Mirė Ignas Egidijus Talmantas – žinomas keramikas, juvelyras ir pedagogas

Eidamas 89-uosius, mirė keramikas, juvelyras, pedagogas Ignas Egidijus Talmantas, trečiadienį savo feisbuko paskyroje pranešė keramikas Tomas Jurgis Daunora.

Ignas Egidijus Talmantas.<br>T.J.Daunoros nuotr.
Ignas Egidijus Talmantas.<br>T.J.Daunoros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2022, 11:03 AM, atnaujinta Aug 4, 2022, 1:12 PM

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo ir savo vardu pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl žinomo Lietuvos keramiko, pedagogo Igno Egidijaus Talmanto mirties.

„I. E. Talmanto atminimą pirmiausia įprasmina ilgametė pedagoginė veikla ir daugybė išugdytų žinomų menininkų. Jo kūrybinėje kraitėje – begalė meno kūrinių. Talmantą domino senos ir naujos technologijos, jis nuolat eksperimentavo, tai pakėlė Lietuvos keramikos meną į naujas kokybines aukštumas. Nuoširdžiai užjaučiu šeimą, artimuosius, kolegas, mokinius ir visus, kuriems teko pažinti šią neeilinę asmenybę“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Kaune gimęs keramikas 1959 metais baigė Lietuvos dailės institutą, 1960–2000 metais dėstė Čiurlionio menų mokykloje.

I. E. Talmantas pirmasis Lietuvoje atkūrė ir kūriniuose panaudojo antikinės molio glazūros technologiją, pritaikė japonų, kinų porceliano, egiptiečių fajanso, prūsų, senąsias lietuvių keramikos technikas.

Menininkas yra sukūręs dekoratyvinės ir buitinės keramikos, šviestuvų, židinių, metalo iškabų visuomeniniams pastatams.

Keramiko kūrinių yra įsigijęs nacionalinis Lietuvos dailės muziejus, Lietuvos nacionalinis muziejus, Kauno keramikos muziejus.

1996 metais jis apdovanotas Gedimino ordino I laipsnio medaliu.

Rugpjūčio 5-ąją 16 val. urna su velionio palaikais bus pašarvota Laidojimo paslaugų centro 1 salėje (Paco g. 4). Rugpjūčio 6-ąją 10 val. Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje bus laikomos šv. mišios už E. Talmanto vėlę. Urna išnešama 13 valandą. Velionis bus laidojamas Rokantiškių kapinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.