Paskelbti tarptautinio juvelyrikos konkurso Vilniuje nugalėtojai

Šių metų tarptautinio juvelyrikos meno konkurso „Atsitiktiniai širdies dūžiai“ (angl. „Random Rapid Heartbeats“) nominantais tapo profesionalūs juvelyrai iš JAV, Vokietijos, Lietuvos, Lenkijos ir Pietų Korėjos. Menininkai rungėsi dėl penkių nominacijų, o konkurso nugalėtojai buvo paskelbti kovo 15-osios vakarą tarptautinėje juvelyrikos parodoje „Amber Trip“. 

Publikos simpatijų prizas Ieva Zigunskaja (Lietuva)<br> Rengėjų nuotr.
Publikos simpatijų prizas Ieva Zigunskaja (Lietuva)<br> Rengėjų nuotr.
Apdovanojimas kūrinio su gintaru kategorijoje Sharareh Aghaei (Vokietija)<br> Rengėjų nuotr.
Apdovanojimas kūrinio su gintaru kategorijoje Sharareh Aghaei (Vokietija)<br> Rengėjų nuotr.
Apdovanojimas objekto kategorijoje Brigita Rodaitė (Lietuva)<br> Rengėjų nuotr.
Apdovanojimas objekto kategorijoje Brigita Rodaitė (Lietuva)<br> Rengėjų nuotr.
Apdovanojimas papuošalo kategorijoje Irena Žukauskytė (Lietuva)<br> Rengėjų nuotr.
Apdovanojimas papuošalo kategorijoje Irena Žukauskytė (Lietuva)<br> Rengėjų nuotr.
Apdovanojimas papuošalo kategorijoje Michalina Owczarek (Lenkija)<br> Rengėjų nuotr.
Apdovanojimas papuošalo kategorijoje Michalina Owczarek (Lenkija)<br> Rengėjų nuotr.
Nominacija Grand Prix Jina Seo (JAV)<br> Rengėjų nuotr.
Nominacija Grand Prix Jina Seo (JAV)<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-03-16 17:21

Konkurso „Atsitiktiniai širdies dūžiai“ nominaciją „Grand Prix“ pelnė juvelyrė Jina Seo iš JAV. Anot konkurso komisijos, menininkės-juvelyrės kūrinys „Pabaiga pabaigai“ („End to End“) skirtas asmeninės istorijos atminčiai ir per jį perteikiama žinia apie Amerikos kultūrą.

Geriausiu kūriniu su gintaru buvo pripažintas menininko iš Vokietijos Sharareh Aghaei darbas „Momentas“. Apdovanojimą objekto kategorijoje pelnė lietuvių juvelyrė Brigita Rodaitė už kūrinį „Pri (si) rišimas“. Papuošalo kategorijoje nominacija buvo skirta dviem darbams: juvelyrės Michalina Owczarek (Lenkija) kūriniui „Nepastebimai“ ir Irenos Žukauskytės (Lietuva) papuošalui „Išvykstantiems“. Publikos simpatijų prizas už juvelyrikos papuošalą „Širdies dūžis“ atiteko Ievai Zigunskajai iš Lietuvos. 

Specialius komisijos diplomus pelnė keturi menininkai: Lauryna Kiškytė, Agnė Žaltauskaitė ir Airidas Skublickas iš Lietuvos bei Ji Young Kim iš Pietų Korėjos.

„Šie metai parodė, kad apie konkursą sužino vis daugiau menininkų, o jų konkursui pateiktų darbų lygis vis auga. Konkurse dalyvavo skirtingos patirties menininkai – buvo ir jaunųjų debiutuojančių, ir pripažintų menininkų darbų“, – sako tarptautinio juvelyrikos konkurso „Atsitiktiniai širdies dūžiai“ komisijos vadovė, Vilniaus dailės akademijos profesorė, menininkė-juvelyrė Laima Kėrienė.

Šių metų konkurso tema buvo socialinė, ja siekta atspindėti pasaulyje vyraujančias aktualijas. Į skelbtą tarptautinį juvelyrikos konkursą „Atsitiktiniai širdies dūžiai“ atsiliepė ir pristatė kūrinius (iš viso jų buvo 90) 72 juvelyrai iš 14 pasaulio šalių. Dėl nugalėtojų vardo rungėsi juvelyrai iš Lietuvos, Lenkijos, Irano, Rusijos, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų, Kinijos, Pietų Korėjos, Taivano, JAV ir kitų valstybių.

Anot konkurso komisijos vadovės, „Amber Trip“ kasmet skelbiamų juvelyrikos meno konkursų dėka pasaulyje vis plačiau sužinoma apie Lietuvą, ypač profesionaliosios juvelyrikos gerbėjų, kuratorių, galerininkų tarpe. Lietuvai – tai pripažinimas aukščiausio lygio meno aplinkoje.

„Amber Trip“ tarptautiniai juvelyrikos meno konkursai yra svarbus įvykis ir Lietuvos menininkams. Tai – galimybė Lietuvos menininkams atitrūkti nuo užsakomosios kūrybos, kur papuošalų vizijas atsineša užsakovai ir dažnai sąlygoja kūrybinius sprendimus. Meno konkursas išlaisvina mąstymą ir pakylėja į aukštesnį lygmenį. Konkursų rezultatai plačiai viešinami ir prieinami virtualioje erdvėje. Sukuriama galimybė pristatyti autorius, kūrinius gerbėjams ir vertintojams, parodų organizatoriams visame pasaulyje“, – teigia prof. L. Kėrienė.

Antrus metus iš eilės „Amber Trip“ parodos lankytojus taip pat pasitinka Autorinės juvelyrikos zona, šiais metais subūrusi 30 autorių. Tai – tarsi paroda parodoje, kurioje pristatomi vienetiniai autoriniai darbai ir yra puiki galimybė pabendrauti su juvelyru apie kūrybos kelią nuo idėjos iki juvelyrinio dirbinio pateikimo vartotojui.

„Amber Trip“ organizatoriai taip pat pritraukė Andrzejaus Bosso parodą „Du elementai“ ir Jaunųjų estų juvelyrikos fondo parodą.

XVI tarptautinė juvelyrikos ir gintaro paroda „Amber Trip 2019“ veiks iki kovo 16 d., 18 val. „Litexpo“ parodų rūmuose rengiamos parodos bendras plotas šiais metais viršija 6,6 tūkst. kv. metrų, iš jo 2,7 tūkst. kv. metrų užima ekspozicijos. Daugiau kaip pusę (apie 60 proc.) ekspozicijų ploto atitenka gintarui ir jo dirbiniams, apie 40 proc. – juvelyrikai.    

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.