietuvos žemėlapio kontūrus atspindintis kūrinys puošia Centrinio Klaipėdos terminalo keleivių laukimo salę.

Pernai kalviai sukūrė Žardės piliakalniui skirtą kūrinį ir svajojo, kad jis stovės Žardės daugiabučių namų kvartale, tačiau meno ekspertai tam nepritarė.

Šiemet pasirinktas paprastesnis variantas, kai galima apsieiti be sudėtingų derinimo procedūrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.