Spalio 12 d. – Pasaulinė organų donorystės diena

Saulė teka: 7 val. 39 min. Saulė leidžiasi: 18 val. 31 min.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad N. Chruščiovas batu daužė tik stalą, už kurio sėdėjo sovietų delegacija, ir to momento jokios kameros neužfiksavo. O pasaulyje paplitęs kadras, kuriame aovietų lyderis daužo JTO tribūną, tėra montažas. Nors esmė dėl to nesikeičia - šis pykčio protrūkis simbolizavo atšilimo periodo pabaigą.
Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad N. Chruščiovas batu daužė tik stalą, už kurio sėdėjo sovietų delegacija, ir to momento jokios kameros neužfiksavo. O pasaulyje paplitęs kadras, kuriame aovietų lyderis daužo JTO tribūną, tėra montažas. Nors esmė dėl to nesikeičia - šis pykčio protrūkis simbolizavo atšilimo periodo pabaigą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-12 01:01, atnaujinta 2018-02-18 01:07

Su vardo diena sveikiname Serapiną, Rudolfą, Gantą, Ralfą, Salviną, Deimantę

Šią dieną Lietuvoje

1398 m. Nemuno saloje Jogailos vietininkas Lietuvoje, Didysis kunigaikštis Vytautas, vykdydamas savo nepriklausomą politiką, eilinį kartą sudarė „amžinąją taiką” su ordinu ir pripažino Žemaitiją ordino valda. Garantuota abipusė parama siekiant įsigalėti rusų žemėse. Lietuvos bajorai paskelbė Vytautą Lietuvos karaliumi.

1920 m. „sukilusiems“ lenkams (aišku, be jokios Lenkijos valdžios paramos) užėmus Vilnių, jų vadas, generolas L. Želigovskis, paskelbė, kad įkuriama Vidurinės Lietuvos valstybė. Valstybės vadovu paskelbtas generolas L. Želigovskis, vykdomoji valdžia priklausė Laikinajai valdančiajai komisijai, veikė karo teismai. 1922 m. sausio 8 d. įvyko rinkimai į marionetinį Vidurio Lietuvos Seimą, kuriuos dauguma lietuvių, baltarusių ir žydų boikotavo. Išrinktasis Seimas nutarė prijungti kraštą prie Lenkijos.

Šią dieną pasaulyje

Kiekvienais metais spalio antrąjį šeštadienį minima Pasaulinė organų donorystės ir transplantacijos diena. Puiki proga pasirūpinti, kad pačiam per anksti mirus bent vienas kitas organas liktų gyventi ir Žeme vaikščiotu žmogus, kuris savo džiaugsmu padės išpirkti ne vieną paties padarytą nuodėmę.

Malavyje šiandien – Motinos diena. Brazilijoje – Vaikų diena.

Ekvatorinė Gvinėja švenčia 1968 m. nuo Ispanijos atgautos nepriklausomybės metines.

Daugelyje Pietų ir Lotynų Amerikos valstybių šiandien šventės susietos su Kolumbo Amerikos atradimo metinėmis. Lotynų Amerikoje švenčiama Rasės diena. Meksikoje – tiesiog Amerikos atradimas. Venesueloje minima vietinių žmonių Pasipriešinimo diena, o Kosta Rikoje – Kultūrų diena. Bahamose – Atradėjų diena, o Urugvajuje – Amerikų diena. Ta pačia proga Ispanijoje švenčiama Ispanijos nacijos diena.

JAV šiandien – Laisvamaniškumo diena. Taip paminimos Salemo raganų teismo pabaigos metinės. Virtęs religinio fanatizmo, tamsos ir isterijos triumfu, procesas buvo nutrauktas po to, kai šią dieną 1692 m. Masačusetso gubernatorius Williamas Phipsas parašė laišką Britanijos monarchams, nurodęs, kad teismas nusirito iki visiškai absurdiškų kaltinimų, o įrodymais jau vadinami bet kieno teiginiai, kad matė tą ar kitą bendraujant su velniu ar dvasiomis. Vis dėlto daug aukų pareikalavęs procesas buvo nutrauktas ne dėl to, kad kažkam nušvito protas ir jis suprato, jog raganų tiesiog nėra, o, greičiausiai todėl, kad tarp kaltinamųjų vis dažniau ėmė rodytis aukštą padėtį kolonistų hierarchijoje užimantys asmenys. Winstonas Churchillis kažkada pasakė: „Ką išmintingas daro iš karto, kvailys padaro galiausiai.“ Kažkada žmonės medžiojo raganas, vėliau joms ėmė lipdyti kitokius pavadinimus, dabar Lietuvoje gaudomas pedofilų klanas, o esmė ta pati – nepagrįsti kaltinimai siekiant kažkokios naudos sau ir tamsių žmonių noras rasti dėl visko kaltus. Negi kaltinsi savo tamsą?

1492 m. Kristupo Kolumbo ekspedicija pasiekė Ameriką ir išsilaipino Bahamose. Tiesa, pats Kolumbas buvo šventai įsitikinęs, kad atvyko į Indiją.

1773 m. Virginijos valstijoje, JAV, duris atvėrė pirmoji Amerikoje prieglauda dvasios ligoniams - „Asmenims, išprotėjusiems ir praradusiems orientaciją“.

1799 m. Jeanne Genevieve Labrosse tapo pirmąja parašiutininke – ji su parašiutu iššoko iš oro baliono, pakilusio į 900 m. aukštį.

1810 m. Miunchene (Vokietija) surengta pirmoji alaus šventė „Oktoberfest“. Karališkoji Bavarijos šeima pakvietė miesto gyventojus kartu švęsti princo Liudviko vestuves.

1823 m. škotas Charlesas Mackintoshas pardavė pirmąjį lietpaltį.

1960 m. sovietų lyderis Nikita Chruščiovas nebeišlaikė ir užlipęs į JT Generalinės asamblėjos tribūną ėmė daužyti ją savo batu. Taip komunizmo bastiono vadas reagavo į Filipinų pastabą apie sovietų kolonijinę politiką Rytų Europoje.

1964 m. sovietai paleido kosminį laivą „Voschod 1“ - pirmąjį, kuriame buvo kelių žmonių komanda.

1984 m. norėdami nužudyti Britanijos premjerę Margaret Thatcher Airijos išsivadavimo armijos IRA teroristai susprogdino bombą Brightono (Anglija) viešbutyje. Premjerė nenukentėjo, tačiau žuvo 5 žmonės, o 31 buvo sužeistas.

1999 m. buvusi autonominė Sovietų Sąjungos respublika Abchazija paskelbė savo nepriklausomybę nuo Gruzijos.

Tarptautinė pasipiktinimo šūksnio diena. Kankina nemalonumai darbe? Erzina kvaila valdžia, paiki vaikai, nesupratingi tėvai, prastos televizijos laidos, grūstys keliuose?.. Raskite žmogų, kurio niekas nenervina! Taigi, šiandien lygiai 12 val. Grinvičo laiku (Lietuvoje – 14 val.) išeik į gatvę ir išliek visą savo pasipiktinimą garsiu riksmu. Sumanymo autoriai tvirtina, kad pusę minutės parėkus palengvės… Arba kaimynai ant galvos numes vazoną…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.