Kovo 8 d. – Tarptautinė moters diena

Saulė teka: 6 val. 55 min. Saulė leidžiasi: 18 val. 06 min.

Bent jau gėlių pardavėjoms šiandien vyrai sukuria tikrą šventę.<br>V. Balkūnas
Bent jau gėlių pardavėjoms šiandien vyrai sukuria tikrą šventę.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 8, 2013, 12:01 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:41 PM

Su vardo diena sveikiname Vydmantą, Ašvilą, Beatą, Laimą, Gaudvilę.

Šią dieną Lietuvoje

1877 m. gimė prozininkė, vertėja, katalikiškos labdaros organizatorė Marija Pečkauskaitė-Šatrijos Ragana. 1962 m. gimė kalbininkas Arvydas Vidžiūnas, kuris mokėjo žodį ir žinojo kelią, tad tapo žinomu konservatorių partijos veikėju.

1921 m. Estija de jure pripažino Lietuvą.

1993 - Lietuvos oro linijos įstojo į Tarptautinę oro transporto asociaciją (IATA).

Šią dieną pasaulyje

Dar 1910 m. Kopenhagoje vykusioje moterų konferencijoje buvo pasiūlyta minėti moterų kovos už laisvę ir lygias teises dieną, kuri dabar populiariai vadinama Moters diena. O tie, kurie Claros Zetkin sugalvotų švenčių nemini iš principo, gali džiaugtis Revoliucijos diena Sirijoje, Sultono diena Malaizijoje ir Jaunimo diena Zambijoje.

1655 m. būsimoje Virdžinijos valstijos teritorijoje vykęs teismo posėdis pripažino, kad juodaodis Johnas Casoras negali nutraukti darbo sutarties ir iki gyvenimo galo privalo likti šeimininko vergu. Jis tapo pirmuoju teisėtu vergu Šiaurės Amerikos kolonijose, tad galima teigti, kad nuo to ir prasidėjo vergovė JAV. Beje, Johno Casoro šeimininkas Anthony Johnsonas… irgi buvo juodaodis!

1817 m. įkurta Niujorko akcijų birža. 1950 m. SSRS pranešė sukūrusi atominę bombą. 1974 m. Paryžiuje atidarytas Charleso de Gaulle'io oro uostas. 1979 m. kompanija „Philips“ visuomenei pirmą kartą pademonstravo kompaktinę plokštelę (CD).

1859 m. gimė anglų rašytojas Kennethas Grahame'as, pasaulinį pripažinimą pelnęs knyga „Vėjas gluosniuose“. 1920 m. gimė viena garsiausių 5-ojo ir 6-ojo dešimtmečio Švedijos aktorių Eva Dahlbeck, ji suvaidino ne vieną pagrindinį vaidmenį legendinio Ingmaro Bergmano filmuose. 1993 m. gimė Byvis ir Tešlagalvis – MTV įvyko serialo „Beavis and Butthead“ premjera.

1917 m. Sankt Peterburge prasidėjo streikai ir moterų demonstracijos su šūkiais „Taikos ir duonos“. Galiausiai streikai peraugo į vadinamąją buržuazinę Vasario revoliuciją (pagal seną Rusijos kalendorių, šiandien – vasario 23 d.).

1973 m. Paulas McCartney buvo apkaltintas tuo, kad savo sodyboje Škotijoje augino marihuaną. Muzikantas pripažino kaltę, tačiau teigė netikėjęs, kad gerbėjo padovanotos sėklos galėtų išdygti.

Sovietinės Kovo 8-osios tradicijų sekėjai vyrai šiandien namo grįš ketvirtą ryto, keturiomis, rankose spausdami nulaužtą tulpės kotą. Na, o grįžę laiku privalo pasveikinti savo tetą – šiandien juk ir jos diena. Kai kur pasaulyje minimą Gėlės sodinimo dieną Lietuvoje teks atidėti – įšalas nėra geriausias gėlių draugas. Tie, kurie nenori sveikinti kalbos redaktorių su JAV minima Teksto taisymo diena, gali susitvarkyti darbo stalą namuose ir pagerbti daug kenčiančius savo inkstus Pasaulinės inkstų dienos proga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.