Maltos ordino pagalbininkai ištiesė leteną – kvietė nerti į meno pasaulį

Specialiai apmokytus Maltos ordino šunis, kaniterapeutus į savo erdves jau įsileido ir Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Prano Domšaičio galerija – per užsiėmimus kūrybos dirbtuvėse keturkojai augintiniai ir moksleiviams, ir suaugusiems padėjo šviestis, plėsti akiratį, lavinti įgūdžius.

 Keturkojai vedliai padeda susikaupti.<br> R.Petniūnaitės nuotr.
 Keturkojai vedliai padeda susikaupti.<br> R.Petniūnaitės nuotr.
 Keturkojis ekskursijų vedlys.<br> R.Petniūnaitės nuotr.
 Keturkojis ekskursijų vedlys.<br> R.Petniūnaitės nuotr.
Maltos ordino šunims atsivėrė Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus erdvės.<br> P.Domšaičio galerijos nuotr.
Maltos ordino šunims atsivėrė Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus erdvės.<br> P.Domšaičio galerijos nuotr.
 Maltiečių šunys - kūrybos dirbtuvių prižiūrėtojai.<br>P.Domšaičio galerijos nuotr.
 Maltiečių šunys - kūrybos dirbtuvių prižiūrėtojai.<br>P.Domšaičio galerijos nuotr.
 Kūrybos dirbtuvės muziejuje.<br> P.Domšaičio galerijos nuotr.
 Kūrybos dirbtuvės muziejuje.<br> P.Domšaičio galerijos nuotr.
 Maltos ordino tarnyboje.<br>R.Petniūnaitės nuotr.
 Maltos ordino tarnyboje.<br>R.Petniūnaitės nuotr.
 Kūrybos dirbtuvės muziejuje.<br>P.Domšaičio galerijos nuotr.
 Kūrybos dirbtuvės muziejuje.<br>P.Domšaičio galerijos nuotr.
 Maltiečių šunys - ekskursijų vedliai.<br> R.Petniūnaitė nuotr.
 Maltiečių šunys - ekskursijų vedliai.<br> R.Petniūnaitė nuotr.
Pažintis su Klaipėdos kultūrų komunikacijų centru.<br> R.Petniūnaitės nuotr.
Pažintis su Klaipėdos kultūrų komunikacijų centru.<br> R.Petniūnaitės nuotr.
 Terapiniai šunys - vaikų bičiuliai.<br> R.Petniūnaitės nuotr.
 Terapiniai šunys - vaikų bičiuliai.<br> R.Petniūnaitės nuotr.
 Maltos ordino tarnyboje.<br> R.Petniūnaitės nuotr.
 Maltos ordino tarnyboje.<br> R.Petniūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Dec 27, 2022, 2:38 PM, atnaujinta Dec 27, 2022, 2:40 PM

Jau antrus metus įgyvendinamas bendruomeniškumą skatinantis socialinis projektas „Duok leteną, drauge, kursime kartu“, sutelkė vaikus, įvairaus amžiaus ir profesijų žmones su specialiaisiais poreikiams, padėjo jiems giliau pažinti meno pasaulį, atskleisti savo galias ir patiems tapti aktyviais kūrėjais.

Asistentai – keturkojai draugai

Su kaniterapeutais ir dailininkais apžiūrėję galerijos parodas, ištyrinėję iš kaip ir iš ko kuriami dailės kūriniai Klaipėdos „Litorinos“ mokyklos auklėtiniai, Socialinių paslaugų centro „Danė“, neįgaliųjų centro „Klaipėdos lakštutė“, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Klaipėdos viltis“ atstovai ir patys kibo į darbą: lipdė iš molio ir skulptūrinio plastilino, išbandė grafikos presą, glaistu ir mentelėmis tapė ant tekstilės maišelių, kūrė knygų skirtukus iš džiovintų augalų.

P.Domšaičio galerijos durys svetingai atsivėrė ir maltiečių šunims – kūrybos dirbtuvėse jie tapo nepamainomais asistentais: persikūnijęs į menotyrininką Erdelio terjeras Kuršis emocingai reiškė savo požiūrį į pradedančiųjų menininkų darbus.

Berno zenenhudo veislės kalytė Lota, anglų kokierspanielė Kleopatra jautresniems kūrėjams padėjo nusiraminti, susikaupti mintimis. Jaučiant tokių pagalbininkų dėmesį, ne vienam kilo noras sukurti ir šuniuko portretą.

Ankstesnių bendrų projektų ir švietėjiškų veiklų patirtis rodo, kad gyvūnai tokiuose užsiėmimuose kuria glaudžią, emociškai pozityvią aplinką, skatina dalyvių atvirumą, pasitikėjimą savimi ir vienas kitu, o tai labai svarbu bendraujant su specialių poreikių turinčiais žmonėmis, kurie dažnai jautriau reaguoja į naujas erdves, veiklas, jiems nepažįstamus asmenis.

Bendromis uostamiesčio muziejininkų, pedagogų ir kaniterapeutų pastangomis parengta švietėjiška programa, kurią sudaro devynios kūrybos dirbtuvės, skirtos įvairioms vaizduojamosios dailės šakoms ir priemonėms pristatyti.

Visi džiaugiasi rezultatais

Maltos ordino pagalbos tarnybos narė Loreta Jurkuvienė rami dėl kultūros įstaigose su terapiniais šunimis bendraujančių vaikų saugumo: „Šveicariškų veislių zenenhundai – ištikimi žmonių draugai, Alpėse pasiklydusių keliautojų gelbėtojai. Tokie šunys visus prisileidžia, leidžiasi glostomi, jiems patinka bendrauti su vaikais ir senoliais“, – aiškino kaniterapeutė.

„Tarnybiniai šunys, jų gebėjimas bendrauti su žmonėmis P.Domšaičio galerijos dirbtuvių vadovams ir dalyviams padėjo greičiau užmegzti socialinius ryšius, įsitraukti į kūrybą. Keturkojų žingeidumas, žaismingumas visiems leido pasijusti natūraliau, drąsino tyrinėti eksponatus, savaip juos interpretuoti. Visa tai, ateityje, manau, išsiplėtos į kitus įdomius projektus ir veiklas“, – rezultatais džiaugėsi projekto „Duok leteną, drauge, kursime kartu“ koordinatorė Vaidė Gaudiešiūtė.

Kūrybos dirbtuvėms savanorystės pagrindais neatlygintinai vadovavo Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos pedagogai dailininkai Birutė Andriekutė, Rita Budvytytė, Deivyda Baltuškienė, Loreta Poškienė, Inga Šmietienė, Rasa Užpelkytė, V.Gaudiešiūtė, „Aitvaro“ gimnazijos dailės mokytoja Žaklina Peseckaitė.

Pedagogams talkino patyrusi kaniterapeutė L.Jurkuvienė, psichologė Alva Survilienė, vadybininke Inga Norkūnienė su savo augintiniais.

Salėse – ekskursijų vedliai

Klaipėdos Parodų rūmų Kultūrų komunikacijų centre (KKKC) apsilankiusiems moksleiviams ne tik ekskursijų vadovai, bet ir maltiečių šunys padėjo susipažinti su naujomis ekspozicijomis.

Prieš kelerius metus surengtas dar neregėtas eksperimentas pranoko lūkesčius – vaikai, lydimi draugiškai nusiteikusių keturkojų vedlių ir jų šeimininkų, veržėsi į parodų sales apžiūrėti meno kūrinių, susipažino ir su šios įstaigos užkulisiais.

Paklaidžioti KKKC parodų salėmis su uodegas linksmai vizginančiais keturkojais palydovais vėliau panoro ir vyresniojo mokyklinio amžiaus vaikai, studentai, taip pat ir suaugusieji.

Maltos ordino šunys ir jų šeimininkės Lietuvos jūrų muziejui padėjo ten susirinkusiems specialių poreikių moksleiviams pristatyti programą „Žuvininkai mes esame“ – keturkojai bičiuliai sukūrė žaismingą, saugią aplinką.

Kopgalyje įsikūrusio muziejaus darbuotojai pasakojo apie nykstančius ir mažai žinomus jūrų gyvūnus. Vandens arenoje ratus sukantys delfinai ir šalia sutūpę dresuoti šunys vaikų dėmesio neblaškė, priešingai – tvyrojo palankus mikroklimatas.

Įgimtų savybių nepakanka

Ne kiekvienas net ir labai meilus šuo tinka tarnystei Maltos ordine – jaunikliai atrenkami nuo dviejų mėnesių, paskui šeimininkai akylai stebi, kaip jie elgiasi įvairiose situacijose, kaip bendrauja su žmonėmis.

Įgimtų savybių šunims, pasirodo, nepakanka – šeimininkai juos ilgai ir kantriai moko, kad po to galėtų dalyvauti maltiečių rengiamuose kaniterapijos seansuose, kituose viešosiose erdvėse vykstančiuose renginiuose.

Kaniterapeutai pastebi, jog skirtingo charakterio šunys patys susiranda auditoriją pagal temperamentą – uždaresnius vaikus išjudina, jie tampa atviresni ir guvesni. Išdykėliai bendraudami su gyvūnais susikaupia, dėmesingiau klauso paskaitų, jaučia atsakomybę.

Užsiėmimai su tarnybiniais šunimis uostamiesčio kultūros įstaigose dar kartą patvirtino jų socialinę naudą, prasmę ir reikalingumą. Tęstinį projektą „Duok leteną, drauge, kursime kartu“ remia Klaipėdos savivaldybė.

Klaipėdos maltiečiai, beje, vieni pirmųjų Lietuvoje, pasitelkę į pagalbą dresuotus šunis, pradėjo lankyti vienišus senelius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.