įspūdingi žiemos vaizdai Europos parke: menininkai už tvarų pasaulį

Meno kalba dažnai paliečiamos, iškeliamos itin svarbios temos, tos, kurių jokiu būdu negalima ignoruoti. Gali būti stojama akistaton su šiandieninį pasaulį ištikusiomis krizėmis, atspindimi kiekvieną neraminantys sunkumai, keliami svarbūs klausimai. Ir kas žino, galbūt įvairių tautų menininkų dialogas vienoje erdvėje gali tapti svarbia inspiracija. Galbūt kūrybiškumas, gebėjimas pažvelgti kitu kampu yra tai, ko itin reikia tam, kad būtų atrasti tam tikri sprendimai?

Jerzy Kędziora „Dviese su kėde“ Europos parke.<br>E.Knispelio nuotr.
Jerzy Kędziora „Dviese su kėde“ Europos parke.<br>E.Knispelio nuotr.
Matias di Carlo. „Gravitacija svarbi“.<br>Europos parko archyvo nuotr.
Matias di Carlo. „Gravitacija svarbi“.<br>Europos parko archyvo nuotr.
Europos parko archyvo nuotr.
Europos parko archyvo nuotr.
Andrii Ilinskyi. „Mykolas Arkangelas“.<br>Europos parko archyvo nuotr.
Andrii Ilinskyi. „Mykolas Arkangelas“.<br>Europos parko archyvo nuotr.
Jerzy Kędziora „Dviese su kėde“ Europos parke.<br>Europos parko archyvo nuotr.
Jerzy Kędziora „Dviese su kėde“ Europos parke.<br>Europos parko archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Vilma Dečkutė Žukauskienė, Europos parkas

Dec 7, 2023, 11:52 AM

Visos šiandienos pasaulį sukrečiančios krizės: ir karo, ir klimato kaitos, ir epidemijų, yra vieno paveikslo dalis. Šiame, nestabilumo, fragmentiškumo kontekste šiuolaikinių menininkų idėjų sklaida ypač aktuali. Galbūt universalių, stiprių ir paveikių idėjų reprezentavimas, intuityvus pajautimas ir gilesnis suvokimas gali prisidėti ieškant išeičių ir sprendimų.

Europos parkas – vieta kur susitinka įvairiausios, viso pasaulio šalys ir kultūros, skirtingi savo sumanymais menininkai. Garsiausių pasaulio kūrėjų skulptūrą Vilniaus rajone in situ eksponuojančiame Europos parko muziejuje nuolatos siekiama vystyti dialogą tarp įvairių kultūrų, tarp žmogaus ir gamtos, skatinantį kurti ir puoselėti supratimą, toleranciją ir pasitikėjimą vieni kitais.

Muziejus siekia pritraukti ir eksponuoti menininkų darbus iš kuo įvairesnių šalių, skirtingus savo idėjomis, menine raiška. 2023-iaisiais kūrėjai Europos parke pristatė savo kūrinius, kuriais kalba aktualiausiomis šių dienų temomis. Muziejus po atviru dangumi šalia Vilniaus tapo namais Argentinos, Ukrainos ir Lenkijos skulptorių darbams, kurie papildė išskirtinę Lietuvos šiuolaikinio meno ekspoziciją.

Filosofinių idėjų raiška M. di Carlo skulptūroje

Matias di Carlo – argentinietis menininkas, šiuo metu gyvenantis ir kuriantis Ispanijoje. Jo darbai – didžiulės abstrakčios metalinės struktūros. Metalo apdirbimas – tai M. di Carlo italų kilmės šeimos tradicija: ankstesnės kartos viena po kitos užsiėmė meistriška menine metalo kalvyste. Tuo tarpu menininkas, ieškodamas savo kelio, šeimos tradicijas perkėlė į šiuolaikinę skulptūrą.

2023 m. vasarą Europos parke buvo pristatyta Matiaso di Carlo skulptūra „Gravitacija svarbi“. Tai kūrinys iš įspūdingos „Klosčių“ („Folds“) serijos, inspiruotos prancūzų filosofo G. Deleuze’o raštų. M. di Carlo kuria iš metalo, kurį lenkia tarsi popierių, ir taip kuria savotiškus gigantiškus origamius. Jo kūriniai leidžia atrasti savitą šviesos ir šešėlio žaismą, yra minimalistiniai, kviečiantys pažvelgti tarsi anapus „griežtos“ pilkos medžiagos, iš kurios yra sukurti.

Dirbdamas savo dirbtuvėse menininkas stengiasi naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius ir perdirbamas medžiagas. M. di Carlo siekia unikalia savo raiška perteikti idėjas, visuomet išlikdamas atidus aplinkai, kurioje kuria, kurioje eksponuojami jo darbai.

Kovotojo už dieviško teisingumo atkūrimą tema A. Ilinskyi kūryboje

Ukrainietis menininkas Andrii Ilinskyi Europos parke apgyvendino vieną iš trijų vienos meno kūrinių serijos darbų. Lietuvos auditorijai pristatomo kūrinio motyvas – Arkangelo Mykolo, apsaugančiojo, gynėjo, stiprybės ir šviesos įkūnytojo. Kiti du šios stiprios simbolikos serijos meno darbai eksponuojami užsienio valstybėse.

Kyjivo skulptorius A. Ilinskyi yra Ukrainos nacionalinės menininkų sąjungos narys. Tik Ukrainai atgavus nepriklausomybę, menininko kūryba buvo pradėta eksponuoti. Jo darbai eksponuojami Ukrainos muziejuose ir svetur. Šiuo metu menininkas gyvena ir kuria Vilniuje.

Netaikiame, su karo krizėmis susiduriančiame pasaulyje neretai lieka ieškoti stipriausių simbolių, galinčių padėti pajusti tam tikrą atramą, tam tikrą saugumą. A. Ilinsky savo kūryba pasirenka liudyti tikėjimą gėriu, teisingumo atkūrimu.

J. Kedzioros skulptūrinė kalba: balansavimas ties riba

Lenkijos menininkas Jerzy Kedziora kuria realaus dydžio žmogiškas figūras. Jam itin svarbu pasiekti žmones, ištrūkti iš už muziejų sienų ir susitikti su žiūrovu atvirose viešosiose erdvėse.

Skulptorių J. Kedziorą visuomet žavėjo judėjimo, judesio raiška skulptūroje. Tačiau taip pat jo kūrybai didelę įtaką darė politika, valstybės aktualijos (1980-ųjų „Solidarumo“ judėjimas Lenkijoje, vedęs į komunizmo baigtį šalyje), egzistenciniai klausimai.

Lynas, ant kurio balansuoja menininko figūros, – tai simbolinė riba, ant kurios stovima, pavyzdžiui, pereinant iš vienos sistemos į kitą. Tai gali būti ir plonytė riba, ant kurios laikosi žmonija, atsidūrusi akistatoje su šiandienos globaliais iššūkiais.

Meno kalba apie tai, kas svarbu kiekvienam

Skirtingas šalis, tautas ir žemynus atstovaujantys menininkai kalba ta pačia kalba, ir kelia tuos pačius egzistencinius, opius šių dienų klausimus. Pasaulis kriziniu laikotarpiu: klimato krizė, ištikusi planetą, karo krizė, ir, galima sakyti žmogiškųjų vertybių krizė, kai pasaulį ištinka daug negandų, susiduriama su žiauriais nusikaltimais. Visa tai taip pat tam tikra prasme stipriai vienija, ir skatina garsiai kalbėti šiomis temomis bei ieškoti sprendimų.

Pasaulio visuomenėje pagrįstai kyla nerimas dėl mūsų planetos ateities, o vykstantys karai ypač aktualizuoja taikos klausimo svarbą. Į Europos parką pakviesti menininkai, kurie nėra abejingi esminiams šiandienos iššūkiams, o jų asmeninė pozicija išsakoma plastine raiška – tvariais meno kūriniais. Argentinietis M. Di Carlo atkreipia dėmesį į tęstinumo ir tradicijos svarbą, o ukrainietis A. Ilinskyi skiria dėmesį taikos ir saugumo temai. J. Kedziora akcentuoja simbolinę plonytę ribą, ant kurios balansuojama šiandien. Tai aktuali menininkų žinutė planetos visuomenei iš Europos parko, kuriame susitinka skirtingos kultūros, o kartu ir žmonės iš viso pasaulio, kuri skatina rūpestį bendražmogiškomis vertybėms, be kurių ateitis netektų prasmės.

Įdomu, kad menininkai savotiškai paliečia gravitacijos, sunkio temą. M. di Carlo meno kūrinys jau savo pavadinimu teigia „Gravitacija svarbi“, tuo tarpu J. Kedziora, priešingai, – gravitaciją tarsi neigia ir savo kūrinį pakelia mums aukštai virš galvų. Tuo tarpu A. Ilinskyi skulptūra, nors vaizduojanti nežemišką būtybę, regis, turi tvirtą pagrindą po kojomis.

Svarbu būti sąmoningiems iškilusių krizių akivaizdoje, tokių kaip visos planetos išlikimui kilusi grėsmė nutrūkus žmogaus vienovei su gamta, ar tautų agresijos vienų prieš kitas pasireiškimas, sukeliantis neišmatuojamą kančią, ilgalaikes trauminių patirčių, demoralizacijos pasekmes.

Projektą „Profesionalaus meno ir kultūros lauko plėtra Europos parke. Menininkai už tvarų pasaulį“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Užsienio šiuolaikinio meno kūrėjai, kurių darbai tapo prieinami visiems Europos parko muziejaus ekspozicijoje, tarsi primena, skatina neignoruoti to, kas svarbu, saugoti ir puoselėti bendražmogiškas vertybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.