Lapkričio 19 d. – Tarptautinė tualetų diena

Saulė teka: 7 val. 54 min. Saulė leidžiasi: 16 val. 13 min.

Galbūt kažkur pasauly laimingi unitazai su šildomais dangčiais ir apiplovimo mechanizmu šiandien linksmai švenčia. Tačiau mūsų tėvynėje dar yra ne vienas štai taip vargstantis tualetas ir jo unitazui tikrai ne švęsti, o streikuoti norisi!<br>M.Patašiaus nuotr.
Galbūt kažkur pasauly laimingi unitazai su šildomais dangčiais ir apiplovimo mechanizmu šiandien linksmai švenčia. Tačiau mūsų tėvynėje dar yra ne vienas štai taip vargstantis tualetas ir jo unitazui tikrai ne švęsti, o streikuoti norisi!<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 19, 2012, 12:01 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:37 PM

Su vardo diena sveikiname Dainotą, Dainių, Rimgaudę, Matildą

Šią dieną Lietuvoje

1991 m. Tarptautinis olimpinis komitetas oficialiai pakvietė nepriklausomą Lietuvos valstybę dalyvauti 1992 m. olimpinėse žaidynėse Abervilyje ir Barselonoje.

1992 m. Lietuvos Atkuriamasis Seimas paskelbė Lietuvos Respublikos kariuomenės atkūrimo aktą. Puiki proga ir Lietuvai šiandien švęsti Vyrų dieną.

Šią dieną pasaulyje

Tarptautinė vyrų diena būtent šiandien pradėta minėti 1999 m. Trinidade ir Tobago. Idėją parėmė UNESCO, tad šiuo metu Tarptautinė vyrų diena minima daugiau nei 60 šalių, tiesa, Lietuvos tarp jų nėra. Pati idėja sukurti tokią dieną, kaip atsaką kovo 8-ąją švenčiamai Tarptautinei moterų dienai, kilo dar 1960-aisiais. Sovietų Sąjungoje tokia diena neoficialiai buvo tapusi vasario 23-ioji, tačiau juk ne visi nori švęsti Raudonosios armijos įkūrimo datą. Pasaulyje buvo mėginama vyrų diena laikyti Tėvo dieną, tačiau juk ne visi vyrai yra tėvai. Taigi, kad panaikintų vargšų vyrų diskriminavimą, ir buvo paskelbta ši Tarptautinė vyrų diena, kurios metu švenčiamas pats vyriškumas, minimos tik vyrams būdingos problemos bei veiklos, pasisakoma prieš neigiamus vyrų lyčiai priskiriamus stereotipus. Taigi, vyrai, net tie, kurie šį faktą prisimenate tik keldami unitazo dangtį ir skusdami barzdą – šiandien jūsų diena!

Tarptautinė tualetų organizacija paskelbė lapkričio 19-ąją Pasauline tualetų diena. Galime juoktis iki pasiutimo, tačiau kur kas smagiau bus, jei bent ta proga visų kavinių tualetuose bus popieriaus ir veiks vandens čiaupai. Galime puošti gėlėmis savo unitazą, sveikindami jį su šventėmis, tačiau negalime užmiršti, kad 40 proc. pasaulio gyventojų neturi jokių sanitarinių patogumų, o kas trečia pasaulio moteris rizikuoja patirti gėdą, priekabiavimą, pasigauti infekciją ir net būti užpulta tik todėl, kad neturi saugios vietos atlikti gamtinius reikalus. Taigi, daugiau nei milijardas pasaulio moterų gavusios unitazą jam galėtų rengti šventę visai rimtu veidu.

Rusijoje – Artilerijos ir raketinių pajėgų karių diena. Malis mini Išlaisvinimo dieną. Brazilijoje – Vėliavos diena. O Puerto Rikas švenčia Šalies atradimo dieną – 1493 m., per antrąją savo kelionę, Puerto Riko pakrantėje išsilaipino K. Kolumbas.

1816 m. Varšuvoje įkurtas Karališkasis Varšuvos universitetas – šiuo metu didžiausias universitetas Lenkijoje. Jį teko įkurti, nes po ATR padalinimų Varšuva buvo atskirta nuo seniausio ir įtakingiausio Lenkijos universiteto – Jogailos universiteto Krokuvoje.

1954 m. princas Rainieris III oficialiai paskelbė pirmojo privataus televizijos kanalo Europoje - „Tele Monte Carlo“ veiklos pradžią.

1969 m. „Apollo 12“ ekspedicijos kosmonautai Pete'as Conradas ir Alanas Beanas tapo trečiuoju ir ketvirtuoju Žemės planetos gyventojais, žengusiais Mėnulio paviršiumi.

1985 m. Ženevoje pirmą kartą susitiko JAV ir Sovietų Sąjungos prezidentai – Ronaldas Reaganas ir Michailas Gorbačiovas.

1990 m. iš popmuzikos dueto „Milli Vanilli“ atimtas „Grammy“ apdovanojimas. Paaiškėjo, kad du gražuoliai visiškai nemoka dainuoti ir nė nedalyvavo savo apdovanotojo albumo įrašuose – viską įdainavo pritariantieji muzikantai. Žinodami mūsų šalies patirtį galėtume pasakyti: „Na ir kas čia tokio?“

1998 m. į viešumą iškilus Lewinsky skandalui, JAV Atstovų rūmų teisės komitete prasidėjo prezidento Billo Clintono apkaltos procesas. Tą pačią dieną Vincento van Gogho paveikslas „Menininko be barzdos portretas“ aukcione parduotas už 71,5 mln. dolerių. Et, kad tam menininkui gyvam kas bent šimtąją šios sumos dalį būtų davęs...

1999 m. Kinija į kosmosą paleido pirmąjį savo „Šenžu“ programos kosminį laivą „Shenzhou 1“. Šis skrydis buvo bandomasis, tad vyko be pilotų, tačiau pagal sovietų kosminį laivą „Sojuz“ pagamintas aparatas ateityje turėjo skraidinti kosmonautus. Taip ir buvo – pirmasis Kinijos kosmonautas į orbitą pakilo laivu „Shenzhou 5“.

2002 m. netoli Galicijos (Ispanija) krantų perlūžo pusiau ir nuskendo Graikijai priklausęs tankeris „Prestige“. Į jūrą išsilieję 76 tūkst. kubinių metrų naftos sukėlė didžiausią ekologinę katastrofą Ispanijos ir Portugalijos istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.