Liepos 22 d. – žiurkių naikintojų diena

Saulė teka: 5 val. 10 min. Saulė leidžiasi: 21 val. 40 min.

Stebuklingasis fleitininkas išvedė žiurkes iš Hamelino. Tiesa, vėliau, negavęs pinigų, išvedė ir vaikus. Gaila, kad vienos žiurkės iš Norvegijos 2011 m. niekas laiku neišvedė.
Stebuklingasis fleitininkas išvedė žiurkes iš Hamelino. Tiesa, vėliau, negavęs pinigų, išvedė ir vaikus. Gaila, kad vienos žiurkės iš Norvegijos 2011 m. niekas laiku neišvedė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 22, 2012, 1:01 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:19 PM

Su vardo diena sveikiname Dalių, Mantilę, Magdaleną

Šią dieną Lietuvoje

1919 m. Norvegija pripažino Lietuvą de facto.

1922 m. Lietuvos Respublika ir JAV užmezgė abipusius oficialius diplomatinius santykius.

1940 m. „Liaudies seimas“ priėmė Žemės nacionalizavimo deklaraciją. Ji paskelbė, kad visa žemė, jos gelmės, visi miškai ir jų turtai tampa darbininkų bei valstiečių valstybės nuosavybe. Viskas tapo visų, reiškia – niekieno. Deja, iki šiol sunkiai sveikstame nuo tuomet įdiegto požiūrio.

1945 m. netoli Lyduvėnų geležinkelio stoties (Raseinių aps., Kelmės valsčius) esančiame miške įvyko Virtukų kautynės. Išduoti ir 1500 NKVD karių apsupti Žebenkšties rinktinės partizanai kelias valandas gynė savo įtvirtinimus, o po to sėkmingai atsitraukė ir NKVD nesugebėjo sunaikinti būrio. Iš 60 Žebenkšties kovotojų žuvo likę atsitraukimą dengti 14 karių, NKVD neteko 40 stribų.

Šią dieną pasaulyje

Gambijoje – Revoliucijos diena. 

Antroji metuose skaičiaus „pi“ diena. Pirmoji, visiems suprantama, yra kovo 14-ąją. Visi žinome, kad 3.14 yra sutrumpintas skaičius „pi“. O kodėl šiandien? Nes 22 septintojo mėnesio diena, o padalinę 22 iš 7 gausime „pi“. Aišku, tik didžių moksliukų, bet vis tiek šventė.

Pasaulio žiurkių naikintojų diena, beje, irgi yra antroji metuose. Tačiau šį sykį viskas dėl pasakorių kaltės. Mat broliai Grimai parašė, kad fleitininkas savo muzika iš Hamelino miesto išviliojo visas žiurkes birželio 26-ąją, o Roberto Browningo eilėraštyje minima liepos 22-oji. Žodžiu, žiurkių naikintojai vis tiek švenčia, tad ir žiurkės gali lengviau atsipūsti.

1706 m. Anglijos ir Škotijos karalysčių atstovai sutarė dėl sąjungos akto, kuris po abiejų šalių Parlamentų patvirtinimo buvo pasirašytas 1707 m. Taip susikūrė nauja, Didžiosios Britanijos, karalystė.

1793 m. Aleksandras Mackenze pasiekė Ramųjį vandenyną ir tapo pirmuoju iš Europos kilusiu amerikiečiu skersai perėjusiu visą Kanadą.

1894 m. surengtos pirmosios automobilių lenktynės, kuriose motorizuoti ekipažai varžėsi, važiuodami iš Paryžiaus į Ruaną. Pirmasis finišą pasiekė Jules-Albert de Dionas, tačiau oficiali pergalė buvo skirta Georgesui Lemaitre, vairavusiam 3 arklio jėgų „Peugeot“ automobilį.

1912 m. įvyko penktųjų Olimpinių žaidynių Stokholme uždarymo ceremonija. Tokia speciali iškilminga ceremonija tuomet buvo surengta pirmą kartą.

1927 m. Prancūzijoje pirmą kartą apibrėžta Šampanės apeliacija (šampano gamybos zona). Šiuo metu ji apima 319 kaimų (apie 34 tūkst. Hektarų plotą). Tik čia gaminamas putojantis vynas gali būti vadinamas šampanu.

1933 m. Wiley Postas tapo pirmuoju žmogumi, kuris vienas apskrido aplink pasaulį. Per 7 dienas, 18 val. Ir 45 min. jis įveikė 25099 km.

1944 m. Lenkijos nacionalinio išsivadavimo komitetas paskelbė savo manifestą. Oficialiai buvo skelbiama, kad Lenkijoje nuo šios dienos prasidėjo komunistų valdymas.

1951 m. Dezikas ir Cyganas tapo pirmaisiais šunimis pakilusiais į subkosminę orbitą. Tuo periodu Sovietų mokslininkai naudojo šunis, kad ištirtų žmogaus galimybes skristi į kosmosą.

1983 m. Lenkijoje oficialiai atšaukta karinė padėtis, kuri buvo įvesta 1981 m. prasidėjus masiniams politiniams protestams.

1992 m. išsigandęs, kad bus išduotas JAV iš savo prabangaus kalėjimo pabėgo Kolumbijos narkotikų kartelio baronas, Pablo Escobaras.

2003 m. JAV 101 oro desanto divizijos kariai atakavo slėptuvę Irake. Atakos metu buvo nužudyti su Sadamo Huseino sūnūs, keturiolikmetis jo anūkas Mustafa ir jų asmens sargybiniai.

2011 m. Psichopatas Andersas Breivikas Norvegijoje surengė du teroro išpuolius. Oslo centre savo gamybos bomba mėgino susprogdinti vyriausybės statinius, o po to Utiojos saloje surengė ten stovyklavusių jaunuolių skerdynes. Tą dieną žuvo 77 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.