Rugsėjo 15 d. – Tarptautinė demokratijos diena

Saulė teka: 6 val. 49 min. Saulė leidžiasi: 19 val. 39 min.

Demokratiją keikiame daugiau negu bet kurią kitą sistemą, tačiau tik todėl, kad ji vienintelė už tai nebaudžia. Tik ji kiekvienam suteikia teises, nors dažnai ir nemoka priversti laikytis pareigų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Demokratiją keikiame daugiau negu bet kurią kitą sistemą, tačiau tik todėl, kad ji vienintelė už tai nebaudžia. Tik ji kiekvienam suteikia teises, nors dažnai ir nemoka priversti laikytis pareigų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 15, 2012, 1:01 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:01 PM

Su vardo diena sveikiname Rolandą, Vismantą, Nikodemą, Rimagailę, Eugeniją

Šią dieną Lietuvoje

1989 m. Šalčininkų ir Vilniaus rajonai pasiskelbė lenkų teritoriniais nacionaliniais rajonais ir ėmė siekti autonomijos. Rajonai, nors ir nesutardami dėl galutinių tikslų (šalčininkiečiai norėjo autonomijos SSRS sudėty, o Vilniaus r. - Lietuvoje), kartu kūrė autonomijos planus iki 1991 m. Tik Lietuvos vyriausybei įvedus tiesioginį valdymą ir pakeitus autonomiją kūrusius rajonų vadovus, pavyko išvengti Lietuvos teritorijos draskymo.

1990 m. Klaipėdoje pradėtas leisti „Respublikos leidinių“ grupei priklausantis laikraštis „Vakarų ekspresas“. Jis pakeitė prieš tai leistą savaitraštį „Mažoji Lietuva“.

2009 m. Mažiau nei metus išbuvęs LR Seimo Pirmininko poste Arūnas Valinskas atstatydintas iš pareigų. Politikos senbuviai dar karta įrodė, kad net stambi žuvis šou versle, politikos baseinėlyje prieš juos yra lyg krevetė prieš ryklį.

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinę demokratijos dieną žmonės mokosi suvokti jos vertybes. Galbūt keikiate ją ir sakote, kad viską, ką iš jos gavote, tai teisę keikti valdžią, tačiau praradę tokią teisę juk keiktumėtės dar labiau, tik tyliau. Demokratija reiškia „liaudies valdžia“, o tai pirmiausia laisvė reikšti požiūrį ir teikti pasiūlymus. O jei valdžia jų negirdi, tai tik todėl, kad per rinkimus patys apankame. Tad, už geresnį regėjimą!

Prostatos vėžiu serga beveik kas trečias vyresnis negu 50 metų vyras. O juk nuo jo nenumirti būtų taip lengva, jei kiekvienas reguliariai pasitikrintų. Siekdama geriau informuoti visuomenę apie klastingą, tik „stipriąją lytį“ marinančią ligą, Europos urologų draugija, kuriai priklauso ir Lietuvos urologai, paskelbė Pasaulinė kovos su prostatos vėžių dieną.

Meksikoje, nepriklausomybės dienos išvakarėse, minima „Dolores šauksmo“ diena. 1810 m., mažame Dolores miestelyje, katalikų kunigas Miguelis Hidalgo y Costilla, paskelbė karą dėl šalies nepriklausomybės.

Jungtinė Karalystė pagerbia tuos, kurie kovėsi ir žuvos mūšyje dėl Britanijos (1940 m.). Fašistinei Vokietijai pradėjus puolimą, siekiant užimti Britų salas, įvyko milžiniškas aviacijos mūšis, vėliau pavadintas „Mūšiu dėl Britanijos“. Tuomet vokiečiai buvo sustabdyti, o šalies premjeras Vinstonas Čerčilis pasakė istorinė kalbą: „Dar niekuomet žmonijos karų istorijoje, tiek daug žmonių nebuvo skolingi šitiek daug, tokiam mažam žmonių skaičiui.“

Indijoje – inžinierių diena. Gvatemala, El Salvadoras, Hondūras, Nikaragva ir Kosta Rika švenčia nepriklausomybės dienas. 1821 m. šios šalys išsivadavo nuo Ispanijos „globos“.

1616 m. Italijoje, Frascali miestelyje, duris atvėrė pirmoji Europoje nemokama visuomeninė mokykla, kurioje galėjo mokytis ne vien aristokratų atžalos.

1789 m. įsteigtas JAV valstybės departamentas. Tuo metu jis vadinosi užsienio reikalų departamentu.

1916 m. besitęsiančiame Pirmojo pasaulinio karo mūšyje prie Somme upės pirmą kartą žmonijos istorijoje dalyvavo tankai.

1935 m. Fašistinė Vokietija patvirtino naują valstybinę vėliavą – taip, taip, tą garsiąją, su svastiką – ir priėmė Nurembergo įstatymą, pagal kurį žydai prarado teisę turėti Vokietijos pilietybę.

1959 m. Nikita Chruščiovas tapo pirmuoju Sovietų Sąjungos vadovu su vizitu atvykusiu į JAV. Kaip ir visiems atvykėliams iš „komunistinio rojaus“, jam ši šalis paliko neišdildomą įspūdį. Tiesa, Coca-cola vyrui labai nepatiko, užtat kukurūzai taip sužavėjo, kad po to visa Sovietų Sąjunga ėmėsi jų auginimo.

1968 m. SSRS paleido kosmini zondą „5“, kuris tapo pirmuoju apskriejusiu Mėnulį ir grįžusių atgal į Žemę.

1981 m. JAV Senato teisėsaugos komitetas patvirtino Sandrą Day O'Connor šalies Aukščiausiojo teismo teisėja. Ji tapo pirmąja JAV istorijoje moterimi užėmusia šias pareigas.

1993 m. Lichtenšteino princas Hansas-Adamas II paleido savo šalelės Parlamentą.

Linksmosios šios dienos taisyklė labai paprasta – kepurės gamybos dieną reikia pasidaryti kepurę. Būtų paprasta – paimi „Lietuvos rytą“ išlankstai ir nešioji. Būtų, jei nelytų. Deja, net stipriausią Lietuvos laikraštį lietus žudo efektyviau negu neįtinkantys valdžiai straipsniai, tad kepurę teks pasidaryti iš kažko tvirtesnio. Gali būti tradiciniai šiaudai, gali – netradicinės tinklinės kojinės, tačiau šios dienos tikslas – nė žingsnio be kepurės – turi būti įgyvendintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.